OZ-ONLINE Clearing

Fürdőmedence vízfertőtlenítési technológia, a mesterségesen előállított napfénnyel

A hagyományos vízforgató rendszerek vegyi anyagokon keresztül áramoltatva biztosítják a víz baktérium- és csíramentesítését. Az ilyen rendszerek előnye a viszonylag olcsóbb telepítés, de nagy hátrányuk a költséges vegyi anyagcserék sorozata, és az, hogy klór jut a vízbe. Ez nem csak kellemtelen illatú és szemet könnyező hatású, hanem rákkeltő is. Az Európai Unió legtöbb országában a nyilvános uszodák vizének vegyi (klóros) tisztítása már tilos.

Ha a vízforgatás pályájába ultraibolya sugárzást kibocsátó szerelvényt iktatunk, úgy a rendszerbe jutó szennyezett vízben lévő baktériumok és egyéb szerves anyagok ártalmatlanokká válnak. A probléma azonban itt az, hogy a medencék sarkaiban és a falak közelében lévő víz kisebb gyakorisággal kerül a tisztító rendszerbe. UV víztisztításra történő átállás után ezért még mindig szükséges az agresszíven oxidáló vegyi anyag – a korábbi mennyiség 10%-ának – adagolása.
Az Oz-Online Rt által gyártott berendezés ezt a 10%-nyi vegyi anyagot is feleslegessé teszi azzal, hogy oxidálószerként nem klórt alkalmaz, hanem a speciális UV fényforrás által melléktermékként termelt ózont hasznosítja. Az UV víztisztítóból kijövő víz csíramentes, de oldott ózont is tartalmaz, amely a rendszerbe nem került vízben is kifejti a kívánt hatást. A fel nem használódott ózon gyorsan elbomlik tiszta oxigénné, a környezetünk védelmében.
A berendezés az UV fény valamint a levegő oxigén molekuláiból átalakított háromatomos oxigén-, „ózon” molekula segítségével fertőtleníti, algátlanítja, valamint minden szenynyezőtől tisztán tartja az uszoda vizét. A medence vízében jól oldódó ózonmolekulák bomlásakor felszabaduló „aktív oxigén” atomok a baktériumokat, vírusokat megölik, egyéb szennyezőket – mint pl. vas, mangán, klór stb. – az uszodarendszer mechanikai szűrőjében, csapadék formájában kiszűrhetővé teszi.
A készülék alkalmas környezetünket kímélő, vegyszermentes és olcsó tökéletes vízfertőtlenítésre. A berendezés UVC fénysugárzása a baktérium-vírus sejtjeiben szelektív változásokat okozva megakadályozza a nukleinsav bizonyos molekula csoportjainál az információ átadást, ezzel megszüntetve a DNS (desoxyribonuclein sav) lemásolódását. Az egysejtűekben a DNS-nek csak egy másolata létezik, ha ez tönkre megy, az a mikroorganizmus, baktérium, vírus megsemmisülésével egyenlő. Az elnyelt energia az öröklődési faktor fotókémiai folyamatában megakadályozza a sejtosztódást, amivel a mikroorganizmus halálát okozza.

A berendezés fő részei:

  • UV fénycső, amely létrehozza a működés alapját képző 185–256 nm hullámhosszú UVC fénysugárzást.
  • Elektromos gyújtó egység, amely biztosítja az UV fénycső elektromos ellátását és védelmét.
  • Kvarc védőcső, ami elválasztja az UV fénycsövet a kezelendő víztől.
  • Rozsdamentes ház, amely befogadja a berendezés többi részét biztosítva a mechanikai stabilitást.

A rozsdamentes házba a kezelendő víz a 6/4” menetes csatlakozáson keresztül lép be, majd onnan a kvarc védőcsövet körülvevő gyűrűstérbe kerül. Ennek teljes hossza mentén végig áramoltatva biztosítjuk, hogy a kezelendő víz a lehető leghosszabb úton érintkezzen az UV sugárzással, és a készülék a lehető legnagyobb csíraölő hatást fejtse ki.
A berendezést +1 és +40 °C közötti hőmérsékletű, fagytól feltétlenül védett helységbe lehet telepíteni. Használata állandó felügyeletet nem igényel. A bekapcsolást követően 1-2 perc időre van szüksége, hogy a maximális teljesítményt elérje.
A berendezés rendszeres karbantartást igényel, ami főképpen a készülék tisztítását, vízkőmentesítését jelenti. A készülék elé beépített védő szűrőbetét cseréjére gondot kell fordítani, mert a szennyeződések a kvarccsőre lerakódva nagymértékben leárnyékolják az UV fényt, és annak hatását csökkentik. n

További információk:
sales@ozonline.hu
30/552-3828

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esőcsatornák, vízelvezetők tisztítása

Az olyan épületeknél, amelyek közelében fák találhatók, azesőcsatornákat köztudottan minden évben ki kell tisztítani. Acsatornavályúkba hullott levelek és egyéb szennyező anyagok ugyanis...


Szellőző berendezések tisztítása

Nagyobb elszívó-rendszerek tisztítása A különféle szellőzőrendszerek vezetékhálózatában a szűrőbetétek minőségileg megfelelő rendszeres cseréje ellenére is a vezetékek falán már 1-3 éves használat...