A gyepszellőztetésről

2009-06-08 16:17:30 |

A gyepszellőztetés, és a gyep talajlazításának módszerei hazánkban az utóbbi évtizedben kezdtek csak széles körben elterjedni. Régebben általános nézetnek számított, hogy a füvet csak nyírni, kell és kész... Ha azonban olyan minőségű pázsitot szeretnénk kertünkbe, amit mindenki megcsodál, nem gyomosodik és mindig üde zöld, akkor a fűnyíráson kívül a rendszeres öntözés és tápanyag utánpótlás mellett a gyepszellőztetésre is gondot kell fordítanunk.

Taposási károk helyreállítása...

A csapadéktól, a téli hóterheléstől, valamint a lenyírt és a területen maradt fűkaszáléktól idővel egy filcréteg keletkezik a talajon. A talajban pedig az elhalt fűgyökerek az élő részek fejlődését szintén akadályozzák, ha lassabb a lebomlása az elhalt szerves részeknek, mint az kívánatos lenne. A felszíni filcréteg elzárhatja az oxigént a fű gyökereitől, aminek a fű besárgulása lesz a következménye. Mindezek mellett a füvön járva-kelve a talaj tömörödését fokozzuk, és víz-, és levegőgazdálkodását ezzel folyamatosan rontjuk. Persze a gyepfelület arra lett kitalálva, hogy járjunk rajta, de minőségének megőrzése miatt érdemes az ezzel járó károkat talajlazítással, és gyepszellőztetéssel orvosolni.

A kert fáinak cserjéinek növekedésével egyre több árnyék vetülhet a füves részekre is, ami hosszú távon nem tesz jót a gyepnek. A negatív folyamatok itt egymás hatását erősítik. A kevesebb fény miatt ritkul a fű, a ritkulás miatt gyomosodik, vagy az árnyék és a nedvesebb mikroklíma miatt mohásodni kezd a talajfelszín. A gyomok elnyomják a füvet, a moha, valamint az árnyék miatti kevesebb párolgás miatti tartósabb nedvesség a talaj levegőtlenségét okozzák, ami szintén a fű számára kedvezőtlen, ami további ritkulását eredményezheti.
A gyepszellőztetés és talajlazítás eredményeként sokkal jobb lesz a talaj tápanyag és a vízellátása, mert e nélkül a kilocsolt víz csak megáll a talaj felszínén, de a növény gyökeréhez sokkal később, vagy párolgási veszteség után jut el.
A gyepszellőzetés célja hogy a felső talajréteget fellazítsa, így újra eljuthat a víz és a tápanyag a növény gyökeréhez. A munkák összehangolása ezen a téren is fontos. A gyepszellőztetést és a gyep talajának a lazítását a többi munkafolyamattal össze kell hangolni. Gyepszellőztetést nyírott gyepnél végezhetünk a tavaszi, vagy nyár eleji időszakban. Ám a füvet 8 centiméternél rövidebbre, mint ahogy más esetben sem, úgy a gyepszellőztetés előtt se nyírjuk. Ez a minimális magasság kell ahhoz, hogy a fű ne száradjon ki (amennyiben alacsonyan, a fű bokrosodási pontjánál vagy lejjebb vágjuk a növényeket, a központi rügy sérülése miatt kiszáradhat) és a talajra megfelelő árnyékot vetve megakadályozza a gyomosodást.

Talajlazítás, gyepszellőztetés: egy menetben

A gyeptalaj lazítása a gyep szellőztetése kézi készülékekkel, például gyepszellőztető gereblyével is megoldható. Ez egy olyan gereblyeszerű szerkezet, melynek fogai a talajba is behatolnak. Egy nagyobb területet egy ilyennel átfésülni felér egy kiadós edzéssel, hátránya is ebben rejlik, hisz ahogy fáradunk, úgy egyre kevésbé nyomjuk le a talajba a szellőztető gereblyét. Emiatt ha csak nem többször kisebb területet kezelünk át hosszas pihenőkkel, a gyepszellőztetés nem lesz egyenletes.
Már elektromos és benzinmotoros készülékek is kaphatók, melyek a gyeptalaj lazítás és szellőztetés nehéz munkáját megkönnyítik számunkra. Házikertekbe elegendő egytengelyes gépet választanunk, nagyobb területek, sportpályák, nagy zöldfelületek kezelésére pedig a kéttengelyes, nagyobb teljesítményű gépek az ideálisak. A talajlazítást és a gyepszellőztetést két géppel is végezhetjük, ám kapható már olyan kombinált készülék (pl. az AL-KO-tól), melyben a munkaeszköz egyszerűen cserélhető: használhatjuk a késes talajlazító eszközzel, vagy kicserélhetjük a gyepszellőztető tengelyre. A gép tetején egy beépített biztonsági eszköz jelzi, hogy a csere után az aktuális munkaeszköz tengelyét jól illesztettük-e a helyére. A gép magasságállításával tudjuk szabályozni, hogy a munkamélység milyen legyen.
A kombinált talajlazító és gyepszellőztető készülék rendelkezik gyűjtőkosárral is, ám arra számítanunk kell, hogy ennek hatékonysága elmarad a fűnyíró fűgyűjtőjéhez viszonyítva. Míg a fűnyírónál a kés hajlítása keltette légáram a könnyű fűkaszálékot a gyűjtőzsákba sodorja, itt a talajlazító, vagy a gyepszellőztető eszköz forgásának aktív munkája löki be a földből kiszedett gyökérdarabokat a gyűjtőkosárba. Ezek a földes gyökérdarabok jóval nehezebbek is a fűkaszáléknál, ezért talajlazítás vagy gyepszellőztetés után érdemes utána gereblyézni a területet, vagy egy gyűjtőkosaras fűnyírót áttolni rajta, hogy a maradék gyökérmaradványt összeszedje.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az akku élettartamáról

Azzal már semmi újdonságot nem mondunk, hogy szerszámgépeink, kerti eszközeink és háztartási gépeink egyre nagyobb része akkumulátoros üzemeltetésű. Az akku nyújtotta korlátlan szabadság, az...


Fűnyíró robotok

Gondozott kert sok munka nélkül. Kinek ne tetszene a gondolat. Egymai modern fűnyíró robot segítségével pedig meg is valósítható. Az AL-KO, illetve solo by AL-KO Robolinho® fűnyírócsalád...