Higiénikus otthon

2011-03-11 22:02:44 | Módosítva: 2020-06-08 10:45:56

A különböző fertőzések forrásai elsősorban a lakás vizes helyiségei (WC, fürdőszoba, de a konyha is). A meleg, magas páratartalmú levegő jó táptalaja a gombák, baktériumok, vírusok szaporodásának. Ezért ezen helyiségek használata során különösen fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, és a megfelelő takarítás, fertőtlenítés.

Kézmosás sűrűn

A betegségeket okozó kórokozóknak számtalan forrása van: pénz, közlekedési eszközök és mozgólépcsők kapaszkodója, bevásárló kosarak és kocsik fogantyúja, nyilvános WC-k, mászóka, számítógép billentyűzet és egér, távirányító stb. Minden olyan sok ember által használt tárgy, amire ráköhögnek, rátüsszentenek, vagy kézzel megfognak az emberek. Ezért a legfontosabb, hogy amikor belépünk a lakásba, munkahelyre, óvodába, mindenféle egyéb tevékenység megkezdése előtt alaposan mossunk kezet. A víz önmagában nem fertőtlenít, nem pusztítja el a bőrön lévő kórokozókat, sőt nem is távolítja el elég alaposan azokat, ezért minden esetben SZAPPANNAL kell kezet mosni.
A drogérákban és patikákban lehet kapni ún. kézfertőtlenítőket is, amelyekre akkor van szükség, amikor nincs lehetőségünk szappannal és vízzel alaposan kezet mosni. Ezek - a többségében alkohol tartalmú fertőtlenítő hatású szerek - kaphatók nedves kéztörlő kendő, spray, folyadék és zselé formájában is. A kézmosás mozdulataival kell eloszlatni a kézen, ezután másodpercek alatt meg is szárad a bőrön. Kis kiszerelésben is kaphatók, elfér egy kézitáskában vagy kabátzsebben. Szükséges használni a bevásárló központokban, kórházakban, hiszen igen kicsi az esélye annak, hogy szappant is találunk a mosdókban a WC használata után.

Papír helyett vízzel

A hat országban megkérdezett emberek válaszaiból készült tanulmány szerint az európai emberek 1/3-a nem érzi magát tisztának a WC használata után, és 2/3-uk úgy gondolja, hogy a vízzel való tisztálkodás alaposabb lenne. Minden második ember elképzelhetőnek tartotta, hogy olyan WC-t vásároljon, ami vízzel tisztít, papír helyett.

  • Az oszcilláló zuhany érintés nélkül alaposan tisztít.
  • Az automatikus szagelszívás azonnal eltávolítja a kellemetlen szagokat.
  • A zuhany erőssége, a víz hőmérséklete és a szárítás egyedileg beállítható.


Fertőtlenítés vegyszerrel

Fontos, hogy jól takarítható legyen a fürdőszoba és a WC. Mosható legyen a padló (kő vagy linóleum), kb. 1,7 m magasságban csempézett legyen a fal, jó legyen a megvilágítás, ne legyen túlzsúfolt. A fertőtlenítésnek számos módja van, a lényeg, hogy tisztán és minél szárazabban tartsuk ezekben a helyiségben a padlót, a falat, a bútorokat, a textíliákat és az egyéb tárgyakat is.
Ha a fürdőszobában van a WC is, a deszkát hajtsuk le, amíg az öblítés tart, mert a láthatatlanul kifröccsenő víz számtalan kórokozót juttat el még a fogkefékre is. Az ilyen fürdőszobában sűrűbben és alaposabban kell takarítani, fertőtleníteni. A WC-kefét lehet – hetente lecserélt - hígított fertőtlenítőszeres vízben tartani. A zuhanyfüggönyt és a kádkilépőt is szárazon kell tartani, és rendszeresen mosószeres vízzel tisztítaniA fertőtlenítő szereket mindig a gyártó utasításai szerint használjuk. Általában hígítás nélkül kell használni a WC-kagylók, mosdók, kádak, zuhanyfülkék, lefolyók és túlfolyók tisztítására, és hígítva - kb. 1 liter vízhez 10 ml (2 kupak) fertőtlenítő szer - az egyéb, csak közvetett szennyeződésnek kitett felületek áttörlésére. A fertőtlenítő spray-kel a csempék fugáinak hézagaiból, és az egyéb kézzel nehezen elérhető helyekről is eltávolíthatjuk a szennyeződést. A kilincseket, vízcsapokat, ruhaszárítót, radiátorokat, mosógépet, WC-deszkát, WC-tartályt és lehúzót stb. higiénikus törlőkendővel vagy hígított fertőtlenítő szerrel tisztíthatjuk és fertőtleníthetjük egyszerre. A fésűket, hajkeféket, fogmosó poharakat, szappantartókat stb. higított fertőtlenítő hatású tisztítószerbe áztassuk be néhány percre, majd alaposan öblítsük el. A fa és festett felületeken csak a speciálisan ilyen anyagokhoz gyártott, fertőtlenítő szerek használata javasolt.
A törölközőket, kéztörlőket mossuk külön a ruhaneműktől, és minimum 60 fokosra állítsuk a mosási hőmérsékletet. A felmosófejeket, takarító rongyokat is kimoshatjuk a mosógépben, szintén min. 60 fokon, majd alaposan szárítsunk meg mindent.
Nem olyan látványosan szennyezett a lakás előszobája, mint a fürdőszoba vagy a WC, mégis ugyanolyan alapos takarításra van szükség itt is, mert a lakásba először az előszobába lépünk. A bejárati ajtó kilincsét kézmosás előtt fogjuk meg, utcai cipővel lépünk be, kabátban, koszos vizes ernyőt és táskákat teszünk a padlóra. Szóval van mit kitakarítani.

