Ólomcső helyett

2020-03-24 16:09:46 | Módosítva: 2020-03-24 16:13:55

Az ólomcsövet tartalmazó régi vízvezetékek felújításával inkább előbb, mint utóbb szembe kel nézni. A szerelvény ipar szerencsére számtalan lehetőséget kínál erre, problémát inkább az anyagiak jelentenek. A vízvezetéki hálózatba beépíthető csőféleségeket rendeletek szabályozzák. A rendelet nem tiltja például a horganyzott acélcsövek használatát, ugyanakkor a piacon lévő csővezetékek jelentős hányada nem alkalmas a vékony horganyrétegük miatt. Ennek ellenére a relatív könnyű szerelhetőség, a kis hőtágulás, és leginkább az olcsó beszerzési áruk miatt korábban rengeteg épületbe került beépítésre ilyen csövek, ahol már pár év után korróziós problémák jelentkeztek. A korrózió hátterében rossz anyagminőség vagy helytelen anyagválasztás állt. Ivóvíz-hálózatba az acél és a réz rendszerelemeket csak szigorúan ebben a sorrendben lehet beépíteni a folyási iránynak megfelelően, ugyanis az oldott réz-ionok korróziót váltanak ki az acélcsövekben. Különösen ott veszélyes ez, ahol cirkulációs ágat alakítunk ki, ebben az esetben nem lehet keverni a két anyagot.


Vízvezeték felújítási lehetőségek

A horganyzott acélcső gyártók portfólió­jában megtalálhatók a rozsdamentes csővezeték rendszerek is. Ezek is elhanyagolható hőtágulással rendelkeznek, ráadásul a préselhető szereléstechnika igazán szerelőbarát, így megfelelő alternatíva lehet. Ugyanakkor a beszerzési ára többszöröse is lehet a horganyzotthoz képest.

Hasonló a helyzet a rézcsövekkel is, amelyet kisebb átmérőkben különösen falon kívüli szereléshez favorizálnak a szerelők, ám nagyobb átmérőkben a beszerzési ára nagyságrendekkel megnő, különösen, ha nem a hagyományos forrasztásos kötéstechnológiával, hanem a préselős rendszerrel dolgoznak.


Másik opció lehet még a polipropilén csővezetékrendszer, amely korrózióval szembeni ellenállósága és alacsony beszerzési ára miatt lehet jó alternatíva, ám a polipropilénnek a legnagyobb a hőtágulása, ráadásul a polifúziós kötéstechnológia idő- és helyigényes, különös tekintettel a nagyobb átmérőknél. Továbbá a „sütős” technológia kényessége miatt rendkívüli precizitást igényel egy kötés létrehozása, ahol, ha nem teljesül minden feltétel, az könnyen a rendszer belső keresztmetszetének drasztikus csökkenésével járhat.

Az ötrétegű csőrendszer gyakorlatilag a fenti rendszerek előnyeit ötvözi. Az alumíniumrétegnek köszönhetően a hőtágulása egy nagyságrenddel jobb, mint a polipropilénnek, bár az is igaz, hogy jelentősen meghaladja az acélét. A külső és belső műanyagrétegnek köszönhetően teljesen korrózióálló, továbbá a rendkívül jó csőérdességgel rendelkezik. A szereléstechnika képes a mérleg nyelvét az ötrétegű csövek oldalára billenteni. Akár a komplett épületen belüli vízhálózatot ki lehet alakítani vele az épületek túlnyomó többségében.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nem szeretnénk mindent hallani…

A mai felgyorsult világban jól esik az otthon nyugalma mindenki számára. Kellemetlen tud lenni a pihenés, vagy akár a munka is, ha azt nem kívánt zajok szakítják meg. A szennyvízhálózatunk egy...


Új otthon letölthető tervekből

Egyre több család építkezik vagy vásárol ingatlant, amelyet utána át szeretne alakítani. Az ehhez szükséges tervezéshez szakértelem kell, a terveket pedig drága elkészíttetni, ezért a Lechner...