Horgász kajak

2020-04-17 14:22:59 | Módosítva: 2020-04-17 14:26:42

Bár még februárban tél lesz, aki tavaszra el akar készülni egy ilyen horgász kajakkal, annak ideje hozzáfogni a munkához. Olvasónk leírását adjuk közre.


Fogjunk neki

Olvastam felhívásukban, hogy bármilyen témában lehet jelentkezni saját alkotással. Ezért elküldöm önöknek a lábazati polisztirol szigetelő habból készített kis horgász kajakom elkészítésének rövid leírását a fényképekkel együtt.

Az ötlet nem saját, az interneten láttam hasonló megoldású kajakokat. Átböngészve a leírásokat, a többféle megoldásból kiszűrve a legjobbakat, néhány saját ötlettel kiegészítve, kicsit változtatva, egyedi festéssel ellátva jött létre a végeredmény, a kicsi viszonylag könnyű kajak. Azért a kajak kifejezés túlzás, mert ez inkább egy hibrid, a kajak és a csónak között van valahol félúton, amit kajak evezővel lehet hajtani...

Eredetileg a nagy részét újrahasznosítható anyagból akartam összerakni, de nem tudtam elegendő hulladék polisztirolt beszerezni a környéken. A hasonló polisztirol hajók ugyan vízállóak, de nem bírják az UV-sugárzást, illetve nagyon sérülékenyek önmagukban. Ezért a bevonásukat néhányan Titebond vízálló ragasztóval impregnált, többnyire használt vászonnal oldják meg. Magyarországon viszont ez a ragasztó négyszer olyan drága, mint a poliészter műgyanta, úgyhogy én kénytelen voltam üvegszállal erősített műgyantával védeni a hajótestet. Persze ez erősebb megoldás, mint a vásznas,de nehezebb és egyéb problémákat is felvetett a készítés során…

A polisztirol ragasztása PUR szerelőhabbal, az ívek kijelölése PVC cső segítségével történt. Hosszában és szélességében is toldani kellett a táblákat. Öt centiméter vastag habokat használtam, az alja így tíz centi vastag lett, plusz öt centi vastag bordákat kapott alulra a stabilitás és az iránytartás miatt. Ez a megoldás még a merülést is csökkenti, és lehetővé tette a kb. 22-es vízelvezető PVC csövek elhelyezését.

Az oldalfalak és a hátfal 5x5 csíkokból lettek kialakítva, kötésbe ragasztva.

Említettem, hogy a poliésztergyanta mellett döntöttem, de ezt – mivel oldja a polisztirolt – nem lehet közvetlenül a hajóra kenni. Közbülső rétegnek az újságpapírt használtam egy rétegben sima tapétaragasztóval, papírmasé módszerrel. Erre már jöhet a műgyanta. Persze választhattam volna Epoxit gyantát is, ezzel ki lehetne hagyni az újságpapírt, de az durván hétszer drágább.

Tapasztalat híján sok éles szegélyt hagytam, ahol nem hajlik rendesen az  a vastagságú üvegszál, amit használtam, plusz a gyorsan kötő műgyanta, ezért ez a művelet eltartott néhány napig – egy rémálom volt, kb. harminc keverés, mindegyik után természetesen szerszámmosás. Ezt a problémát egyszerű kötés lassítóval ki lehetett volna küszöbölni,de hát a tanulópénzt meg kell fizetni.

Sok dolgot fényképekkel együtt kihagytam a leírásból, a gittelést alapozást, négyszeri festést, a vízálló boksz kialakítását a háttámlával, a kombinált hűtőrekesz fedél megoldását, a pohártartót, amibe szükség esetén a kormánykart lehet elhelyezni, a hátsó kormánylapát elkészítését 160-as PVC csőből, az oldalsó állítható stabilizátorok készítését, a terepszínű minta fújását és a lakkozást. Az evező külön történet, a fiatalabbik fiam, Gergő készítette grönlandi mintára, kétféle fából.

A stabilizátorokkal, a fedéllel az üléssel együtt 38 kg a hajó súlya. Ezek nélkül 31 kg. A hossza 3,15 méter. Legszélesebb pontján 0,8 méter, az üléstámlát nem számítva harmincöt centiméter magas. Könnyen irányítható, jó az egyenes tartása, ezért a kormánylapátra nincs szükség a Holt-Dunán. Gyakorlatilag nem lehet elsüllyeszteni. A hátfal azért egyenes, hogy alkalomadtán egy elektromos motor felszerelhető legyen rá. Az áráról annyit, hogy a különböző – a sok improvizálás miatt – feleslegesen megvett anyag árát leszámítva, durván hatvanezer forintba került.

Rasch László (Tolna)


A polisztirol ragasztása PUR szerelőhabbal, az ívek kijelölése PVC cső segítségével történt


A hajótest 5 cm vastag táblákból készült


Így nézett ki a kajak az újságpapír felragasztása előtt


Így mutat kívül-belül bevonva papírralTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

morvaij2 avatarja

morvaij2         kapcsolat kéréd

Tisztelt Szerző/Szerkesztőség!

A horgász kajak című írás 'ezermesteréhez' kaphatok elérhetőséget?

Köszönöm

Hőszigetelések élettartama

Az épületszigetelés fontosságát ma már senkinek nem kell bizonygatni (a finanszírozás állami támogatásának szükségességét még valószínűleg kell egy ideig). Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy...


Műanyag kajakok, kenuk felújítása

Sokan azt hiszik, hogy a műanyag, azaz az üvegszállal erősített poliésztergyantából készült kajakok, kenuk mindent kibírnak, nem szükséges az ápolásuk. Igaz, hogy nagyon erősek, deafelületük...