Megint újat tanulunk

Táblagépek

2011-02-22 19:35:31 | Módosítva: 2014-02-11 10:47:19

Azt mondják, hogy a notebook-ok, netbookkok piaca kissé visszaesett. A "tettes" valószínűleg egy gyorsuló ütemben terjedő számítástechnikai újdonság, a tablet, vagy kicsit magyarosítva; táblagép.

Tulajdonképpen nem is annyira újdonság, hiszen a notebookok és netbookok (ezek kicsit kisebb - 10-12"-os - képernyős notebookok) mellett már évekkel ezelőtt megjelentek az elektronikus könyvek, az e-bookok. A kifejezetten könyv és folyóirat olvasásra való készülékek azonban valahogy nem arattak átütő sikert.
Az igazi áttörést az Apple az iPad a kiadása jelentette, ami tulajdonképpen új kategóriát nyitott, a táblagépekét. Ez a készülék nem csak önmagában hatalmas piaci sikert hozott az "almás" cégnek, hanem a többi gyártó figyelmét is ráirányította erre a területre. Mára a világ valamennyi gyártója vagy kiadta, vagy tervezi kiadni a maga táblagépét, és sokak szerint az elkövetkező évek egyértelműen e készülékek széles körű elterjedéséről szólnak majd.

Mire is való egy tablet?

Egyes megfogalmazások szerint elsősorban a passzív médiafogyasztás eszköze. Kedvenc folyóiratunkat (szerényen megjegyezzük, hogy az Ezermestert már több mint 1 éve) megvásárolhatjuk és olvashatjuk elektronikus formában is, miként könyvet is olvashatunk a lapos képernyőn. Nézhetünk fényképeket, videókat, felléphetünk az Internetre, és kedvünkre böngészhetünk, televíziózhatunk, rádiózhatunk. Ha éppen úgy adódik, akkor a megjelenített virtuális klaviatúrán leveleket, vagy akár hosszabb szövegeket is írhatunk, bár sokak szerint ez egy hagyományos klaviatúrán könnyebb.

ARCHOS 5 Mindezt egy 10" körüli, érintőképernyőn tehetjük meg. Igen hasonlítanak ezek az ún. okostelefonokhoz, csak hogy a jóval nagyobb képernyő sokkal nagyobb élményt jelent; akár filmet nézünk, akár magazint olvasunk. A mobiltelefonhoz való hasonlítás egyáltalán nem véletlen. A táblagépek jelentős része tulajdonképpen nagyra nőt okostelefon. Az etalonként szolgáló iPad a világ talán legsikeresebb mobiltelefonjának, az iPhoen-nak a nagyra nőtt változata (csak éppen telefonálni nem tud), míg a készülékek másik jelentős csoportjában a futótűzként terjedő Android szoftver dolgozik. Harmadikként megjelenik a rendszerszoftverek között a Windows is (leginkább az erre legalkalmasabb "7"), de sokak szerint az energiatakarékosabb mobil rendszerszoftverek praktikusabbak erre a célra. A hírek szerint új operációs rendszert tervez a Nokia erre a kategóriára; a MeeGot.
Érzékelhető egy olyan tendencia is, hogy a táblagépek és az okostelefonok egymás felé közelednek. Megjelentek a 7"-os táblagépek (amikkel telefonálni is lehet), sőt van 5"-os is, ami már inkább egy szép nagy kijelzős telefon, hiszen az átlagos okostelefon kijelzője 3-4"között van. A kisebb kijelző méretek nyilván kisebb felhasználói élményt, de alacsonyabb fogyasztást - egy akkufeltöltéssel használható időt - is jelentenek. Talán a használó szeme befolyásolja leginkább, hogy számára melyik az optimális képernyő méret.

Mit tudnak még?

A táblagépek tehát szinte minden média befogadására alkalmasak. Az újság- és lapkiadókon kívül a könyvkiadók is egyre intenzívebben fordulnak az elektronikus könyvek felé. (Vége a helyszűkének a könyvespolcon?). Amikor videofilmet nézünk rajtuk, akkor a hangot vezeték nélküli fülhallgatón (bluetooth) hallgathatjuk. Minden táblagéppel wifin kapcsolódhatunk az otthoni Internet hálózatunkra, de a legtöbbel GSM és 3G kapcsolaton keresztül is elérhetjük a világhálót - gyakorlatilag ma már országos lefedettségben, bárhol internetezhetünk, emailezhetünk.

