Ólomcső helyett

2020-03-24 16:09:46 | Módosítva: 2020-03-24 16:13:55

Az ólomcsövet tartalmazó régi vízvezetékek felújításával inkább előbb, mint utóbb szembe kel nézni. A szerelvény ipar szerencsére számtalan lehetőséget kínál erre, problémát inkább az anyagiak jelentenek. A vízvezetéki hálózatba beépíthető csőféleségeket rendeletek szabályozzák. A rendelet nem tiltja például a horganyzott acélcsövek használatát, ugyanakkor a piacon lévő csővezetékek jelentős hányada nem alkalmas a vékony horganyrétegük miatt. Ennek ellenére a relatív könnyű szerelhetőség, a kis hőtágulás, és leginkább az olcsó beszerzési áruk miatt korábban rengeteg épületbe került beépítésre ilyen csövek, ahol már pár év után korróziós problémák jelentkeztek. A korrózió hátterében rossz anyagminőség vagy helytelen anyagválasztás állt. Ivóvíz-hálózatba az acél és a réz rendszerelemeket csak szigorúan ebben a sorrendben lehet beépíteni a folyási iránynak megfelelően, ugyanis az oldott réz-ionok korróziót váltanak ki az acélcsövekben. Különösen ott veszélyes ez, ahol cirkulációs ágat alakítunk ki, ebben az esetben nem lehet keverni a két anyagot.


Vízvezeték felújítási lehetőségek

A horganyzott acélcső gyártók portfólió­jában megtalálhatók a rozsdamentes csővezeték rendszerek is. Ezek is elhanyagolható hőtágulással rendelkeznek, ráadásul a préselhető szereléstechnika igazán szerelőbarát, így megfelelő alternatíva lehet. Ugyanakkor a beszerzési ára többszöröse is lehet a horganyzotthoz képest.

Hasonló a helyzet a rézcsövekkel is, amelyet kisebb átmérőkben különösen falon kívüli szereléshez favorizálnak a szerelők, ám nagyobb átmérőkben a beszerzési ára nagyságrendekkel megnő, különösen, ha nem a hagyományos forrasztásos kötéstechnológiával, hanem a préselős rendszerrel dolgoznak.


Másik opció lehet még a polipropilén csővezetékrendszer, amely korrózióval szembeni ellenállósága és alacsony beszerzési ára miatt lehet jó alternatíva, ám a polipropilénnek a legnagyobb a hőtágulása, ráadásul a polifúziós kötéstechnológia idő- és helyigényes, különös tekintettel a nagyobb átmérőknél. Továbbá a „sütős” technológia kényessége miatt rendkívüli precizitást igényel egy kötés létrehozása, ahol, ha nem teljesül minden feltétel, az könnyen a rendszer belső keresztmetszetének drasztikus csökkenésével járhat.

Az ötrétegű csőrendszer gyakorlatilag a fenti rendszerek előnyeit ötvözi. Az alumíniumrétegnek köszönhetően a hőtágulása egy nagyságrenddel jobb, mint a polipropilénnek, bár az is igaz, hogy jelentősen meghaladja az acélét. A külső és belső műanyagrétegnek köszönhetően teljesen korrózióálló, továbbá a rendkívül jó csőérdességgel rendelkezik. A szereléstechnika képes a mérleg nyelvét az ötrétegű csövek oldalára billenteni. Akár a komplett épületen belüli vízhálózatot ki lehet alakítani vele az épületek túlnyomó többségében.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Flexibilis vízvezetéki csövek

A házkörüli épületgépészeti munkák alaptevékenysége a vízcsőszerelés. A vizet régen lajtos kocsival szállították a házhoz, ahol kisebb-nagyobb tartályokban, kannákban tárolták, és onnan vették ki a...


Felújítás eladás előtt

Az ingatlanpiaci szakértők szerint nemcsak akkor éri meg felújítani az ingatlanunkat, ha azzal relevánsan növelhetjük az értékét, hanem akkor is, ha gyorsan szeretnénk megválni tőle. Különösen...