Térhatású falburkolatok

2020-04-07 17:26:19 | Módosítva: 2020-04-07 17:30:51

Mostanában szinte mindenki szeretné lakószobáit egyedivé varázsolni, modernebben berendezni. A letisztult formavilágú bútordarabokkal ez könnyen meg is valósítható, ám a sík falak esetenként személytelen hangulatúak. Kell valami, amivel dekoratívabbá lehet tenni az ilyen szobák hangulatát. Ez lehet egy jól megválasztott fali kép is, ám a fal mozgalmasabbá tehető a korszerű 3D-s falburkolatok valamelyikével. Ezeket régebbi, 2016 évi téli lapunkban már bemutattuk, ám azóta újabb termékekkel bővült a lehetőségek tárháza, amelyeket az alábbiakban mutatunk be.

Új struktúrák és lehetőségek

Az ilyen megoldások megvalósításakor azonban nem árt óvatosnak lennünk. A falmintázatok ugyanis méreteik miatt főként nagyobb alapterületű helyiségekben hatásosak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kisebb alapterületű helyiségben nem lehetnek előnyösek egy kisebb falrészre felragasztva. Ez egy méretarányos rajzvázlat alapján könnyen eldönthető. A részfelületek burkolását megelőzően is előnyös ellenőrizni vázlatrajzon elképzelésünket. A nagy mintázatú változatok hatása a kisebb falfelületeken is előnyös lehet, ha csak két-három panel kerül a falra.

A fal síkjából kiemelkedő términtázatú panelek készen kaphatók, mintázatuk realisztikus hatása gyártmánytól, típustól függően eltérő. Alkalmazásuknál térformáló hatásukat is érdemes figyelembe venni. Ez különösen a nagyobb felületek kialakításánál fontos, mert könnyen optikailag előnytelen hatást lehet velük elérni; pl. a nagy mintás elemekből kialakított felületek egy kis szoba falán nyomasztó, vagy akár tércsökkentő hatású is lehet. Egy kisebb falrészen azonban mozgalmas hatást érhetünk el. Ez a színezésnél is érvényes, aminél a rajzvázlat nagyon hasznos még az elemek megvásárlását megelőzően.
A legegyszerűbb megoldást a térhatású, domború felületű, öntapadós fali tapéta táblák adják. Egyszerűen csak a falra kell ragasztani a fényes felületű lapokat, amelyek felülete víz és karcálló. Szélességük 30-40 cm . A kavicsos kőfal minták mellett tégla és egyéb kőmintás változatok között lehet válogatni. Az alapfelületnek por és zsírmentesnek kell lennie. A fal mélylapozása ajánlott.

A térhatású polietilén vagy EPS alapanyagú, különféle gyártóktól származó dombornyomott hab anyagú falmatricák is alkalmasak az üres falfelületek átformálására. A méretűk fél négyzetméter körüli, vastagságuk 3-6 mm. Akár egyenes, vagy az elemek osztását követő vágással lehet a táblákat egymásmellé illesztve a falra ragasztani. A fehér alapanyagú táblák illesztéseit akár éles ollóval is kivághatjuk. A fogadó falfelületnek természetesen szilárdnak, por és zsírmentesnek kell lennie, ami alapfeltétele a táblák szilárd tapadásának. Bármilyen falfestékkel színre is festhetők.

Egy másik fajta falburkolat már valósághűen színezett felületű megoldás. Változatai nemcsak színezettek, hanem felületükön tagoltak is. Ezeket csupán szorosan egymás mellé kell a falra ragasztani, és kész is a valóságosnak tűnő csempe, fa, mozaik vagy a különféle terméskő mintás fal. A burkolólapok hajlíthatók is, így ívelt falfelületekre is könnyen felerősíthetők akril vagy neoprén ragasztóval. Nem szükséges a táblákat teljes felületükön ragasztóval bevonni, elég az illesztések mentén és néhány középső horony hátoldalán rögzíteni, hogy a táblák kellően a falra tapadjanak. A habanyagú táblák fehér felülete átfesthető – lehetőleg szórópisztollyal.
Sokkal nagyobb variációs lehetősé­geket biztosítanak a Mopa szokatlan alakú, térbeli dekorpaneljei. A különféle alakú és térformájú elemek választéka bőséges, ezek egyenként, vagy táblánként egymás mellé ragasztva képezik a különleges falburkolatot. Anyaguk térformára öntött memória hab, amelyeknek a felületét bambuszrosttal dúsított, különböző színű műbőr, illetve textil réteg fedi. A több mint 20-féle mintázatú színes lapokból többnyire egy meghatározott falrészt szoktak egységesen beborítani. Ez a termék egyedi, kevert minta- és színvariációkra is módot ad. A falra ragasztott elemek nemcsak faldíszként, hanem akusztikus visszhang elnyelőként is funkcionálnak.

A különféle térelemekkel borított falrészek vagy akár teljes falak hatását egyedi megvilágítással könnyű kihangsúlyozni. E célra a LED-es spot világítótestek talán a legalkalmasabbak, a falak mintái ugyanis surlófénnyel megvilágítva különleges hatásúak. Azt, hogy a fényforrásokat milyen távolságban kell egymástól és a faltól távolabb elhelyezni, csak próbákkal lehet meghatározni. A különféle felületi struktúrájú falakat megvilágító lámpatestek vezetékezését ugyan már előzőleg célszerű lenne kiépíteni, ám a burkolat felső éle is alkalmas a szükséges vezetékek elrejtésére. Így csak a lámpatestek szilárd rögzítését kell megoldani a falfelületen, vagy a mennyezet szélén. A lefelé irányuló fénysugarak csak a minták élét világítsák meg, így hangulatosabbá tehetik az egész szoba fényviszonyait, amit más lámpákkal is célszerű kiegészíteni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csempe? Festés? Tapéta? Van esetleg jobb is?

A Multiprofil kedvező árú műanyag falburkolói kiváló alternatívát nyújtanak a fal- és mennyezetburkolatok tartós és esztétikus kivitelezésére.


3D-s falburkolatok

Lakásfelújításoknál vagy új lakóterek kialakításánál a sima és monoton, sík falfelületek egyedi dekorálása egyre megszokottabb. Erre többnyire a modern, minimál kialakítású bútorok „steril”...