Szobasokszorozás szakszerűen

2020-03-24 16:14:51 | Módosítva: 2020-03-24 16:23:29

Az élethelyzet megváltozásával, például a család bővülésével új terekre lehet szükségünk. A mai ingatlanárak mellett a nagyobb lakásba, házba költözés sokaknál nem megoldható. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás válaszfalak beépítése lehet, amit akár saját magunk is elvégezhetünk. Az új „közfalak” szigetelése a zajok terjedésének megakadályozása, az ideális hőmérséklet megőrzése, valamint a tűzvédelem miatt is fontos!


Főszerepben a gipszkarton

A lakáson belüli térelrendezés módosításának legegyszerűbb és legkevesebb hulladékkal járó módja a gipszkarton (válasz)falak beépítése. Ezzel a családi otthon az aktuális élethelyzethez rugalmasan alkalmazkodik, gyermek születéskor például könnyen kialakítható egy új tér, gyerekszoba hozható létre. Ha pedig nagyobbak lettek a gyerekek, gipszkarton falak segítségével mindegyik privát szférához juthat.

A gipszkarton szárazon beépíthető, nem lesz felfordulás, téglatörmelék. Kis súlya miatt tetőtérbe is ideális, mert nem terhelni a födémet, és mivel száradási idővel sem kell számolni, akár egy nap alatt kialakítható az új tér.

A profilok felszerelése után azonnal rögzíthetőek a gipszkarton lapok, közéjük pedig jöhet a kőzetgyapot hő- és hangszigetelő lemez. Ezután már csak a hézagolás következik, aminek száradása után kezdhetünk festeni vagy tapétázni.


A válaszfalak szigetelése elsősorban a beltéri zajok mérséklése, a hangok szomszédos helyiségekbe történő átjutásának megakadályozása miatt fontos. A hang- és hőszigetelési képesség az alkalmazott kőzetgyapot testsűrűség és a vastagság növelésével valamint igény esetén 2x2 réteg gipszkarton alkalmazásával javítható. Az emberi beszéd hangereje pedig nagyjából 50 dB. A hangszigetelő kőzetgyapot – egy legalább 75-100 mm-es gipszkarton profil rendszerben – 45-50 dB hanggátlást biztosít. Ez azt jelenti, hogy akár egy vendéglő morajlását is képes megszűrni.


A hang és hőszigetelés mellett egy kőzetgyapottal „töltött” gipszkarton válaszfal a tűzbiztonságot is növeli. Egy esetleges tűz kialakulásakor, a kőzetgyapot 1000 °C feletti olvadáspontja miatt képes gátolni a tűzterjedést, így kisebb lesz a kár a lakásban. A villanyvezetékeket is érdemes a szigetelőanyagba ágyazni, ami így nemcsak az elektromos zajokat nyeli el, de egy zárlat esetén képes megakadályozni a lakástüzet is.

A teljes keresztmetszetében víztaszító kőzetgyapotot alkalmazva a vízvezetéket is a szigetelőanyagba illesztve ajánlatos futtatni, amivel csillapíthatjuk a csobogó vízhangokat és a penészesedést is megelőzhetjük, mivel a kőzetgyapot páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező.

Szakszerű kivitelezés, akár házilag

A gipszkarton válaszfalak kialakításához fa és fémprofil váz szükséges, az utóbbi népszerűbb manapság. A szakszerű kivitelezésnél a legfontosabb, hogy a szigetelőanyag teljes keresztmetszetében kitöltse a gipszkartonnal egyik oldalon befedett profilt. Nem kevésbé fontos, hogy a szigetelőanyag vastagsága egyezzen meg a váz bordaszélességével, és ne maradjon hézag a lapok között.A gipszkarton lapok felcsavarozására is ajánlott figyelni. A gyártó utasítása szerinti sűrűségben kell behajtani a csavarokat, ugyanis a túl sűrű csavarozás ugyanúgy hanghidat képez, mint a szigetelő lemezek közti hézag. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a gipszkarton lapok közvetlenül ne érjenek hozzá a falhoz és födémszerkezethez, ne tudják rávezetni a hang rezgéseit, hanem hanglágy anyaggal csatlakoztassuk azokhoz, a gyártók ajánlásai szerint. Figyelemmel a födémszerkezet lehajlására a válaszfal mennyezethez történő csatlakoztatását csúszókapcsolat kialakításával célszerű megoldani.

Többrétegű válaszfal

A többrétegű válaszfal beépítésével növelhető mind a hang-, mind a hőszigetelési képesség. Ebben az esetben két vázszerkezetet kell elhelyezni 0,5-1 cm-es légréssel. Gipszkarton borítás csak a külső oldalukra kerül, szigetelőanyag a 2 vázon belülre, a légrést üresen hagyva (bár ez utóbbit laza hangtompító anyaggal is ki lehet tölteni).

Egy egyrétegű – kőzetgyapot lapokkal szigetelt – 10 cm vastag válaszfal léghang gátlása egy 24 cm vastag falénak is megfelelhet. Ezért a szárazon beépíthető gipszkarton falakkal leválasztott terek komfortszintje megegyező lehet a többi szobáéval.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakáselválasztó fal építése

Mi az, ami a leginkább zavarja a társasházakban élőket? A szomszédos otthonok lakói legtöbbször a nemkívánatos hangokra panaszkodnak. Mindenki máshogyan és máskor vágyik pihenésre. Van, aki...


Gipszkarton falak és szigetelésük

Az épületeken belüli elválasztó falak a mai kor igényei alapján általában anyagaik szerint tégla-, beton-, gipsz- vagy könnyűszerkezetűek lehetnek. Az utóbbi évtizedek a térelhatárolásra...