Belső falak elbontása, áthelyezése

2021-11-01 07:03:25 | Módosítva: 2021-11-01 07:09:53

A lakás belső falainak elbontásakor vagy áthelyezésekor nagyon sok fontos szempontot kell figyelembe venni azért, hogy a lakás biztonságos, a munka pedig megvalósítható is legyen. A legfontosabb kérdés, hogy nagyobb teret vagy több helyiséget szeretnénk. Ha több helyiséget szeretnénk, lehetőségeinket az határozza meg, hogy van-e elegendő ablaka a lakásnak, hiszen minden helyiségben szükség van a természetes fényre.


Mielőtt nekilátunk az átalakításnak

Minden apró részletre fontos gondolni, mert szinte lehetetlen, vagy nagyon költséges visszaalakítani. Gondolni kell a falban lévő elektromos vezetékekre, illetve a fűtés- és vízrendszer csőhálózatára is.

Hozzáértő szakember bevonására szükség van már a tervezgetés legelején, hiszen gyakran van a lakás belső falai között is olyan, ami vastagabb, ún. tartófal, így az nem bontható el szabadon. Ezeket a tartófalakat nem szabad áthelyezni sem, mert az egész lakás vagy akár az épület stabilitását veszélyeztetjük. Még ajtónyílás kialakítása is csak kellő körültekintéssel, jól méretezett áthidaló szakszerű beépítésével lehetséges.A következő lépésben gépész szakemberrel szükséges egyeztetni, mert az egyszerű, statikai értelemben bontható válaszfalban futó víz- és fűtéscsöveket át kell kötni, ha ez lehetséges. Általában megoldható, de költséges. Az elektromos hálózat átkötése, a bontandó falban lévő vezetékek is okozhatnak problémát, erről villanyszerelővel kell egyeztetni.

Amikor megszületett a szakemberek végső döntése, hogy melyik fal bontható és melyik nem, akkor kezdhetünk csak neki a lakberendezési szempontok mérlegelésének. Új, belső válaszfalat kevés kivételtől és megkötéstől eltekintve bárhová építtethetünk, a szükséges vezetékeket bármilyen új falban el tudják helyezni a szakemberek, de szükséges ezt is előre megbeszélni. Pl. lakberendezési szempontból nincsen akadálya annak, hogy ha kevés az ablakunk, akkor a lakás közepére tervezzük a konyhát, de meg kell oldani a víz- és csatornavezetékek helyét. Nem mindig oldható meg, hogy egyszerűen bevésik a meglévő padlóba a szükséges csöveket, ilyen esetben a tervezett konyha területét meg kell emelni, létre kell hozni egy ún. dobogót. Számtalan építési lehetősége van ennek, ezeket kell előre szintén a kőműves, illetve a vízszerelő szakemberrel megbeszélni. Amikor ez a műszaki akadály is kivitelezhetőnek tekinthető, elkezdhetjük kigondolni, hogy az új falak, ha lesznek, hol és miből épülnek majd meg.Minden belső válaszfalfajtának vannak előnyei és hátrányai. A legkönnyebben megépíthető – és adott esetben a legkönnyebben elbontható – a gipszkarton válaszfal. Felhúzása gyors, viszonylag olcsó és tiszta, de nem elégséges a hangszigetelése, és kevéssé terhelhető – pl. a konyhaszekrény felső sora nem szerelhető fel rá. Ezt a lakásbelső átalakításának tervezésekor mindenképpen figyelembe kell venni már előre. Kedvezőtlen hangszigetelése a gipszkarton lapok közé szakszerűen elhelyezett szigetelőanyaggal jól javítható. A gipszkaron falban futó csövek is szigetelhetők, így azok rezonálása is megfelelően csillapítható.

Az Ytong-ból épített fal hosszú távú megoldáshoz ajánlott, jó hangszigetelő, könnyen megmunkálható, és a pontos méretű blokkelemekkel a falszerkezet gyorsan elkészíthető. Tégla válaszfal csak megfelelő teherbírású födémre építhető, az áthallások csökkentése miatt érdemes ún. hanggátló téglát vásárolni. Vakolás után legalább 54-56 dB-es hanggátlást biztosít. Az ilyen válaszfalakat azonban csak kőműves képes megfelelően kivitelezni. Mind az Ytong, mind a tégla stabil falszerkezet, nagy súlyú berendezési tárgyakat is elbír.Amikor már tervezgethetjük új elosztású otthonunkat, még sok-sok szempontot vegyünk figyelembe. Pl. ha kevés az ablak, de kell még egy szoba, tervezzünk hálószobát a „sötét” részre. Ha az új válaszfal egy része üvegtéglából készül, vagy az új helyiség ajtaja szinte teljesen fényáteresztő, akkor kap egy kis természetes fényt a belső rész is, ami hálószoba esetén még elegendő lehet. De ilyenkor mindenképpen gondoljunk már a megépítésnél az új fal visszabonthatóságára, és ne tervezzünk bele semmilyen vezetéket. Legyen úgy kialakítva az elektromos hálózat és a fűtésrendszer is, hogy a háló falán nem megy keresztül semmi. Így amikor felnőnek a gyerekek, különösebb felfordulás nélkül elbontható a válaszfal.

Alaposan gondoljuk végig a majdani berendezést is, hogy tudjuk; hová kellenek új konnektorok, tv- és internetaljzat. Vigyázzunk, nehogy valamelyik új helyiség használhatatlanul kicsi legyen.

A helyiségek újraosztásánál higiéniai szabályokat is figyelembe kell venni: WC nem nyílhat közvetlenül konyhába, kamrába, étkezőbe. Ez különösen fontos, amikor használatba vételi engedélyre van szükségünk, pl. hitelfelvételhez, CSOK esetén stb., megtagadhatja az engedély kiadását az építési hatóság. A szakemberekkel a többi hatósági engedély – pl. gáz és szellőzési terv, kémény megfelelőség – kapcsán is szükséges már a helyiségek kialakításának megtervezésekor egyeztetni, nehogy akkor szembesüljünk szabálytalanságokkal, amikor minden készen van.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidegburkolatok

Előbb-utóbb minden fürdőszobában, konyhában vagy toalett helyiségben szükségessé válik a burkolatok cseréje. A régi kerámia padló- és csempeburkolatok részben avíttá válnak, másrészt pedig az új...


Rigips Habito® Hydro a terhelhető, ütésálló, tűzgátló, impregnált építőlemez

A Rigips válaszfalak segítségével a teret egyszerűen oszthatjuk különálló helyiségekre, hiszen a gipszkarton válaszfal könnyedén – tégla, habarcs és egyéb kőműves segédanyagok felhasználása...