Páramentesítők

2018-02-21 07:09:39 | Módosítva: 2018-02-21 07:17:07

Az újra és újra megjelenő penészesedés csak a különféle páramentesítő készülékek alkalmazásával kerülhető el. A helyiségek méretétől és a páratartalmától függően használhatók tablettás, vagy a nagyobb teljesítményű szobai légfrissítők. A tablettás gyártmányok – mint pl. a Ceresit stop pára – viszonylag kis légterű helyiségekben hatékonyak, és működésükhöz nem is mindig szükséges hálózati áram. A levegőben levő felesleges párát a belsejükbe helyezett tabletta segítségével szűrik ki, és a készülék alsó tartályába gyűjtik össze. Egy tabletta általában 2-3 hónapra elég, a tartályok túlfolyás-mentesítettek, ürítésük pedig egyszerű. E kis készülékeket általában a padlóra szokás helyezni, ahol a légmozgás megfelelő. E mellett érdemes az adott helyiségben páraszint mérőt is használni, ami a hatásfok ellenőrzését megkönnyíti.


Újra és újra megjelenő penészesedés

Hatékonyabb páramentesítők a nagyobb és különféle automatikákat magukban foglaló ipari készülékek. Az ilyen készülékek a hűtve szárítás elvén működnek, és így csapatják ki a levegőben levő felesleges párát, majd a száraz levegőt visszaengedik a helyiségbe. A páramentesítők hatékonyságát az mutatja, hogy hány liter vizet képesek kivonni a levegőből egy nap alatt. Teljesítményüket a helyiség méretéhez, illetve annak légköbméteréhez igazodva kell kiválasztani, ám a nagyobb kapacitású készülékek hamarabb kicsapatják a felesleges párát, és így alacsonyabb légycserélés mellett a fogyasztásuk is ideálisabb. Lényeges szempont még a fogyasztás mellett a ventillátorok zajszintje is, bár a legtöbb gyártmánynál ez nem jelentős, 30-40 dB közötti, de esetenként zavaró lehet a ventillátor állandó halk surrogása.

A különféle gyártmányú készülékekben tisztítható és újra felhasználható szűrők vannak, és egyéb elektronikus szabályozókat – pl. páraszint ellenőrzőt, a tartály víztelítettségét jelzőt és auto-stop kapcsolót is tartalmazhatnak, amelyek megkönnyítik a használatukat, és gazdaságosabbá teszik a működtetésüket. A szűrőket néhány hetente kell csapvíz alatt átmosni, a készülékek egyébként más karbantartást – a kondenzvíz eltávolításán kívül – nem igényelnek. Ezek a készülékek mindegyike hálózati árammal működik.

Ahol folyamatosan nagy mennyiségű páraelvonásra van szükség – pl. uszodákban – frisslevegős páramentesítő légkezelőt terveznek be a gépészetbe. A légkezelő az aktuális páratartalom függvényében friss levegővel páramentesít. Elszívja a belső nagy nedvességtartalmú levegőt és helyére szükséges mértékű, kezelt (szűrt, előfűtött, utófűtött) szellőző levegőt fúj be. A friss levegőt a hővisszanyerő előfűti, a visszakeverés utáni kevert levegőt a meleg vizes hőcserélő fűti tovább. A távozó levegő a szabadba van vezetve.


Ez a készülék 16 liter nedvességet képes kivonni egy nap alatt


Kompakt mini páramentesítő


Tablettás páramentesítő


A páramentesítők szűrőbetétjét tisztítani kell


Ipari méretű páramentesítő is bérelhető


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Frisslevegős hőcserélő

Aki szigetel, nem feledkezhet meg a szellőztetésről sem. Az új Marley frisslevegős hőcserélő gondoskodik az ellenőrzött szellőztetésről, és még a fűtési energia megtakarításában is segít, mivel...


Téli probléma: párakicsapódás, főleg ablakokon

A téli időszak egyik problémája, amikor az ablakok belső felületén párakicsapódás jelenik meg. Ez a jobbik eset, a rosszabbik, ha a falon is megjelenik ugyanez. Ezt meg kell akadályozni,...