Konyha a lakás közepén

2019-07-28 10:06:35 | Módosítva: 2019-07-28 10:11:04

A családi házban élők valószínűleg elképzelhetetlennek tartják a címben lévő felvetést. Igaz, egy családi házban erre nincs is szükség, sőt gépészeti szempontból bonyolítaná is a helyzetet. De a tömbházakban, panellakásokban – akár régi, akár újépítésű – bizony előfordul, hogy a konyha a lakás kellős közepén van.


Mindennek sok oka lehet

Pl. a legelső panellakások, az ún. Dán-típusú házak vizes-strangja a ház közepén futó folyósokon van, onnan vannak bevezetve a víz- és szennyvízcsövek az egyes lakásokba. Ebből következik, hogy lakások fürdőszobája és konyhája az épület közepén van. Az ilyen lakásokat sötétkonyhás lakásnak is hívják, mert nincs ablak a konyhákon. Amikor ezeket a lakásokat építették, még nem volt szokás egybenyitni a nappalival a konyhát – igaz nem is hívták még ekkor nappalinak, csak nagyszobának az ilyen házban élők e helyiséget.

Az évek során épült panellakások elrendezése igen sokféle – nem is vállalkoznánk az összes felsorolására –, a később épülő panellakás-típusoknál már törekedtek a sötétkonyhák elkerülésére, de ez nem volt mindig megvalósítható. A szellőzés ugyan elég jól meg van oldva a panellakásoknál a központi elszívókkal, de az emberek nem nagyon szeretik az ablaktalan konyhát.

Amikor a lakások 20-25 év múltán elkezdtek elhasználódni, és a nagyobb felújítási hullám elkezdődött, már elérhetők voltak a betonpanel vágására alkalmas gépek a lakosság számára is. Sok mester vállalta és vállalja mai napig is a panellakások belső 6 cm-es válaszfalainak kivágását. Egyre többen már nem elégszenek meg festéssel, mázolással, tapétázással a felújítás során, igazi átalakításba kezdenek a panelházakban élők. Számtalan lakásban a sötétkonyha összenyitása a szomszédos szobával, előszobával igazi megoldás egy élhetőbb, tágasabb érzetű lakás kialakítására.
De nem csak a panellakásokban létezik a lakás közepén lévő konyha, sok újépítésű lakásban is az egyetlen megoldás, ha a rendelkezésre álló ablakokat lakószobák kialakítására szeretné felhasználni az épület tervezője. Az amerikai konyha úgyis nagyon elterjedt már, a legtöbb ember szereti, ha a nappali egybe van a konyhával, így nincs kirekesztve a konyhában tevékenykedő sem a család életéből, sem a vendégségből.

A legkülönfélébb elképzelések léteznek, csak a fantázia szab határt a megoldásoknak, hogy egy meglévő alaprajzú lakást hogyan alakítsunk át. A betonvágás, a víz-, gáz- és villanyszerelések is rugalmasan alkalmazhatók pl. flexibilis csövekkel, így szinte minden kaphat új helyet a konyhában, lakásban. A szagelszívás problémáját a mai elszívó- és szellőztetőrendszerek már képesek tökéletesen megoldani, így emiatt sem kell ragaszkodnunk az eredeti elrendezéshez.

Néhány korlát ugyan adódhat, ezekről mindig kérjük ki szakember véleményét. Pl. a panellakásokban statikai szakvéleménnyel főfalak is kivághatók részben vagy egészben, de ehhez a statikus mérnök megvizsgálja, hogy hogyan és mikor épült a ház, hogy az alattunk-felettünk lévő lakásokban milyen átalakítások voltak eddig stb. És a falkivágást végző mesterek csak ezen statikai szakvélemény alapján vághatják ki a falat. Ez mindenki érdeke, nem szabad veszélyeztetni az épület stabilitását.

Társasházban az együttlakás szabályaira is gondolni kell, hiszen az eredeti lakáselrendezések azzal is számoltak a ház tervezésekor, hogy a benne lakók a lehető legkisebb mértékben zavarják egymást. Pl. a konyhai csörömpölés nem zavarhatja a szomszéd hálószobáját, könnyen pert akaszthatnak a nyakunkba, ha egy átalakítás után a szomszéd feljelent bennünket, mert megcseréltük a konyhánkat egy szobával. Közegészségügyi szempontok is lehetnek, a WC nem lehet a szomszéd konyhája felett, egy esetleges szennyvízcső-törés esetén is bajba kerülhetünk.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akril munkapult

Akril alapú pultlapok előnye a teljesen folytonos felület. Nincsenek rések, illesztések, bármekkora méretű vagy formájú pultlapról legyen is szó. Eztaz anyagot a DuPont cég fejlesztette ki...


Konyhai hátfal vagy falicsempe?

A konyhabútor tervezésénél afal burkolásához sokan csak és kizárólag a falicsempében gondolkodnak, pedig számtalan más lehetőséget kínálnak már a kereskedők. Természetesen a két legfontosabb...