Belső és külső WC-tartályok javítása

2018-03-21 08:50:23 | Módosítva: 2018-03-21 09:03:59

A beépített WC-tartályok meghibásodása ugyan ritka, ám ha a csészébe folyamatosan, vagy csak időnként folyik a tartály vize, akkor a legtöbben keresnek egy szerelőt, aki jó pénzért megszünteti a hibát. A beépített tartályokat a vállalkozó szellemű tulajdonosuk is képes megjavítani, éppen úgy mint a falon kívülieket. A hibát többnyire a tömítések és a mozgó alkatrészek elakadása, vízkövesedése, ritkábban a kopásuk okozza.


Beépített WC-tartályok

A beépített, falon belüli WC-tartályok leggyakoribb hibája, hogy a csészében láthatóan folyamatosan szivárog a víz, és hallható a betöltő szelep időnkénti szisszenése. Ennek oka a szelep meghibásodása, illetve a leeresztő szelep gumitömítésének a hibája, ami a tartály vizének állandó túltöltését eredményezi. Az is lehetséges, hogy a betöltő szelep vízszint szabályozója felakad és ezért nem képes elzárni a töltővizet. Ez a túlfolyás akár napi sok liter is lehet, ha nem figyelünk rá. Ritkább esetekben a nyomópanel, vagy a vezérlő alkatrészeinek sérülése is okozhat működési nehézségeket. A hiba könnyen megszüntethető, csak elég nehéz a kérdéses alkatrészekhez hozzáférni. A márkásabb típusokhoz könnyű az alkatrészek megvásárlása, a no name márkáknál ez már szerencse dolga.


Ahhoz, hogy a hiba okát fel lehessen deríteni, le kell szerelni a nyomólapot a helyéről. Ez természetesen gyártónként változó, de némi rutinnal meg lehet találni a módját. Általában ezek a fedőlapok kipattinthatók és óvatosan egy lapos szerszámmal alányúlva megtalálhatók a rögzítési helyek, és utána már elég könnyű a nyomólap kiemelése. Egyes típusoknál (pl. Grohe, Geberit, Schell, Alkaplast stb.) a nyomólap két alsó sarkát megfogva, kicsit megemelve, majd a tetejét kifelé billentve már könnyen leemelhető a lap. Ezt követheti a belső panel lebontása és leemelése. A középen levő fehér tolórudak tetején levő 1-1 bepattintható nyelvet még a szerelőkeret eltávolítása előtt ki kell emelni, majd a keretet rögzítő csavarok kihajtása után már leemelhető a szerelőkeret. Van még mögötte egy belső térelválasztó műanyag lap, ami a víz kifröcsögését és a tolórudak egységét is leszorítja. Az ábrák mutatják az egyes szerelvény egységek, és alkatrészek elhelyezkedését, ami nagyon megkönnyíti a további szerelési munkát.
Amint feltárul a tartály belseje, azonnal zárjuk el a tartály feletti szakaszolócsapot, és szereljük le a betöltő szelepre csatlakozó flexibilis csövet. A beépített WC-tartályoknál többnyire a töltőszelep hibásodik meg, vízkő vagy egyéb szennyeződések lerakódása miatt szokott „ereszteni”. A legegyszerűbb a töltőszelep cseréje. Meg lehet próbálni a töltőszelep állítását, hogy ne az utolsó pillanatban zárjon le, azonban egy idő után mindenképpen szükség lesz a cseréjére. E hibára úgy lehet következtetni, hogy a tele töltött tartály túlfolyóján távozik-e a víz, mert a szelep nem zár le teljesen.


Ha a tartály vízszintje megfelelő és a töltőszelep csak ritkán ereszt vizet a tartályba, akkor a csészébe folyó vizet a leeresztő szelep gumitömítésének nem megfelelő zárása okozza. Ha kiszereljük a leeresztő szelepet, és kicseréljük a szelep alján levő tömítést, akkor nagy valószínűséggel megszűnik a csészében észlelhető vízfolyás. Ilyen esetekben az egész szelepegységet alaposan le is kell tisztítani – nem csak a tömítő gyűrű környékét. Ez vonatkozik a töltőszelepre is, mert a vízben levő vízkő minden működő alkatészre lerakódik, és gátolhatja ezek működését.

