Energetikai felújítás okosan

2018-10-12 11:47:03 | Módosítva: 2018-10-29 21:17:25

Azt mondják a szakemberek, a minőségi hőszigetelés mindent megold. Nos, mindent azért mégsem. Nyilvánvalóan javíthatunk vele – nem is keveset – házunk energetikai teljesítményén, de több tényezőt figyelembe kell venni a kialakításnál.

 

Vegyünk példának egy sátortetős házat. A lakó vesz egy mély levegőt, vet egy utolsó bánatos pillantást túlzottan azért nem duzzadó pénztárcájára, és elszántan beleveti magát a hőszigetelési rendszer újratervezésébe.

Mire gondol automatikusan? A külső falakra és a külső falakban elhelyezkedő nyílászárókra. Bevonja a kivitelezőket, azok kicserélik a homlokzati nyílászárókat, és leszigetelik a homlokzatot. Felújítás befejezve, kezet ráznak, szépen elvégzett munka, mindenki boldog…

Vagy mégsem? Mire nem gondolt a megrendelő? A padlásfödém és a talajon fekvő padló hőszigetelésére. Vajon mi lehet ennek az oka? Furcsának tűnhet a válasz: egy homlokzati szigetelés feltűnő: látja a tulajdonos, irigyli a szomszéd. A lakó elégedetten dől hátra, hogy jól láthatóan tett valamit az épületéért. Egy padlásfödém hőszigetelése azonban „rejtve marad”, így érzelmi alapú döntést hozva a tulajdonos gyakran dönt úgy, hogy azzal akkor minek is kellene foglalkozni. Zárójelben jegyeznénk meg: a padlásfödém a legolcsóbban és leghatékonyabban szigetelhető épületszerkezet, különösen, ha nincs szükség járófelület kialakítására.


Miért volna fontos a talajon fekvő padló épületszerkezetet is leszigetelni? Mert a legtöbb esetben egy ilyen épülethez eredetileg egyáltalán nem készült vízszigetelés, vagy ha készült is, nagyon régi és már elkorhadt, összevissza repedezett, gyakorlatilag nem tudja már a funkcióját betölteni. Emiatt az épületben jelentős lesz a talaj párolgása, amely kedvez a penész megjelenésének.

Kicsit elveszi az ember kedvét, hogy a talajon fekvő padló hőszigetelésének korszerűsítését csak nagyon költséges és nagy bontási munkálatok révén tudnánk elvégezni, főleg mert egy ilyen felújításnál a teljes padozati rétegrendet helyre kellene állítani, beleértve a vízszigetelést is. Ám ha megjelenik a penész a falakon, azt utólag eltüntetni már ennél lényegesen problematikusabb.

Ha a padlásfödémet kihagyjuk a szigetelésből, ebből a legtöbb esetben a téli fűtési szezonban a plafon és a fal belső találkozásánál megjelenik a nedvesség és a penész. Ez a csomópont eredetileg is aggályos hőtechnikailag, a homlokzati szigeteléssel pedig tovább fokoztuk a problémát, hiszen csökkentettük a külső fal hőveszteségét. Emiatt alacsonyabb lesz a koszorúnál a falfelület belső felületi hőmérséklete, ez pedig a nedvesség kicsapódásához vezethet, ami egyenes út a penész számára.


A megfontol építőipari szakemberek mindig hangsúlyozzák, hogy energetikai szempontból a hőszigetelés felújításába csak átgondolt vonalvezetéssel, a felületfolytonosság biztosításával érdemes belevágni. Minden egyes hűlő épületszerkezetet el kell látni a megfelelő hőszigeteléssel ahhoz, hogy valóban létrejöjjön a „termikus burok”.

Az optimális hőszigeteléshez az a megfelelő megoldás, ha a homlokzati szigetelést felvezetjük egészen a cserépfedés aljáig (ha van, akkor a tetőfóliáig). Ezután a padlásfödémet ellátjuk a megfelelő minőségű és vastagságú hőszigeteléssel, sőt, ezt a hőszigetelést átvezetjük a talpszelemeneken is, nem csak nekitoljuk a padlástér irányából. Így a homlokzati szigetelés gyakorlatilag „találkozik” a padlástér szigetelésével, azaz a vasbeton koszorú is körbe lesz szigetelve, nemcsak a padlásfödém.

Miután gondoskodtunk a valóban felületfolytonos szigetelésről, már tényleg csak a megfelelő légcserét kell biztosítani ahhoz, hogy a lakótér komfortja minőségi, esztétikai és egészség szempontjából is teljes legyen.

Varga Tamás (alkalmazástechnológus)


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még van hova csökkennünk

A koronavírus miatti korlátozások hatására felére csökkent alégszennyezettség mértéke Európa nagyvárosaiban, azonban Magyarországon az európai átlagnál jóval kisebb mértékben tisztítja a levegőt...


Tervezés és kivitelezés

Talán az az építkező van a jobb helyzetben, aki induláskor nem tud semmit a tetőtéri hőszigetelésről - mondja el lapunknak Felföldi Imre, szigetelési tanácsadó. Ő még nincs befolyásolva, kicsit...