Csemegeszőlő termesztése egyszerűen

2018-11-14 12:40:56 | Módosítva: 2018-11-14 12:54:17

Régebben szinte minden háznál a haszonkerti részben volt néhány tőke csemegeszőlő. Újabban haszonkert sem nagyon van már sok helyen, de a szőlők tűntek el legelőször a házi kertekből, mivel a köztudatban „problémás növények”. E rossz megítélés onnan eredhet, hogy a szőlőnek tényleg elég speciális a metszési módja, valamint hogy a régebbi fajták sok növényvédelmet igényeltek, mert a peronoszpóra és a lisztharmat, minden évben megtámadta a növényeket, néha pedig még a botritisz is betársult melléjük.

Ez a gombatámadás most sincs másképp, a különbség annyi, hogy a nemesítők is meglátták azt az igényt, hogy házi kertekbe nem ugyanolyan fajták kellenek, mint az üzemi termesztésben. Az üzemi méretekben a sok növény miatt egyértelmű, hogy a gazda berendezkedik a megfelelő növényvédelemre. Ám más a helyzet egy családi ház kertjében, ott egy-egy növény miatt elég macerás állandóan permetlevet keverni. Erre találták ki a rezisztens és toleráns fajtákat. Előbbi bizonyos betegségre, vagy betegségekre ellenálló, tehát nem betegszik meg. Utóbbi, a toleráns megbetegszik ugyan, de még megfelelő növényvédelem híján sem uralkodik el rajta nagymértékben a betegség. Ezek a fajták pont kiskertekbe valók, hiszen rendszeres permetezés nélkül is teremnek annyit, ami egy családnak kell.

A zöldséges standokon nagyon jól mutatnak a messziről érkezett, óriási szemű kék, vagy fehér színű, kilós fürtök, de felmerül a kérdés: vajon mennyi vegyszer kellett ezek előállításához. És ezeknek a látszatra csodás csemegeszőlőnknek sokszor alig van íze, és megesik, hogy sokszori leöblítés után is ott látszanak rajta a rászáradt vegyszerfoltok. Aki sokszor vesz ilyet, tapasztalhatta, hogy gyakran hasmenés lehet a vége a dolognak. Ennek oka, hogy ilyen gyümölcsöt csak szuper intenzív módon lehet termeszteni, rengeteg vegyszerrel. Az íze meg azért nem az igazi, mert zölden szedik le, hogy bírja a szállítást. Ha pedig dobozban érik meg, az nem ugyanaz, mintha napon érne…


Ma már sokféle csemegeszőlő fajta létezik, melyek a vegyszerek teljes mellőzésével is magas élvezeti értékű gyümölcsöt teremnek. A legjobb ilyen fajták kiemelkedően jó ellenállóságot vagy erős toleranciát mutatnak a szőlő három legnagyobb ellenségével, a peronoszpórával, a lisztharmattal és a rothadással (botritisz) szemben. Egy átlagos évben egyetlen permetezést sem igényelnek, csak nagyon csapadékos év, vagy szélsőséges szárazság, jégverés esetén lehet szükség kisebb vegyszeres beavatkozásra. Ezeknek a házi kertekben való telepítése, termelése és fogyasztása különösen ajánlott, hiszen mint már fentebb említettük, a szőlő hihetetlenül gazdag a szervezet számára hasznos tápanyagokban. Még ennél is fontosabb az a gasztronómiai élmény, amit az ilyen természetesen tiszta környezetben, vegyszermentesen termelt, 100 százalékosan érett, harmonikusan fűszeres ízű, nap érlelte külsejű, egészségtől szinte kicsattanó, gyönyörű gyümölcs elfogyasztása nyújt.

Magyarország éghajlati adottságai tökéletesek a szőlő számára, ne mellőzzük ezeket a növényeket a régi rossz tapasztalatok miatt. A szőlő telepítésére a legjobb idő az ősz, amikor már nincs levél a tőkéken. Vehetünk oltványokat – ezek drágábbak, de biztonságosabb a termesztésük, hiszen a gyökeret adó vad alany a gyökérkártevőkkel szemben is ellenállóbb. Dugvány esetén saját gyökerén van a „nemes” szőlő, ez olcsóbb, akár házilag is megoldható a szaporítása különösebb tapasztalat és gyakorlat nélkül is, de a tőke így rövidebb életű lesz.