A márkás tartályokhoz biztosan lehet alkatrészt találni a márkaboltokban és a nagyobb szakkereskedésekben. Ha az észlelt hibát mégsem sikerült megszüntetni, vagy elakadtunk már az egységek kiszerelésénél, akkor feltétlenül szakszervizhez kell fordulni a javítás elvégzése érdekében.

Az is előfordul bár ritkán –, hogy a falon belüli WC-tartályban eltörnek egyes műanyag alkatrészek. Mivel a kereskedelemben ezek nagyon ritkán kaphatók, és a cserealkatrészek megrendelése akár hetekig is húzódhat, érdemes azon is elgondolkodni, hogy a komplett tartály cseréjével gyorsabban megoldható hiba.


Külső WC-tartályok

Ugyanez vonatkozik a no name beépített WC-tartályokra is, amelyekhez az alkatrész beszerzésére szinte alig van lehetőség. Igaz, hogy a teljes csere többe kerül, mint egy alkatrészcsere, de ezzel a várható újabb meghibásodások lehetősége is kizárható.

Nemcsak a beépített WC-tartályok szoktak hasonló hibákat produkálni, hanem a falon kívüli tartályok is elég gyakran szivárogtatják az öblítővizet. A javításhoz most is a külső szakaszoló szelepet kell elsőként elzárni, ami általában a tartályhoz közel található. A tartályok hibáinak okát is az előzőkben említett leeresztőszelep rossz zárása, illetve a töltőszelep működési hibái közt kereshetjük. Ezt okozhatja vízkőlerakódás, ami mindegyik WC-tartálynál gátolhatja az alkatrészek szabad mozgását, de a mozgó alkatrészek elszennyeződése is okozhat zárási hibákat. Ez az egymáson elmozduló műanyag alkatrészek, és minden egyéb mozgó alkatrész mozgását gátolhatja.
Ha a töltőszelep nem zár le teljesen, akkor ez vízszivárgást okoz, ami főként a teljes lezárás utáni fázisban észlelhető. A szelep zárásának hibáját az öblítő kar elakadása vagy a rakódott vízkő is okozhatja. A szelep kiszerelése után a vízkő egy hosszabb idejű tömény ecetes vagy citromsavas áztatással eltávolítható, és így a vízszivárgás megszüntethető.

A záró gumitömítést is érdemes megvizsgálni, mert ha kopott vagy elhasadt, nem képes teljesen lezárni a szelepet. A tartály töltőszelepének a vízszintet szabályozó rudazatának akadálymentes mozgása is fontos, felakadása is előidézheti a töltővíz folyamatos elfolyását. Ilyen esetekben ezt a hibát kell megszüntetni. A túlfolyó víz a leeresztőszelep túlfolyó csövén átbukva távozik a csészébe.

Túlfolyást okozhat a leeresztőszelep is, ha az alsó gumi tömítés felülete nem sima, elszennyeződött, és az alatta levő leeresztő nyílásra is szennyeződések rakódtak le. A kopott tömítés mindenkor cserére szorul, éppen úgy, mint a hibás töltőszelep is. Ezeket az alkatrészeket viszonylag könnyű beszerezni szerelvényboltokban. Ha pedig a műanyag lehúzó kar, vagy a tartóbakok valamelyike törik el, ezeket is elég könnyű beszerezni a szakboltokban és a javítás vagy alkatrészcsere után a megjavított WC-tartály már hibátlanul fog működni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Javító vízszigetelés, tartós hézagtömítés

Tetők, medencék, csőáttörések, különféle illesztések, a bádogozás hibái esetén gyakran találkozunk vízszigetelési problémákkal, résekkel, repedésekkel. Bosszantó, ha az ereszcsatorna egyetlen apró...


Külső WC tartályok

Egy WC kialakítása, esztétikája ugyanolyan fontos, mint az, hogy mindig működőképes is legyen. Ezen túlmenően nem árt, ha az öblítés víztakarékos, mert az ellenkezője bizony sokba kerül. A korszerű...