Medencék vegyszer nélkül

A medencék üzemeltetési költsége – függetlenül attól, hogy olimpiai uszodáról vagy privát medencéről van szó – jelentős mértékben csökkenthető az AquaKLEAR elektronikus vízkezelő berendezés használatával. Ezzel a technológiával – amelynek alapja a HydroFLOW technológiában gyökerezik – 24 órán keresztül karbantarthatjuk a vizet. Az AquaKLEAR hatására a medence vonzóbbá válik, megszűnik a fürdőruhát károsító hatás, nem opálosodik a víz, és nagymértékben csökken a klór-szag. Ezek mellett jelentős költség-megtakarítás érhető el. Egyetlen más termék sem képes arra, hogy a szűrőrendszerben lévő vizet állandó jelleggel lágyítsa és teljesítse az előírások paramétereit. Ezeket az eredményeket független vízminőség kutató intézetek vizsgálatai igazolják.

Hogyan működik az AquaKLEAR?

A bizonyítottan bevált technológiát alkalmazó AquaKLEAR a nap 24 órájában magas frekvenciájú rádió-hullámokat sugároz közvetlenül az úszómedence vízellátó rendszerébe. A vízben található ionokban és szabad részecskékben az őket érő rádióhullámok következtében enyhe elektromos töltés alakul ki. Ez a hatás már a vezetékekben és a hozzájuk csatlakozó berendezésekben lévő vízben is jelentkezik, méghozzá folyamatosan, akkor is, ha a víz éppen nem áramlik. Mindez különböző hatásokkal és előnyökkel jár, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Kisebb klór- és savszükséglet

A vízben egyebek mellett klóraminok találhatók. A klóramin az elemi klór kötött formája. Ez az anyag okozza az uszodavíz jellegzetes szagát és a szem irritációját. Akkor képződik, amikor a klór a vízben nátrium jelenlétében reakcióba lép különféle szerves anyagokkal. A klórhoz hasonlóan a klóramin is fertőtlenítő hatású, de hatékonysága lényegesen kisebb (kb. 1/60-ada). Tehát a vízhez adagolt klór nagyon gyorsan kötött formába kerül, ezért alig képes szennyeződést lekötni. A klóramin lebontásának egyik módja, hogy egyszerre nagy mennyiségű klórt adagolnak a vízbe. Ez általában a szokásos adag nyolcszorosát jelenti. A módszert főként privát medencék esetében alkalmazzák, de ez az egyik legköltségesebb.
Viszont az újra felszabaduló klór ismét felhasználható eredeti céljára, így gyakorlatilag megvalósul a klór újrahasznosítása. Az AquaKLEAR tehát gondoskodik a gyengébb fertőtlenítő hatású és klórirritációt okozó klóraminok lebontásáról.