Dugványozni úgy tudunk szőlőt, hogy 1 centiméternél vastagabb vesszőkből vágunk olyan 30-35 centiméteres darabokat. Ezeket akár már az eredeti helyükön leültethetjük úgy, hogy a vessző felső harmada látsszon ki a földből, az alsó kétharmad a föld alatt legyen. Lényeges a polaritás – a vágott vesszőnek az a része kerüljön a földbe, ami a tőkén, az anyanövényen is alacsonyabban volt, ami feljebb volt az legyen itt is felül. Ez után kupacoljuk fel földdel a dugványt úgy, hogy ne látsszon ki a kupac alól. Késő tavasszal, vagy kora nyáron – ha szerencsénk van – megjelenik a földkupac tetején a szőlő hajtása. Ez már a gyökeresedés jele, ekkor a kupacot elszedhetjük a tőtől, az eredeti talajszintig lebontva azt.

Néhány fajta, melyek alkalmasak vegyszer nélküli termesztésre


Angéla


Nagyfürtű fehér szőlő, nagyméretű bogyóval ropogós gyümölcshússal. Kellemes édes-savas ízű. Kemény húsa miatt jól szállítható, tárolható. Peronoszpórával és lisztharmattal szemben toleráns, botritiszre csak rendkívül csapadékos őszi időjárás mellett hajlamos. Szeptemberben érő fajta.


Augusztusi muskotály


Másik neve Palatina. Nagyon jó ellenállóságú, talajjal és fekvéssel szemben sem igényes, már augusztus közepétől szedhető fajta. Bogyói közepesek, nyúltak, kissé zöldessárgás árnyalatúak, muskotályos ízűek.


Bolgár Rezi


Bolgár eredetű, késői érésű zöldes fehér, nagy bogyói hengeres alakúak, kellemes harmonikus ízűek. Nagyméretű fürtjei tömöttek.


Fanny


Szeptember közepén érő fehér csemegeszőlő. Édes bogyója nagy szemű, és nagy fürtben terem. Betegségekkel szemben jó ellenállóságot mutat.


Flóra


Szeptember első felétől már szedhető, talaj iránt sem igényes, kifejezetten jó fagytűrésű fajta. Mindhárom klasszikus szőlőbetegséggel szemben ellenálló. Nagyméretű fürtje viszonylag laza, a bogyók megnyúltak, fehérek, éretten rózsaszín árnyalattal. A héja viszonylag vastag, húsa ropogós, nagyon édes, kellemes ízű. A vastag héj fogyasztáskor hátrány, de a betegség-ellenálló képességben előny.


Kinga


Talaj és fekvés iránt nem igényes, szeptember közepén érő rezisztens csemegeszőlő. Fürtjei közepes méretűek, a bogyók nagyok, piros színűek, a héjuk vékony, a húsuk ropogós, kellemes ízű.


Lidi


Már augusztus végén szedhető fajta. Fürtje közepes, bogyói lilásak vagy bordó­pirosak, ovális alakúak, jó ízűek.


Lilla


Augusztus végén, szeptember elején érő fajta, fürtjei és fehér bogyói is nagyok, ízük kellemes, édes-savas, harmonikus.


Millenium


Augusztus végén már szüretelhető, közepes fürtméretű, kissé hosszúkás bogyójú fehér csemegeszőlő. Betegségekkel szemben ellenálló. Bogyói ropogósak, kellemes ízűek, teljesen magnélküliek.


Moldova


A betegségekkel szemben jó toleranciát mutató, így jó termésbiztonságú, október első felében érő csemegeszőlő. Fürtje és bogyói nagyok, sötétkékek. Gyönyörű termésű, ízletes fajta.


Néró


Csemege és borszőlő egyben. Augusztusban érő, igen mutatós, sötétkék színű, közepes fürtű szőlő, bogyója hosszúkás, vastagabb héjú, ropogós húsú, kellemes ízű. Igénytelen, ellenálló fajta.


Piroska


Augusztus második felében érő, bőven termő rezisztens csemegeszőlő. A botritisszel szembeni ellenálló képessége kiemelkedően jó, ezért sokáig a tőkén maradhat, nem rothad. Laza fürtű, a bogyók hamvas lilás pirosak, a héja vékony, olvadó, húsa ropogós, igen kellemes, zamatos, édes, enyhén muskotályos ízű. A laza fürt is előny a betegség-ellenálló képesség tekintetében, hiszen a szél jobban átjárja, nem marad nedves sokáig, és betegség esetén sem terjed olyan könnyen a kór, mint a szorosan összeérő szemek esetén.


Pölöskei muskotály


Mindhárom betegséggel szemben jól ellenálló, szeptember végi szüretelésű fajta. Fürtje nagy, borostyán sárga bogyói oválisak, kissé vastag héjúak, de kellemes, muskotályos ízűek. Bora asztali minőségű, de csemegének kiváló.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Lisztharmatot

A nyári melegebb időszakok elmúltával, szeptemberben a hűvösebb és nedvesebb időjárás beköszöntével szinte minden kertben megjelenik a lisztharmat úgy a haszonnövényeken, mint a dísznövényeken....