SONY PRS-300 EBOOK-OLVASÓ Miért maradna ki egy táblagépből a GPS, a műholdas navigációs rendszer? Természetesen a legtöbb eszközben megtalálható, bár egy 10"-os képernyő furcsán mutat a gépkocsi műszerfalán. De a 7"-os már természetesebb, az 5"-os meg egyenesen ideálisnak látszik.
Egyes fejlesztések megpróbálnak kompromisszumot kötni a netbook és a táblagép között. E törekvések egyik megoldása lehet az átalakítható netbook. A 10-12"-os képernyőt ugyanúgy felhajtjuk, mint egy hagyományos netbooknál, alatta megjelenik a hagyományos klaviatúra és más egyéb kezelőszervek. De ha ezt az üzemmódot ügyetlennek találjuk, akkor a fedelet kifordíthatjuk, és a képernyővel felfelé zárhatjuk vissza; máris adott egy kissé vaskosabb tablet, ami természetesen érintőképernyősen működtethető. Útközben is jól használható. A szakdolgozat megírásához viszont ott van a hagyományos klaviatúra is.

Samsung Galaxy Tab

7"-os érintőképernyőjével és a normál mobiltelefon funkcióval egyesíteni igyekszik a táblagépet és a mobilt. A készülékben 3 megapixeles kamera, és előoldali kamera is található (videokonferencia!), ezen kívül GPS, bluetooth, WiFi és 3G is. Az Android 2.2-es készülékkel kihangosítva, vagy fülhallgatóval lehet telefonálni. 19x12 cm-es méretével elég vicces lenne a fülünkhöz tartani.

Sony PRS-300 eBook-olvasó

Ez a készülék valóban elsősorban könyvolvasásra való - viszont könnyű, akkuja soká bírja, és persze jóval olcsóbb is, mint egy tablet.

Apple iPad

Íme az etalon készülék! Szinte minden egyéb gyártmányt ehhez viszonyítnak; miben tud ugyanolyan jó lenni, mint az iPad (esetleg jobb), és mi az, amiben elmarad a példaképtől. Majd 10"-os képernyő, iOS operációs rendszer (gyakorlatilag azonos az iphone-ban működővel), WiFi, bluetooth, 3G kapcsolat, GPS, elegáns, lapos kivitel. Gyönyörű, de meglehetősen drága még.

Dell Streak

Kicsiny táblagép, vagy túlméretezett mobiltelefon.
5"-os kijelző, gyors (1 GHz) processzor, 16 Gb SD ram, és természetesen WiFi, bluetooth, GPS, 5 megapixeles kamera, villanóval, precíz kivitel. Talán ez a képernyőméret lesz a győztes? Kár, hogy a formás kis (nagy) készülék a régi (1.6-os) Andrpid operációs rendszert kapta, bár a hírek szerint lehet frissíteni a 2.1-re, sőt, a 2.2-re is - 10.1-es flash player támogatással.

Asus Eee Pad

10 és 12 collos képernyővel is készül a Windows 7 alapon futó Asus tablet. Az asztali gépekkel kompatíbilis operációs rendszer nyilván nagy előny, és a készüléknek teljes nyitottságot ad.

Eee Pc T91

Ez is Asus, de a Netbookká alakítható tablet, vagy a tablettá alakítható netbook kategória. A képernyővel felfelé lehajtott fedél komplett érintőképernyőt kínál fel, miközben alatta ott lapul a hagyományos billentyűzet is. Az így is mindössze 28 mm vastag, 225x164 mm alapterületű, 8,9"-os készülékben a Windows XP fut.

Archos 5

Az ARM Cortex processzor utolsó verziójával és a Google Android operációs rendszerrel felszerelt Archos 5 multimédia és Internet használatra tökéletes, és olcsó. Telefonálni nem lehet vele.

ICD Vega

Kijelzője tekintélyes, 15.6 colos. Ennek megfelelően alakulnak a gép méretei is: 373x 254x16 mm. 512 MB DDR RAM, 32 gigás belső memória, 1.3 megapixeles kamera, Bluetooth, WiFi, 3G, microSD, USB 2.0, 3.5 mm-es jack - szóval minden, ami elvárható.

HP Slate

8.9 colos készülék, kamerákkal, memóriakártya-kezeléssel, 1.6 GHz-es Intel processzorral és 1 GB memóriával. Az akkumulátor-üzemideje viszont mindössze 5 óra. Ez az iPad 10-12 órás működési idejének kevesebb, mint a fele. A Windows 7 betöltődése az ilyen gépeken elvártakhoz képest "hosszú és unalmas".

A Nokiánál is gőzerővel folyik a táblagépek tervezése. Állítólag még ősszel kerül piacra a MeeGo operációs rendszeren futó gép, ami "talán" így néz ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Virtuális valóság a tetőtérben

A legtöbb magyarra igaz, hogy otthona kiválasztásában a legfontosabb szempontok között szerepelnek azok, melyek az egészségre hatással vannak. Párhuzam vonható a fénytelen, nem megfelelő belső...


Mi is az a QR kód?

Egyre gyakrabban találkozhatunk - akár az utcai plakátokon, tárgyakon, a nyomtatott újságokban – azzal a furcsa négyzetes mintázattal, amit sokan talán nonfiguratív műalkotásnak gondolnak. Pedig...