Tegyünk környezetünkért

2018-02-16 09:05:45 | Módosítva: 2018-02-16 09:37:23

Sok intézményben, iskolában ki van téve a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” plakát. Igen szemléletesen magyarázza el felnőttnek és gyereknek egyaránt, hogy mit tehetünk a hétköznapokban a Föld – így saját magunk, gyermekeink és unokáink – egészségéért, jövőjéért.


Így takarékosabb is az élet

Igaz csak lassan, de folyamatosan változik az emberek hozzáállása a tudatos környezetvédelemhez. Sok gyerek az óvodában, iskolában tanultak alapján elvárja szüleitől, nagyszüleitől is pl. a szelektív hulladékgyűjtést. Bár sokszor hallani olyat, hogy szemétszállításkor szelektíven elszállított hulladékot valóban nem is kezelik külön, hogy a szeméttelepeken összeöntik újra, amit a lakosság szelektíven gyűjtött, ne higgyünk ezeknek a hangoknak. Mi magunk tegyünk meg mindent, amit csak lehet, gyűjtsük külön a különböző hulladékokat. Legyen társadalmi elvárás a tudatos környezetvédelem, legyen ciki szemetelni az utcán, legyen ciki a környezetszennyezés minden formája. És a szelektív hulladékgyűjtésen túl is sokat tehetünk még környezetünk és pénztárcánk kímélése érdekében. Íme, néhány ötlet, amire nem mindig gondolunk.

– Írjunk bevásárló cédulát, evvel elkerülhetjük, hogy felesleges dolgokat is megvegyünk. Számtalan telefonos applikáció is rendelkezésünkre áll ehhez, és a telefon szinte mindig kéznél van.

– Ne menjünk éhesen vásárolni, mert több élelmiszert fogunk venni, mint amire tényleg szükségünk van.

– Ne vegyünk minden bevásárláskor újabb és újabb zacskókat, vigyünk magunkkal bevásárlótáskát vagy kosarat.


– Húzzuk ki a konnektorból a töltőket, és ne hagyjuk az egyéb készülékeket sem standby üzemmódban, mert sok áramot elhasználunk feleslegesen.

– Csak olyan helyiségekben égjen a villany, ahol tartózkodunk.

– A kertben is kapcsoljuk le a díszvilágítás, amikor a család elmegy aludni, „bízzuk” a Hold fényére az élővilágot.

– Cseréljük le izzóinkat LED izzókra.


– A régi csöves televíziók 2x annyi áramot fogyasztanak, mint a lapos tv-k, amint lehetőségünk van rá, cseréljük le.


– A hűvösebb évszakokban se fűtsük túl a lakást, amikor leülünk, vegyünk fel melegebb ruhát, ne a hőmérsékletet növeljük.

– Kereszthuzattal szellőztessünk, így gyorsan kicserélődik a levegő, de nem hűlnek le a falak.


– Az ablakok hőszigetelése nagyon fontos, mert a rosszul záródó ablakokon és ajtókon kiszökik a meleg.

– Fedő alatt a főzési energia harmada megspórolható.– Általában alacsony hőfokon, rövid programmal is elegendő a mosógépet használni.

– Takarításkor használjunk minél kevesebb mérgező tisztítószert, a legtöbb szennyeződés sima vagy ecetes vízzel lemosható. A mikroszálas törlőkendők is alaposan tisztítanak.


– Ha az edényeket elöblítjük, mielőtt a mosogatógépbe tesszük, elegendő alacsonyabb hőfokon, és fele annyi mosogatószerrel mosogatni. Használjunk folyékony mosogatószert vagy olyan tablettát, amit egyszerűen félbevágunk.

– Ne használjunk az előírtnál többet semmilyen tisztítószerből, mert a túlzott habképződés tönkreteszi a készülékeket is, és nem lesz jobb a végeredmény.

– Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, de tartsuk be a szabályokat, pl. a pizzás doboz nem való a papírhulladékba, mert élelmiszerrel szennyezett, ami az egész gyűjteményt tönkre teheti.


– Gyűjtsük az esővizet, amennyire csak lehet, váltsuk ki az ivóvízzel való öntözést.- Ha túl melegben locsolunk, elpárolog a víz mielőtt még a talaj és a növény hasznosítani tudná.

– Az elemeket soha ne dobjuk a kukába, sok üzletben, boltban van kihelyezett gyűjtő.

– A feleslegesség vált ruhanemű, játék, konyhai és egyéb eszközeink másnak még jól jönnek. Ne dobjuk ki, adjuk tovább vagy vigyük el a gyűjtőhelyekre. Ami nekünk szemét, másnak még lehet akár kincs is!

– Amikor csak tehetjük, használjuk a tömegközlekedést vagy kerékpárt autó helyett.

– Vezessük autónkat takarékosan, ha piros a lámpa, hagyjuk csak gurulni az autót, így kevesebb benzin fogy és a fékre is kevesebb feladat hárul.

– Keressük a boltokban az újrahasznosított vagy újrahasznosítható termékeket.

Sok minden más is van mindennapjainkban, amit nem csak környezetünk védelmében, hanem a takarékoskodás miatt is érdemes megfogadni. Így már nem is tűnik olyan feleslegesnek a sok „szabály”. Mindenki pénztárcáját kíméli, ha nem vásárol több ennivalót, mint amennyi kell; ha nem vásárol rengeteg tisztítószert, amik vízzel is helyettesíthetők. Nem megy tönkre idő előtt a ruhanemű, mert 60 fokon mossuk; nem megy tönkre a mosogatógép a sok habtól, ami a túl sok vegyszertől keletkezik; később kopik el a fékbetét az autóban, mert kevesebbet és kisebbet fékezünk – hosszan sorolhatók a példák. Mindenki a saját életét kicsit kielemezve meg tudja találni az optimális arányt, amikor a kényelemről sem kell lemondania, és takarékosabb, környezettudatosabb is tud lenni egyszerre.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megéri passzívházat építeni?

Sokszor találkozhatunk azzal a téveszmével: Passzívház többletköltsége megfizethetetlen, sohasem térül meg. Ez legtöbbször szakmabeli kollégák szájából hallható. Persze könnyebb elhárítani az...


Energiatakarékossági tippek

Legyen szó akár otthonunk komfortjáról, akár háztartási gépekről vagy háztartási munkáról, akár szórakozásról, megkerülhetetlen téma az energiával való takarékoskodás. Ezt azonban tanulni kell,...