Páramentesítők

2018-02-21 07:09:39 | Módosítva: 2018-02-21 07:17:07

Az újra és újra megjelenő penészesedés csak a különféle páramentesítő készülékek alkalmazásával kerülhető el. A helyiségek méretétől és a páratartalmától függően használhatók tablettás, vagy a nagyobb teljesítményű szobai légfrissítők. A tablettás gyártmányok – mint pl. a Ceresit stop pára – viszonylag kis légterű helyiségekben hatékonyak, és működésükhöz nem is mindig szükséges hálózati áram. A levegőben levő felesleges párát a belsejükbe helyezett tabletta segítségével szűrik ki, és a készülék alsó tartályába gyűjtik össze. Egy tabletta általában 2-3 hónapra elég, a tartályok túlfolyás-mentesítettek, ürítésük pedig egyszerű. E kis készülékeket általában a padlóra szokás helyezni, ahol a légmozgás megfelelő. E mellett érdemes az adott helyiségben páraszint mérőt is használni, ami a hatásfok ellenőrzését megkönnyíti.


Újra és újra megjelenő penészesedés

Hatékonyabb páramentesítők a nagyobb és különféle automatikákat magukban foglaló ipari készülékek. Az ilyen készülékek a hűtve szárítás elvén működnek, és így csapatják ki a levegőben levő felesleges párát, majd a száraz levegőt visszaengedik a helyiségbe. A páramentesítők hatékonyságát az mutatja, hogy hány liter vizet képesek kivonni a levegőből egy nap alatt. Teljesítményüket a helyiség méretéhez, illetve annak légköbméteréhez igazodva kell kiválasztani, ám a nagyobb kapacitású készülékek hamarabb kicsapatják a felesleges párát, és így alacsonyabb légycserélés mellett a fogyasztásuk is ideálisabb. Lényeges szempont még a fogyasztás mellett a ventillátorok zajszintje is, bár a legtöbb gyártmánynál ez nem jelentős, 30-40 dB közötti, de esetenként zavaró lehet a ventillátor állandó halk surrogása.

A különféle gyártmányú készülékekben tisztítható és újra felhasználható szűrők vannak, és egyéb elektronikus szabályozókat – pl. páraszint ellenőrzőt, a tartály víztelítettségét jelzőt és auto-stop kapcsolót is tartalmazhatnak, amelyek megkönnyítik a használatukat, és gazdaságosabbá teszik a működtetésüket. A szűrőket néhány hetente kell csapvíz alatt átmosni, a készülékek egyébként más karbantartást – a kondenzvíz eltávolításán kívül – nem igényelnek. Ezek a készülékek mindegyike hálózati árammal működik.

Ahol folyamatosan nagy mennyiségű páraelvonásra van szükség – pl. uszodákban – frisslevegős páramentesítő légkezelőt terveznek be a gépészetbe. A légkezelő az aktuális páratartalom függvényében friss levegővel páramentesít. Elszívja a belső nagy nedvességtartalmú levegőt és helyére szükséges mértékű, kezelt (szűrt, előfűtött, utófűtött) szellőző levegőt fúj be. A friss levegőt a hővisszanyerő előfűti, a visszakeverés utáni kevert levegőt a meleg vizes hőcserélő fűti tovább. A távozó levegő a szabadba van vezetve.


Ez a készülék 16 liter nedvességet képes kivonni egy nap alatt


Kompakt mini páramentesítő


Tablettás páramentesítő


A páramentesítők szűrőbetétjét tisztítani kell


Ipari méretű páramentesítő is bérelhető


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit lehet tenni a penész ellen

A penész megjelenése a lakásban nem csak esztétikai problémákat okoz, hanem ártalmas egészségünkre is. Éppen ezért fontos, hogy megakadályozzuka penész kialakulását, vagy ha már kialakult, akkor...


Folyamatos alapszellőztetés

Amikor zárt égésterű kazán működik, nincs kéményhuzat, mert az égésterméket egy ventilátor küldi ki a szabadba, és nem a kéményhuzat viszi ki. Ez így biztonságos, mert nem tud visszaáramlani...