Napenergiával

Tengervízből ivóvíz

2019-11-15 16:02:25 | Módosítva: 2020-03-24 16:10:21

Míg a tiszta ivóvízhez való hozzáférés a fejlett országokban alapvető feltételnek számít, addig a föld számos területén komoly problémát okoz ennek hiánya – írja az alternativenergia.hu. Becslések szerint közel 800 millió ember éli úgy mindennapjait, hogy nincs elérhető közelségben fogyasztható, tiszta ivóvíz.


A probléma kezelésében jelenthetne egyedi megoldást az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói által kifejlesztett berendezés, amely napenergia termelése mellett lehetővé teszi a víz tisztítását is. Az ismert víztisztító berendezések komoly energiaszükségletet igényelnek, melynek előállítása bizonyos területeken nem adott, viszont sok területen biztosított a folyamatos napsütés, és ezáltal a napenergia hasznosításának lehetősége is.

A berendezés tetején napelempanel helyezkedik el, amely alatt több szinten a még kezeletlen víz vezethető át. A napelemek felmelegedésből származó járulékos hőt felhasználva felmelegszik az alatta áramló víz, ami így párologni kezd. A lecsapódó gőz egy membránon megszűrve pedig újra cseppfolyóssá válik. Ezt követi egy hőkezelés, majd többszörösen az elpárologtató folyamat, végül pedig elérhetővé válik a fogyasztható édesvíz.

A fejlesztés ugyanezzel a módszerrel lehetővé teszi tengervíz tisztítását is. A berendezés egyik további nagy előnye, hogy könnyedén bővíthető, így háztartások mellett akár ipari jellegű igényeket is ki tud elégíteni. Az előállított édesvíz így nem csak emberi fogyasztásra lesz alkalmas, hanem mezőgazdasági célokra (öntözésre, állatok itatására) is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energia verseny

A magyarországi árampiacon kettévált az ipari felhasználók és a lakossági felhasználók versenyzési lehetősége. A rezsicsökkentés és a szolgáltatás monopolizálása jelentős részben megszüntette a...


Pillepalackból "hőerőmű"

(Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.)