AL-KO talajlazítók és gyepszellőztetők

Nagy nehezen csak eltűnik a márciusi tél utolsó nyoma is, és a hó fogságából felszabadult gyepünket bizony siralmas állapotban találjuk. Nedvességet ugyan kapott bőven a tél folyamán, de napfényt és levegőt annál kevesebbet. Ezek a körülmények bizony sokkal jobban kedveznek a különböző mohaféleségeknek, mint a fűnek. Megindult a gyep elfilcesedési folyamata, a talaj letömörödött, felszínét beborította a moha. Ebből ugyan a hótól megszabadult fűszálak kiemelkednek, de egészséges növekedésüket több tényező is késlelteti.

Először is a talaj nem jut elég levegőhöz, márpedig a nedvességen kívül erre is szüksége van. A moha réteg jól tárolja a nedvességet, annyira jól, hogy a fűnek nem is kell a talajba leengednie gyökérzetét, elég, ha a moharéteget szövi át, és onnan jut tápanyaghoz. Nem is látszik majd a baj addig, amíg sok az eső, a filcréteg elég nedvességet képes tárolni. Az első hosszabb száraz időszak beköszöntével azonban a víztároló kiapad, és vele együtt a mélyebb gyökérzet nélkül maradt gyep is.
Feltétlenül szükséges tehát a talajt levegőhöz juttatni, és a filcréteget eltávolítani. Erre szolgálnak a gyepszellőztető gépek. Ezekben a gépekben rugalmas acél drótszálak forognak, amelyek végigkaparják a talajfelszínt és kitépik a moharéteget, felszedik a filcréteget a fűszálak közül.
De nem csak gyepszellőztetésre, hanem talajlazításra is szükség van. A hó súlyától lenyomott talajban együtt küzdenek a levegőért a friss fűszálak, a tavalyról vagy még korábbról ott maradat, lassan elfásodott régi fűgyökerekkel. Ez az elöregedett fű bizony már nem üde zöld, inkább fakó, sárgás, a látványt és a gyep minőségét rontja, viszont szívja a tápanyagot és a nedvességet. Érdemes tehát eltávolítanunk, de úgy, hogy csak az elöregedett gyökereket tépjük ki, a frisseket ne. Erre szolgál a talajlazító gép, amelynek egyenes, szándékosan tompa kései a puha gyökérszálakat átvágják, nem sértik meg, a fás öreg gyökérzetet viszont kitépik a talajból.

A talajlazító és gyepszellőztető gépek nélkülözhetetlenek a tartósan üde gyephez.

Az AL-KO kínálatában 4 különböző gépet találunk a fenti célokra. Kettő kombinált gép; talajlazítóként és gyepszellőztetőként is használható, míg nagyobb területekhez 2 kéttengelyes, de csak talajlazító funkciójú gép áll rendelkezésre.
Ezek közül a 36 VE-t 1,3 KW-os elektromos motor hajtja, a 38 VB-t pedig a Tecumseh 4 ütemű 3,5 LE-s benzines erőforrása. A kettő közötti különbség nyilvánvaló. A benzinmotoros gép jóval nagyobb teljesítményű, nincs vezetékhez kötve, tehát nem csak családi házak melleti területek megmunkálására alkalmas.
A talajlazító gépekhez nagy méretű fűgyűjtő is vásárolható, de tudni kell, hogy itt nem a forgó kés által keltett légáramlás (mint a fűnyíró gépeknél), hanem a kés mozgási energiája továbbítja a fűszálakat a gyűjtőbe - a fűnyírókénál jelentősen kisebb hatékonysággal. Felszerelve annyira hátra tolja a gép súlypontját, hogy már üresen is hanyatt esik a talajlazító - ha elengedjük a fogantyúját - nem hogy tele gyűjtővel. Sokkal érdemesebb használat után összegereblyézni, vagy egy gyűjtős fűnyíróval "felporszívózni" a gyepet.
A két kombinált gép is Comfort kategóriájú. Mindkettőben néhány mozdulattal, felcserélhető a gyepszellőztető drótkarmos munkahengere, a talajlazító késes hengerével. A munkamélység is mindkettőnél központi forgatógombbal szabályozható. A 32 VLE és a 38 VLE típusjelzése a munkaszélességre utal. A gyep szellőztetését minden harmadik fűnyírást követően, míg a talajlazítást a szezon elején és végén javasoljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi start a kertekben

Márciusban megsokasodnak a munkák a kertben. Tavasszal a legnehezebb utolérni magunkat, ezért érdemes időben elkezdeni a feladatok megoldását, amint alkalmas az időjárás erre. Szükség van a...


A legjobb, ami a kertünkkel történhet

Nyár van, és ez az időszak valamilyen szinten mindenkinek a szabadságokról és a nyaralásról szól. Hogy a szabadságunk ne csak a rohanásról és a feladatokról szóljon, hanem a valódi pihenésről...