Jobb szűrőhatásfok – kevesebb visszamosás

Az uszodákban előforduló darabos szennyezők eltávolítására leggyakrabban homokszűrőket használnak, mivel ezek használata esetén nincs szükség szűrőbetét cserére. A homokszűrők alakja és mérete eltérő lehet, de funkciójukat tekintve azonosak. Általában mindegyik egy nagy mennyiségű homokkal töltött tartály, melynek háza készülhet acélból, rozsdamentes acélból, vagy lehet üvegszálas. A víz átfolyik a szűrőn, a lebegő szennyeződéseket a homokszemcsék felfogják, és a vizet ilyen módon megtisztítják. A nagyobb méretű szennyeződések a homokszűrő tetején, a kisebb szennyeződések a szűrő alján akadnak fenn. Idővel a homokszűrők eltömítődnek, ami fokozott ellenálláshoz és következésképpen nagyobb nyomáson történő átáramoltatáshoz vezet, ilyenkor van szükség a visszamosásra. Minden egyes visszamosás alkalmával az uszoda vizének kb. 10%-át használják fel a szűrő átöblítéséhez. Ez a víz már nem kerül vissza az uszodába, tehát ez a vízmennyiség elvész, és új, tiszta vízzel kell pótolni. A pótolt vízmennyiség kezelésre és felmelegítésre szorul. Az AquaKLEAR alkalmazásával a visszamosás gyakorisága csökkenthető, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez, tekintettel arra, hogy az uszoda vízmennyiségének 10%-át a korábbiaknál ritkábban kell pótolni, kezelni és felfűteni.
Az AquaKLEAR eljárás másik hatása, hogy a szennyező részecskék nagyobb méretű pelyhekké tapadnak össze (kevesebb pelyhesítő anyagot kell vásárolnunk). A vízben lebegő szennyeződések a bennük keletkező elektromos töltés folytán magukhoz vonzzák az önmagukban töltéssel nem rendelkező vízmolekulákat. A szennyező részecskék körül a vízmolekulákból burok alakul ki, tehát egy elszigetelt szennyező részecske keletkezik. A pozitív és negatív töltésű szennyező részecskék ugyanakkor magukhoz vonzzák egymást, így nagyobb méretű pelyhek képződnek. Ez rendkívüli mértékben megnöveli a szűrő hatásfokát. A szennyező részecskék összetapadása ugyanis növeli a vízben lebegő szennyeződések méretét, amelyeket könnyebben fog fel a szűrő, és amelyek a visszaöblítés során keletkező örvényléssel egyben gyorsabban áztathatók ki a szűrőből. A visszaöblítések közötti időtartamot így gyakran akár a három- vagy négyszeresére lehet növelni, az öblítés időtartamát pedig akár a felére csökkenteni. Ezzel jelentős megtakarítás érhető el a vízfogyasztás és a csatornadíjak, valamint az energia és a felhasznált vegyi anyagok terén (a vízpótlás során kisebb mennyiségű vizet kell melegíteni és kezelni).

Antibakteriális és algásodás-gátló hatás

Az alga zöld réteget képez a felületeken, ezáltal nagyobb mértékben képes ellenállni a kezelésnek, mint a vízben szabadon lebegve. Ennek látványa az uszoda üzemeltetője számára eléggé elrettentő, azonban a nyúlós zöld réteg képződése nem a legkárosabb hatása az algásodási problémának. A valódi veszélyt a láthatatlan (pathogén) baktériumok jelentik, ezek az algatelepekben a kék/zöld algák között képesek felszaporodni a medencében. A vízbe juttatott elektromos töltések és a pelyhesítés hatására az AquaKLEAR képes olyan fürdők és uszodák vizéből is eltávolítani az algákat és baktérium cisztákat, ahol korábban más módszerekkel ez nem sikerült. Az elektromos töltés baktériumokra és alga-spórákra gyakorolt – ozmózist zavaró – hatása következtében ezek az organizmusok elpusztulnak. Az algásodás már amúgy is a múlté, most pedig a bakteriális elemzések is kedvezőbb eredményt fognak mutatni.
Az integrált HydroFLOW technológiának köszönhetően az AquaKLEAR véd a vízkőképződéssel és más ásványi lerakódásokkal szemben. A készülék az egészen kicsi (10-20 m3 -es) medencéktől kezdve, az egészen nagy uszodai medencékhez, többféle méretben kapható, az igényeknek megfelelően.
Egyetlen más termék sem büszkélkedhet azzal, hogy folyamatosan tisztítja a szűrőrendszerben található vizet, és eredményességét független vizsgálatok is megerősítik. Az AquaKLEAR által alkalmazott technológiát szinte minden országban szabadalom védi.

KIS Kft., 1222 Bp. Nagytétényi út 74-76.
(bejárat a Vöröskereszt u-ból)
Tel/fax: 06-1-424-5239
Mobil: 06-30-3116-727

Kontakt: Rácz László

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: medence, vegyszer, klór

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi medencék szellőztetése és fűtése

Egy családi kismedencés helyiség - ugyanúgy, mint a közösségi uszodáknál is - szellőztetésének célja a tökéletes és egyenletes szellőztetés biztosítása az egész medence térségében, elkerülve a...


Növényvédelmi tippek

A növényvédelem szó hallatán elsősorban a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az egyéb...