Új Duna-híd

2018-10-01 16:21:04 | Módosítva: 2018-11-06 08:26:48

Megtartották annak a nemzetközi tervpályázatnak a díjátadóját, melyet a korábban Galvani, mai nevén Új Duna-híd tervezésére írtak ki. Első díjat a UNStudio nyerte.A Csepel-szigeten átmenő hídra már 1992-ben is volt egy magyar tervpályázat, igaz, akkor nem választott a zsűri, és akkor még villamost sem terveztek a hídra. Az új híd építésének nemcsak az északabbi hidak tehermentesítése és a kerülőutak rövidítése a célja, hanem a városképi jelentőségű híd megalkotása is.


Az első díjas terv két hatalmas pilon-építményből és a közéjük befüggesztett hídrészből áll. A pilonok emlékeztetnek a világhírű Erasmus-hídra – nem csoda, hiszen ugyanaz a tervezőjük – de kiforrottabb a formaviláguk, karakteresebbek, és a budapesti hidakhoz hasonlóan ez a híd szimmetrikus. Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy kiteljesedett, kiegyensúlyozott, szép hídról van szó.


A tervezők törekedtek arra, hogy az új híd – a Duna-hidak többségéhez hasonlóan – a többitől eltérő legyen, és amely méltó arra, hogy jelképpé váljon. Nem csupán egy fenntartható, egyensúlyban lévő közlekedési alternatívát kínál Újbuda és Csepel között, hanem természetes átjárót is képez a város felé. A részletes megoldás letisztult formája és mérete végül úgy lett kialakítva, hogy a folyó alapvető funkciói mellett a folyópart paramétereit is tiszteletben tartsa és megőrizze, zökkenőmentes átmenetet biztosítva az új struktúra felé. A 220 méter fesztávú, ferdekábeles szerkezet megalkotásával több szinten is megőrizhető a zavartalan kilátás a városból kifelé, illetve a híd felé haladva, miközben egy új városi ikon jön létre, amely Budapest déli részének fejlődését hangsúlyozza.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dunahíd, híd új híd

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üveghíd

Augusztus 22-én nyitották meg az üveghidat, mely a nagy kínai kanyont szeli át a levegőben Hunan tartományban. Egy izraeli építesz tervezte és azonnal óriási siker lett.


Tésztahíd

Egy erős és szép híd megépítése - függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül - komoly mérnöki feladat.