OZ-ONLINE Clearing

Fürdőmedence vízfertőtlenítési technológia, a mesterségesen előállított napfénnyel

A hagyományos vízforgató rendszerek vegyi anyagokon keresztül áramoltatva biztosítják a víz baktérium- és csíramentesítését. Az ilyen rendszerek előnye a viszonylag olcsóbb telepítés, de nagy hátrányuk a költséges vegyi anyagcserék sorozata, és az, hogy klór jut a vízbe. Ez nem csak kellemtelen illatú és szemet könnyező hatású, hanem rákkeltő is. Az Európai Unió legtöbb országában a nyilvános uszodák vizének vegyi (klóros) tisztítása már tilos.

Ha a vízforgatás pályájába ultraibolya sugárzást kibocsátó szerelvényt iktatunk, úgy a rendszerbe jutó szennyezett vízben lévő baktériumok és egyéb szerves anyagok ártalmatlanokká válnak. A probléma azonban itt az, hogy a medencék sarkaiban és a falak közelében lévő víz kisebb gyakorisággal kerül a tisztító rendszerbe. UV víztisztításra történő átállás után ezért még mindig szükséges az agresszíven oxidáló vegyi anyag – a korábbi mennyiség 10%-ának – adagolása.
Az Oz-Online Rt által gyártott berendezés ezt a 10%-nyi vegyi anyagot is feleslegessé teszi azzal, hogy oxidálószerként nem klórt alkalmaz, hanem a speciális UV fényforrás által melléktermékként termelt ózont hasznosítja. Az UV víztisztítóból kijövő víz csíramentes, de oldott ózont is tartalmaz, amely a rendszerbe nem került vízben is kifejti a kívánt hatást. A fel nem használódott ózon gyorsan elbomlik tiszta oxigénné, a környezetünk védelmében.
A berendezés az UV fény valamint a levegő oxigén molekuláiból átalakított háromatomos oxigén-, „ózon” molekula segítségével fertőtleníti, algátlanítja, valamint minden szenynyezőtől tisztán tartja az uszoda vizét. A medence vízében jól oldódó ózonmolekulák bomlásakor felszabaduló „aktív oxigén” atomok a baktériumokat, vírusokat megölik, egyéb szennyezőket – mint pl. vas, mangán, klór stb. – az uszodarendszer mechanikai szűrőjében, csapadék formájában kiszűrhetővé teszi.
A készülék alkalmas környezetünket kímélő, vegyszermentes és olcsó tökéletes vízfertőtlenítésre. A berendezés UVC fénysugárzása a baktérium-vírus sejtjeiben szelektív változásokat okozva megakadályozza a nukleinsav bizonyos molekula csoportjainál az információ átadást, ezzel megszüntetve a DNS (desoxyribonuclein sav) lemásolódását. Az egysejtűekben a DNS-nek csak egy másolata létezik, ha ez tönkre megy, az a mikroorganizmus, baktérium, vírus megsemmisülésével egyenlő. Az elnyelt energia az öröklődési faktor fotókémiai folyamatában megakadályozza a sejtosztódást, amivel a mikroorganizmus halálát okozza.

A berendezés fő részei:

  • UV fénycső, amely létrehozza a működés alapját képző 185–256 nm hullámhosszú UVC fénysugárzást.
  • Elektromos gyújtó egység, amely biztosítja az UV fénycső elektromos ellátását és védelmét.
  • Kvarc védőcső, ami elválasztja az UV fénycsövet a kezelendő víztől.
  • Rozsdamentes ház, amely befogadja a berendezés többi részét biztosítva a mechanikai stabilitást.

A rozsdamentes házba a kezelendő víz a 6/4” menetes csatlakozáson keresztül lép be, majd onnan a kvarc védőcsövet körülvevő gyűrűstérbe kerül. Ennek teljes hossza mentén végig áramoltatva biztosítjuk, hogy a kezelendő víz a lehető leghosszabb úton érintkezzen az UV sugárzással, és a készülék a lehető legnagyobb csíraölő hatást fejtse ki.
A berendezést +1 és +40 °C közötti hőmérsékletű, fagytól feltétlenül védett helységbe lehet telepíteni. Használata állandó felügyeletet nem igényel. A bekapcsolást követően 1-2 perc időre van szüksége, hogy a maximális teljesítményt elérje.
A berendezés rendszeres karbantartást igényel, ami főképpen a készülék tisztítását, vízkőmentesítését jelenti. A készülék elé beépített védő szűrőbetét cseréjére gondot kell fordítani, mert a szennyeződések a kvarccsőre lerakódva nagymértékben leárnyékolják az UV fényt, és annak hatását csökkentik. n

További információk:
sales@ozonline.hu
30/552-3828

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli cipőápolás

A cipők minden időszakban gondos ápolást igényelnek, ám télen még extrém hatásoknak is ki vannak téve. Sokan mellőzik rendszeres ápolásukat, pedig ezt még a legdrágább cipők is igénylik. A latyakos...


Árvíz utáni fertőtlenítések

Az árvíz által elöntött területeken jelentősen megnő a bakteriális fertőzések veszélye. A kiöntött emésztőkből, az elárasztott földekről a vízbe rengeteg fertőző anyag kerül, a kólitól a...