Mennyire megújuló a fa?

2018-11-06 08:24:03 | Módosítva: 2018-11-06 08:24:15

Elkezdődött a fűtési idény, és ezzel párhuzamosan újra előtérbe kerülnek a viták: melyik fűtőanyag a legkevésbé ártalmas. Melyik terheli legkevésbé a környezetet. Újabban a megújuló energiaforrásnak tekintett fával kapcsolatban merültek fel kételyek.

A légkörbe kerülő szén-dioxid

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete úgy véli, tovább növeljük a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, ha eseti elbírálás nélkül fára vagy biomasszára cseréljük a szenet, a kőolajat és a földgázt. Az európai országok különböző vállalásokat tettek a megújuló energiák arányának a növelésére – egészen 2030-ig.


A tudós testület arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani előirányzatokban megújuló energiahordozónak minősítik az erdőkből származó biomasszát. Ez az érvelés azon alapul, hogy a fa és más erdei biomassza elégetése nyomán felszabaduló szén-dioxid eltűnik a légkörből, ahogy a fejlődő növényzet felhasználja. Ez a folyamat azonban a legjobb esetben is évtizedek alatt zajlik le, az időtartam pedig nagyban függ a felhasznált biomassza jellemzőitől, és attól, hogy mi történik azzal a területtel, ahonnan a fákat-növényzetet kitermelték. Így tehát a biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel a fűtésre.

A számítások azt mutatják, hogy egy egység villamos energia előállítása erdei biomasszából több szén-dioxid kibocsátással jár, mint ha az erőműben szenet égettünk volna. A fák pedig jelentős szén-dioxid felhasználók, kivágásukkal és az elégetésükkel járó kibocsátással növekszik a légkör CO2 mennyisége, ráadásul a fának ezt már nem lesz módjában felhasználni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...


Megújuló energiaforrások megtérülése

Lapunk hasábjain több ízben foglalkoztunk a megújuló energiaforrások lakossági szintű felhasználási módjairól. Most azokat a lehetőségeket foglaljuk össze, ahol a tiszta anyagi megtérülés belátható...