Tegyünk környezetünkért

2018-02-16 09:05:45 | Módosítva: 2018-02-16 09:37:23

Sok intézményben, iskolában ki van téve a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” plakát. Igen szemléletesen magyarázza el felnőttnek és gyereknek egyaránt, hogy mit tehetünk a hétköznapokban a Föld – így saját magunk, gyermekeink és unokáink – egészségéért, jövőjéért.


Így takarékosabb is az élet

Igaz csak lassan, de folyamatosan változik az emberek hozzáállása a tudatos környezetvédelemhez. Sok gyerek az óvodában, iskolában tanultak alapján elvárja szüleitől, nagyszüleitől is pl. a szelektív hulladékgyűjtést. Bár sokszor hallani olyat, hogy szemétszállításkor szelektíven elszállított hulladékot valóban nem is kezelik külön, hogy a szeméttelepeken összeöntik újra, amit a lakosság szelektíven gyűjtött, ne higgyünk ezeknek a hangoknak. Mi magunk tegyünk meg mindent, amit csak lehet, gyűjtsük külön a különböző hulladékokat. Legyen társadalmi elvárás a tudatos környezetvédelem, legyen ciki szemetelni az utcán, legyen ciki a környezetszennyezés minden formája. És a szelektív hulladékgyűjtésen túl is sokat tehetünk még környezetünk és pénztárcánk kímélése érdekében. Íme, néhány ötlet, amire nem mindig gondolunk.

– Írjunk bevásárló cédulát, evvel elkerülhetjük, hogy felesleges dolgokat is megvegyünk. Számtalan telefonos applikáció is rendelkezésünkre áll ehhez, és a telefon szinte mindig kéznél van.

– Ne menjünk éhesen vásárolni, mert több élelmiszert fogunk venni, mint amire tényleg szükségünk van.

– Ne vegyünk minden bevásárláskor újabb és újabb zacskókat, vigyünk magunkkal bevásárlótáskát vagy kosarat.


– Húzzuk ki a konnektorból a töltőket, és ne hagyjuk az egyéb készülékeket sem standby üzemmódban, mert sok áramot elhasználunk feleslegesen.

– Csak olyan helyiségekben égjen a villany, ahol tartózkodunk.

– A kertben is kapcsoljuk le a díszvilágítás, amikor a család elmegy aludni, „bízzuk” a Hold fényére az élővilágot.

– Cseréljük le izzóinkat LED izzókra.


– A régi csöves televíziók 2x annyi áramot fogyasztanak, mint a lapos tv-k, amint lehetőségünk van rá, cseréljük le.


– A hűvösebb évszakokban se fűtsük túl a lakást, amikor leülünk, vegyünk fel melegebb ruhát, ne a hőmérsékletet növeljük.

– Kereszthuzattal szellőztessünk, így gyorsan kicserélődik a levegő, de nem hűlnek le a falak.


– Az ablakok hőszigetelése nagyon fontos, mert a rosszul záródó ablakokon és ajtókon kiszökik a meleg.

– Fedő alatt a főzési energia harmada megspórolható.– Általában alacsony hőfokon, rövid programmal is elegendő a mosógépet használni.

– Takarításkor használjunk minél kevesebb mérgező tisztítószert, a legtöbb szennyeződés sima vagy ecetes vízzel lemosható. A mikroszálas törlőkendők is alaposan tisztítanak.


– Ha az edényeket elöblítjük, mielőtt a mosogatógépbe tesszük, elegendő alacsonyabb hőfokon, és fele annyi mosogatószerrel mosogatni. Használjunk folyékony mosogatószert vagy olyan tablettát, amit egyszerűen félbevágunk.

– Ne használjunk az előírtnál többet semmilyen tisztítószerből, mert a túlzott habképződés tönkreteszi a készülékeket is, és nem lesz jobb a végeredmény.

– Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, de tartsuk be a szabályokat, pl. a pizzás doboz nem való a papírhulladékba, mert élelmiszerrel szennyezett, ami az egész gyűjteményt tönkre teheti.


– Gyűjtsük az esővizet, amennyire csak lehet, váltsuk ki az ivóvízzel való öntözést.- Ha túl melegben locsolunk, elpárolog a víz mielőtt még a talaj és a növény hasznosítani tudná.

– Az elemeket soha ne dobjuk a kukába, sok üzletben, boltban van kihelyezett gyűjtő.

– A feleslegesség vált ruhanemű, játék, konyhai és egyéb eszközeink másnak még jól jönnek. Ne dobjuk ki, adjuk tovább vagy vigyük el a gyűjtőhelyekre. Ami nekünk szemét, másnak még lehet akár kincs is!

– Amikor csak tehetjük, használjuk a tömegközlekedést vagy kerékpárt autó helyett.

– Vezessük autónkat takarékosan, ha piros a lámpa, hagyjuk csak gurulni az autót, így kevesebb benzin fogy és a fékre is kevesebb feladat hárul.

– Keressük a boltokban az újrahasznosított vagy újrahasznosítható termékeket.

Sok minden más is van mindennapjainkban, amit nem csak környezetünk védelmében, hanem a takarékoskodás miatt is érdemes megfogadni. Így már nem is tűnik olyan feleslegesnek a sok „szabály”. Mindenki pénztárcáját kíméli, ha nem vásárol több ennivalót, mint amennyi kell; ha nem vásárol rengeteg tisztítószert, amik vízzel is helyettesíthetők. Nem megy tönkre idő előtt a ruhanemű, mert 60 fokon mossuk; nem megy tönkre a mosogatógép a sok habtól, ami a túl sok vegyszertől keletkezik; később kopik el a fékbetét az autóban, mert kevesebbet és kisebbet fékezünk – hosszan sorolhatók a példák. Mindenki a saját életét kicsit kielemezve meg tudja találni az optimális arányt, amikor a kényelemről sem kell lemondania, és takarékosabb, környezettudatosabb is tud lenni egyszerre.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hasznos tudnivalók a lomtalanításról

Lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat gyűjthetjük össze, és szállítja el a hulladékgazdálkodási vállalat. A lomtalanítási területeket Budapesten és a...


A GRÜNPOWER TECHNIC

A GrünPower által forgalmazott napkollektorok jól mutatják, hogy nem szükséges többszázezres befektetés egy hatékony napkollektoros rendszer kiépítésére. A Grünpower kollektorok fő vonzerejét a...