Mennyire megújuló a fa?

2018-11-06 08:24:03 | Módosítva: 2018-11-06 08:24:15

Elkezdődött a fűtési idény, és ezzel párhuzamosan újra előtérbe kerülnek a viták: melyik fűtőanyag a legkevésbé ártalmas. Melyik terheli legkevésbé a környezetet. Újabban a megújuló energiaforrásnak tekintett fával kapcsolatban merültek fel kételyek.

A légkörbe kerülő szén-dioxid

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete úgy véli, tovább növeljük a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, ha eseti elbírálás nélkül fára vagy biomasszára cseréljük a szenet, a kőolajat és a földgázt. Az európai országok különböző vállalásokat tettek a megújuló energiák arányának a növelésére – egészen 2030-ig.


A tudós testület arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani előirányzatokban megújuló energiahordozónak minősítik az erdőkből származó biomasszát. Ez az érvelés azon alapul, hogy a fa és más erdei biomassza elégetése nyomán felszabaduló szén-dioxid eltűnik a légkörből, ahogy a fejlődő növényzet felhasználja. Ez a folyamat azonban a legjobb esetben is évtizedek alatt zajlik le, az időtartam pedig nagyban függ a felhasznált biomassza jellemzőitől, és attól, hogy mi történik azzal a területtel, ahonnan a fákat-növényzetet kitermelték. Így tehát a biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel a fűtésre.

A számítások azt mutatják, hogy egy egység villamos energia előállítása erdei biomasszából több szén-dioxid kibocsátással jár, mint ha az erőműben szenet égettünk volna. A fák pedig jelentős szén-dioxid felhasználók, kivágásukkal és az elégetésükkel járó kibocsátással növekszik a légkör CO2 mennyisége, ráadásul a fának ezt már nem lesz módjában felhasználni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kémény nélküli, kondenzációs fatüzelésű kazán

Füst nélkül ég el benne a farönk, nincs szükség kéményre. A tüzelőberendezés hatásfoka közel 100 százalékos, és a füstgázmosó rendszerének köszönhetően nem bocsájt ki üvegházhatású gázokat sem....


Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...