Bútoraink védelme a lakásban és a kertben

A fa tetszetős, ám védelem híján nem tartós alapanyaga bútorainknak. Márciusi számunkban már szót ejtettünk a bútorápolás „természetgyógyászati” módszereiről: a tejjel, sörrel való kenésről. Most a különböző felületkezelési módszerek előnyeiről és hátrányairól kérdeztünk meg két szakembert.

A környezeti tényezők hatással vannak a fára. Fokozottan igaz ez a kerti bútorokra, amelyek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Az ibolyántúli sugarak nemcsak a napon tartózkodó emberekre lehetnek károsak: a kerti bútorainkat is védenünk kell tőlük. A nap sugarai kedvezőtlenül hatnak a fa sejtszerkezetére, ezért könnyebben kopik a bútor.
Magas hőmérsékleten a fa felülete felmelegszik, de mivel hővezetése gyenge, ezért jelentős eltérés mutatkozik a felszín és a belső részek hőfoka közt. Ennek következtében repedések keletkezhetnek a fán, amelyeken a nedvesség is könnyebben bejut.
Lényeges az is, hogy kerti bútoraink felülete víztaszító legyen. Az az optimális, ha a fából készült bútor nedvességtartalma 20% alatti. A nedvesedés nem közvetlenül rongálja a faanyagot, hanem kedvező körülményeket teremt a károsítóknak. A gyakran nedves kerti bútoroknál számítani lehet mohásodásra, és a farontó gombák megjelenésére.
A fény, a nedvesség és a hőmérsékletingadozás káros hatásai ellen többféle módon védekezhetünk.
Amikor natúrfán felületkezelő-anyagot használunk a felszíne legyen mindig száraz, por- és zsírmentes. Minél több színanyag van a felületkezelő-anyagban, annál jobban véd a nap ibolyántúli sugaraitól. A világosabb színű felszín nehezebben melegszik fel, a sötétebb annál könnyebben: tehát a kerti bútoroknak ideálisabb világos árnyalatot választanunk.
„A természetes anyagokkal olajozott, viaszolt felület portaszító, ezért kevesebb ápolást igényel, mint a lakkal fedett. Odafigyelésre, törődésre viszont szüksége van, hiszen nem szabad agresszív zsíroldó szerekkel tisztítani, mert az a felületkezelő-anyagot is lehozhatja róla. Az erősebben savas, vagy lúgos tisztítószerek használatakor is óvatosan kell eljárni” – mondta lapunknak Szikszai László.
Az AURO-sixay ügyvezetője a bútorápoló szerek összetételéről elmondta: “Többségük ecetet, alkoholt, citromsavat, vizet, narancshéj-, és lenolajat, méhviaszt és illóolajokat tartalmaz. Ezek az anyagok tökéletesen illeszkednek a fa tulajdonságaihoz, és a természetes felületkezelési rendszerhez. Egy-egy ilyen termék gyakorta kevesebb káros anyagot tartalmaz, mint azok az élelmiszerek, amelyeket általában fogyasztunk” – említette a szakember.
Egy bútor tartóssága függ a faanyagtól, a felületkezeléstől, az ápolástól, és attól, hogy milyen károsító tényezőknek kell ellenállnia. Teljesen más hatásoknak van kitéve egy szobai bútor, mint egy kerti garnitúra.
„A keményebb, sűrűbb szövetű fákból ellenállóbb bútorok készülnek. A natúr felület koszolódik, a lakkozott folyamatosan karcolódik. Ezt eredményesen felújítani úgy lehet, ha a nyersfáig visszacsiszoljuk a bútort, majd újralakkozzuk. Én az olajra és a viaszra esküszöm, csak ezzel lehet a fából igazán időtálló bútort készíteni” – hangsúlyozta Szikszai László.
„A kerti bútorok felületkezelésére én a növényi eredetű lazúrokat ajánlom, melyek megvédik az anyagot a szélsőséges időjárás okozta károsodástól.” – mondta lapunknak Zimmermann László a Home Nature Kft. ügyvezetője.
A kerti bútorok gyártására használt amerikai teakfa (irokkó) nem megfelelő előkezelés esetén vetemedik, vagy reped. Ezzel szemben az akác rendelkezik a teakfa keménységével, ugyanakkor rugalmasabb annál, és rajzolatai is szebbek.
A kertbe a pácolt és natúr bútorokat javasoljuk, egyszerű kezelhetőségük miatt. Ezeket általában elegendő évente egy alkalommal szappanos vízzel lemosni, majd száradás után lenolajos törlőruhával áttörölni.
A szakemberek szerint a kerti bútorokat nem célszerű lakkozni és festeni, mivel ezek a felületkezelő-anyagok nem bírják sem az erős napfényt, sem a nagy hőingadozást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bútorvédelem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Frontcsere

Otthonunk bútorait nem néhány évre vesszük, és amennyiben ezek nem egyedileg rendelt darabokból állnak, esetenként "arculatukat" egy átgondolt frontcserével divatosabbá tehetjük.


Egy komód átváltozása

Csak a régi bútorok érdemelnek meg egy második esélyt? Semmi esetre sem! A rövidebb előéletű bútorok is megérdemlik az újjászületést. Az alábbiakban bemutatjuk egy több mint 30 éves komód egyszerű...