Légkondicionálók télre optimalizálva

2018-10-14 19:25:13 | Módosítva: 2018-10-17 17:22:18

Amikor valaki hőszivattyúról beszél, a legtöbb embernek valami méregdrága berendezés jut az eszébe. Sokan nem tudják azt, hogy a splitklíma berendezések is hőszivattyúk. Nem csak alkalmasak fűtésre, hanem hatékonyságban felülmúlják a hagyományos gázkazános fűtési rendszereket. A téli fűtéssel megspórolt összegből fedezhető a nyári hűtés költsége. 


A 2016/2017-es tél átlaghőmérséklete –1,46 °C-volt, de azért az ember szeretne felkészülni a szélsőségekre, ha lakása fűtéséről van szó, és a klíma mégiscsak a kinti, hideg levegőből vonja el a hőt működése során. A fűtési üzemeltetési határoknál legtöbbször –10 °C–20 °C külső hőmérsékleti értéket találunk. Valljuk be, a –20 °C elég biztonságos, de azért felmerül a kérdés, mi történik –21 °C-ban? A splitklíma készülékek az üzemeltetési tartományon kívül is fűtenek, csak a hatékonyságuk csökken a megadott referenciaértékhez képest! Nem mindegy persze, mennyivel.

Mivel jár a fűtés –20 °C alatt?

Ha a készülék választásakor jelezzük a minket segítő szakembernek, hogy kizárólagosan a klímával szeretnénk fűteni, annak megfelelően határozza meg a szükséges teljesítményt. Ez befolyásolja nem csak a hatékonyságot, de a kültéri egység zajszintjét is és a felfűtés gyorsaságát. Ennél a technológiánál sem érdemes azonban nagy hőingadozást tartani a belső hőmérsékletben, mert a falak sugározhatják a hideget. A nagyobb teljesítmény visszaköszön az árban is, ezért aztán jó tudni, hogy a működtetési költségeknél lehet spórolni energiahatékony készülék választásával.

Az üzemeltetési költség becslése

A téma iránt érdeklődőknek ismerős lehet az SCOP érték. Ez az arányszám, mely megmutatja, hogy egységnyi elektromos áram felhasználásával hány egység hőenergia állítható elő. Szemléltetésképp, hősugárzó SCOP-ja 1, a jelenlegi kapható klímáknál pedig 5 körüli érték is található. Az SCOP attól olyan beszédes adat, hogy a fűtési szezonhoz igazították a számítását. Európa területét 3 időjárási zónára osztották, és az átlagosnak nevezett időjárási zónára jellemző óraszámokkal súlyozva szerepelnek a külső hőmérsékletek –10 °C-tól +15 °C-ig számolva fűtéssel. A gyártók feltüntetik a várható éves energiafogyasztást (kWh/év) is, melyet a fenti szabványos külső hőmérsékletek mellett határoznak meg. A valós érték eltérhet ettől, hisz nem biztos, hogy a szabványos óraszámban lesz –20 °C a következő télen. Amikor forintosítani akarjuk, egyszerűen megszorozzuk az aktuális áramszámlánkon található kWh díjjal, és már látjuk is a várható üzemeltetési költséget. Ha igényeljük a H vagy GEO tarifát az áramszolgáltatónknál, még kedvezőbb lesz a költség.


Melyiket válasszuk?

Nagy a választék fűtésre optimalizált készülékekből. A teljesítmény és SCOP szűkítése után a készülék kinézete, mérete, zajszintje, levegőszűrői és kényelmi funkciói kerülnek fókuszba. Kit a növelt hatékonyságú porszűrő, kit a szolid kivitel, kit a wifi-vezérlés szólít meg. Ilyen a komfortos hűtés mellett a téli fűtési igényeket is szem előtt tartó klíma, a Fisher Nordic is. Hűtésben A+++, fűtésben A++ energiaosztályú, energiatakarékos készülék, mely megbízhatóan fűt a legnagyobb hidegben is. Alapfelszereltségben a mindennapokban hasznos funkciókkal rendelkezik, mint pl. gazdaságos vagy csendes üzemmód, de kérhető hozzá pl. wifi-csatlakozás is. H és GEO tarifa igénylését teszi lehetővé, és a várható éves fűtési költség egy átlagos, 302 m-es helyiségnél mindössze 27 412 Ft*, míg a nyári hűtés kijön 4619 Ft-ból.

* A Fisher Nordic FSAIF-NORD-90DE3/ FSOAIF-NORD-90DE3 készülék éves energiafogyasztása fűtésnél 730 kWh, hűtésnél 123 kWh, melyet ELMŰ A1 tarifával (2018. szept.: 37,55 Ft/kWh) szoroztunk fel. A tényleges fogyasztás függ a használat módjától.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényeket magunk köré

Alig akad olyan ember, aki nem szereti, ha növények veszik körül. Telepítésükkel egészségünk, közérzetünk mellett éghajlatunkat is védjük. Kül- és beltérben egyaránt képesek az egészségünkre...


Klíma és vírus

A járvány időszakában sokakban felmerül a kérdés, hogy a klímaberendezések a levegő mozgatása, keringetése által nem járulhatnak-e hozzá a vírusok „szétszórásához” alakásban. Nos, a gyakorlatban...