LED lámpák fényereje

2021-02-26 12:48:50 | Módosítva: 2021-02-26 12:55:37

Az üzletek polcairól lassan kivesznek a hagyományos izzószálas, halogén és az energiatakarékos lámpák. A régi izzókat most már csak LED-es fényforrásokkal lehet helyettesíteni. Lecserélésük nem okozhat gondot a csereszabatos foglalatok miatt, a jó eredmény azonban ennek ellenére nem lesz mindig kielégítő. Az ok, hogy LED-ek több jellemző tulajdonságát kell összehangoltan figyelembe venni a kiválasztásuknál.


Milyen szempontok szerint válasszunk?

A LED-es fényforrások valójában fénykibocsátó diódák, amelyek a rákapcsolt egyenfeszültség hatására fényt bocsátanak ki. A LED lámpák valójában több dióda együtteséből állnak a nagyobb fényerő elérése érdekében. Előnyeik közismertek. Kis hőtermelés, és ezért az áram sokkal nagyobb részét képesek fénnyé alakítani. Ez pedig kisebb energia-felhasználást jelent. A hatékony működésük mellett az élettartamuk is hosszabb, általában a LED lámpákat 15 000-50 000 óra közötti időre garantálják. Ha folyamatosan világítanak, akkor az élettartamuk 5,8 év, és ez az intervallum az üzemórák csökkenése mellett hosszabbodik. Napi 8 órás használat esetén akár 25 év is lehet. Ez azonban nagyban függ a gyártmány minőségétől is.

Azonnal képesek fényt adni, és a rendszeres le- és felkapcsolgatásuk sem idéz elő jelentős élettartam csökkenést. A környezeti hatásokra pl. rázkódásokra sem érzékenyek.


A színhőmérsékletük változó; a 3000 K fokosak sárgás, meleg, a 4000 K fokon világítóak természetes (neutrális) fénnyel világítanak, míg a 6500 K fokos izzók hideg, kékes fényt bocsátanak ki. Ez nagyon fontos a megvilágítás színvilága miatt. A természetes, szűrt világítási szín – 4000 K fok – a napfényhez hasonló. Ez a leghűbben adja vissza a berendezések, falak és egyéb tárgyak színét, míg a sárgás fényű LED-ek meleg tónusú fényt adnak. A középértékű 4000 K-es világítás általában mindenki számára kellemes fényt produkál, míg a kevert fényű lámpákkal az egyedi igényeknek megfelelő világítást lehet kialakítani. Alaposan meg kell gondolni, milyen szempontokat kell a kiválasztásuknál figyelembe venni, hogy az eredményt illetően senkit ne érjen csalódás.

Először is azt kell átgondolni, hogy az adott helyiség milyen nagy, és hogy központi vagy kiegészítő világításhoz kell fényforrást választani. Központi fényforrásként vélhetően már ismert a megvilágítás mértéke. Ezt általában az eddig használt lámpák Watt értéke alapján lehet meghatározni. Ezt az értéket kell a kellő megvilágítás érdekében megtartani, de célszerűbb kissé meg is haladni. Az sem mindegy, hogy mi a helyiség funkciója, és milyen a természetes bevilágosítása, mekkora ablak van rajta, és az mennyi fényt biztosít világítás nélkül. A 3-3,5 m-es belmagassághoz nagyobb fényerő szükséges, mint a 2,7 m-eshez. A világítótest adottságai is befolyásolják a LED lámpák fényerejét. A több izzót magában foglaló lámpatesteknél az izzók összeadott fényereje legyen a mérvadó. Ezen érték alá nem célszerű menni, mert kevésnek bizonyulhat a LED-esre cserélt lámpa fénye. Az izzók csomagolásán megadják annak a teljesítményét Wattban, és esetleg lumenben is, illetve hogy milyen teljesítményű izzószálas lámpának felel meg a fényereje. Ezen kívül megadják az izzó színhőmérsékletét, hány ki-bekapcsolást bír el, az élettartamának az óraszámát, és foglalat fajtáját, (pl. E27) is. Esetenként ezt kis piktogramokon jelenítik meg és ezeket az adatokat érdemes nagyon figyelmesen áttanulmányozni.


Ám ezeken kívül azt is figyelembe kell venni, hogy az égőnek mekkora a sugárzási szöge. Az SMD, felületre szerelt diódák általában 60-120 fokos szögben sugározzák a fényt, mint pl. a LED panelek. E szögön kívül csökken a fényerő, a tér nincs ugyan eléggé megvilágítva, de a terület csak fényszegénynek mondható. A Power LED-ek, azaz a nagy teljesítményű LED-ek az optikának köszönhetően többnyire keskeny, 30-60 fokban, míg a COB változatok, melynél a LED chippek egy közös lemezen vannak elhelyezve, a lámpatesttől függően 60-120 fok között sugároznak. A LED filamentek (szálas izzású, sorba kapcsolt diódás izzók) sugárzási szöge az izzószálas lámpákhoz hasonlóan 300-360 fok, ezeket régi mennyezeti fényforrásokba, csillárokba, falikarokban célszerű használni.

A fényigényeket helyiségenként, a funkciójuknak megfelelően kell meghatározni. Konyhákban, fürdőszobákban, előszobákban, ahol a megvilágítás egyenletessége a fontos, ott felületekre szerelt paneleket és SMD izzókat érdemes választani, az ideális természetes színhőmérsékletben, és kellő fényteljesítményű változatban. A hangulati világításokhoz egyedi, az igényeknek megfelelő sugárzási szögű lámpatesteket és 3000 K fokos színhőmérsékletű 40 fokos sugárzású spot izzókat, vagy LED szalagos megvilágításokat célszerű alkalmazni. Ez bensőségesebb, sárgás fényük miatt hangulatosabb a neutrális fényűeknél. Olvasó lámpákban viszont a természetes napfényhez hasonló és közepes teljesítményű LED-izzók adnak kellő fényt. A túl erős fény fárasztó is lehet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egészség és fény

Egy felmérés szerint minden második magyar tart attól, hogy otthonában nem elegendő a természetes fény, így egészsége veszélyben van. Ötből négy lakásban akkor is mesterséges világítást kell...


Kevesebbet fogyaszt, de hogyan világít?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság Mechanikai ésVillamos Laboratóriuma LED-es fényforrásokat és kompakt fénycsöveket hasonlított össze, hogy kiderüljön, melyik mennyit fogyaszt, hogyan világít....