Konyha a lakás közepén

2019-07-28 10:06:35 | Módosítva: 2019-07-28 10:11:04

A családi házban élők valószínűleg elképzelhetetlennek tartják a címben lévő felvetést. Igaz, egy családi házban erre nincs is szükség, sőt gépészeti szempontból bonyolítaná is a helyzetet. De a tömbházakban, panellakásokban – akár régi, akár újépítésű – bizony előfordul, hogy a konyha a lakás kellős közepén van.


Mindennek sok oka lehet

Pl. a legelső panellakások, az ún. Dán-típusú házak vizes-strangja a ház közepén futó folyósokon van, onnan vannak bevezetve a víz- és szennyvízcsövek az egyes lakásokba. Ebből következik, hogy lakások fürdőszobája és konyhája az épület közepén van. Az ilyen lakásokat sötétkonyhás lakásnak is hívják, mert nincs ablak a konyhákon. Amikor ezeket a lakásokat építették, még nem volt szokás egybenyitni a nappalival a konyhát – igaz nem is hívták még ekkor nappalinak, csak nagyszobának az ilyen házban élők e helyiséget.

Az évek során épült panellakások elrendezése igen sokféle – nem is vállalkoznánk az összes felsorolására –, a később épülő panellakás-típusoknál már törekedtek a sötétkonyhák elkerülésére, de ez nem volt mindig megvalósítható. A szellőzés ugyan elég jól meg van oldva a panellakásoknál a központi elszívókkal, de az emberek nem nagyon szeretik az ablaktalan konyhát.

Amikor a lakások 20-25 év múltán elkezdtek elhasználódni, és a nagyobb felújítási hullám elkezdődött, már elérhetők voltak a betonpanel vágására alkalmas gépek a lakosság számára is. Sok mester vállalta és vállalja mai napig is a panellakások belső 6 cm-es válaszfalainak kivágását. Egyre többen már nem elégszenek meg festéssel, mázolással, tapétázással a felújítás során, igazi átalakításba kezdenek a panelházakban élők. Számtalan lakásban a sötétkonyha összenyitása a szomszédos szobával, előszobával igazi megoldás egy élhetőbb, tágasabb érzetű lakás kialakítására.
De nem csak a panellakásokban létezik a lakás közepén lévő konyha, sok újépítésű lakásban is az egyetlen megoldás, ha a rendelkezésre álló ablakokat lakószobák kialakítására szeretné felhasználni az épület tervezője. Az amerikai konyha úgyis nagyon elterjedt már, a legtöbb ember szereti, ha a nappali egybe van a konyhával, így nincs kirekesztve a konyhában tevékenykedő sem a család életéből, sem a vendégségből.

A legkülönfélébb elképzelések léteznek, csak a fantázia szab határt a megoldásoknak, hogy egy meglévő alaprajzú lakást hogyan alakítsunk át. A betonvágás, a víz-, gáz- és villanyszerelések is rugalmasan alkalmazhatók pl. flexibilis csövekkel, így szinte minden kaphat új helyet a konyhában, lakásban. A szagelszívás problémáját a mai elszívó- és szellőztetőrendszerek már képesek tökéletesen megoldani, így emiatt sem kell ragaszkodnunk az eredeti elrendezéshez.

Néhány korlát ugyan adódhat, ezekről mindig kérjük ki szakember véleményét. Pl. a panellakásokban statikai szakvéleménnyel főfalak is kivághatók részben vagy egészben, de ehhez a statikus mérnök megvizsgálja, hogy hogyan és mikor épült a ház, hogy az alattunk-felettünk lévő lakásokban milyen átalakítások voltak eddig stb. És a falkivágást végző mesterek csak ezen statikai szakvélemény alapján vághatják ki a falat. Ez mindenki érdeke, nem szabad veszélyeztetni az épület stabilitását.

Társasházban az együttlakás szabályaira is gondolni kell, hiszen az eredeti lakáselrendezések azzal is számoltak a ház tervezésekor, hogy a benne lakók a lehető legkisebb mértékben zavarják egymást. Pl. a konyhai csörömpölés nem zavarhatja a szomszéd hálószobáját, könnyen pert akaszthatnak a nyakunkba, ha egy átalakítás után a szomszéd feljelent bennünket, mert megcseréltük a konyhánkat egy szobával. Közegészségügyi szempontok is lehetnek, a WC nem lehet a szomszéd konyhája felett, egy esetleges szennyvízcső-törés esetén is bajba kerülhetünk.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magvetés vagy palántázás?

Már egy 50 négyzetméteres konyhakert képes egy négytagú család zöldségellátását biztosítani. Egyre többen felismerik, hogy akár kis terület is elég ahhoz, hogy sok zöldséggel, fűszerrel tudjunk...


Rusztikus nyári-konyhák

A nyári délutánok és esték egyik legkellemesebb kikapcsolódása a kerti grillezés, sütögetés, ami nem csak hangulatos családi, baráti program lehet, hanem változatosság is a konyhai sütés-főzés...