Konyha

  • A mosogatót és a lefolyónyílást hetente fertőtlenítsük, mert az ételmaradékok rendszerint itt gyűlnek össze.
  • A munkapultot nem elég vizes ruhával áttörölni főzés után, mert nyers tojás, hús kerülhet rá, számtalan kórokozót hagyva maga után.
  • A konyhai munkapult és fal közötti vízzáró profil néhány hónap alatt penészes lesz, ha nem töröljük mindig szárazra.
  • A mosogatószivacsot sűrűn mossuk ki fertőtlenítőszeres vízben, akár a mosó- vagy mosogatógépben, és rendszeresen cseréljük is ki.
  • Minden ételkészítéshez és főzéshez használt eszközt (olló, konzervnyitó, vágódeszka stb.) alaposan mossunk el mosószeres vízben, minden használat után, hogy ne az eszközön „romoljon” meg az ételmaradék.
  • A konyhai szemetest nem elég kiüríteni, rendszeresen ki is kell mosni, akkor is, ha szemetes zsákot használunk.
  • Az elszívót minden főzés után tisztítsuk meg, akkor is, ha a készüléket be sem kapcsoltuk, mert a gőzök, zsiradékok makacsul felhalmozódnak rajta.

Fertőtlenítés vegyszer nélkül

A takarítás, fertőtlenítés vegyszerek nélkül is lehetséges, ehhez hasonlókat már megtalálhatunk a hagyományosan vegyszergyártó cégek termékei között is. Kapható pl. ecet alapú fürdőszobai- vagy ablaktisztítószer. Azonban ezek az anyagok tartalmaznak vegyszereket is. Pedig a 20%-os ecet önmagában is kiváló vízkőoldó, csírátlanító, ablaktisztító, penész gátló. Több idő kell a kellő eredmény eléréséhez, ezért 1-2 órán át hagyjuk hatni - pl. a kávéfőzőbe öntve, a csaptelepen vagy akár a WC-ben -, és ezután öblítsük le, mossuk át alaposan vízzel. Havonta átmoshatjuk 2 liter ecettel 60 fokon a mosógépet is. A szódabikarbóna is használható takarításkor, pl. a szőnyegbe dörzsölve, majd 20 perc után kiporszívózva kiváló az eredmény.
Az utóbbi években már a kisebb boltokban is kaphatók neves gyártók mikroszálas törlőkendői. Ezek a rongyok a tiszta vízzel tisztítanak, nem kell használni semmilyen vegyszert. Szárazon portörlésre, nedvesen minden egyéb tisztítható velük. Ablaktisztításnál először meleg vízzel mossuk meg az ablakot bármilyen ronggyal, majd a nedvesre kicsavart mikroszálas kendővel töröljük át. Száradás után nem lesz sem csíkos, sem foltos az üveg.

Hipoklorit

Cikkünk megírásához segítséget nyújtott, az egyik legismertebb tisztítószer gyártójának összeállítása. Ezen termék legfontosabb összetevője is a hipoklorit. Ezt az anyagot nevezzük a vízben klórnak, vagy egyéb felhasználásban egyszerűen csak hipónak. Biztonsággal használhatjuk, ha betartjuk a használati utasítást. Tilos más vegyszerekkel keverni, mert savval (pl. ecet) klórgázzá alakul, amit belélegezve súlyos sérülést okoz.
Legfontosabb tulajdonsága, hogy miután kifejtette hatását, a nátrium-hipoklorit lebomlik eredeti összetevőire: sóra, oxigénre és vízre, azaz természetes anyagokra. Tehát, nem kell azon aggódni, hogy a Domestosos vízzel felmosott konyhapadló árt az ott kúszó-mászó kisgyereknek. Viszont elpusztít számtalan baktériumot, vírust, gombát, még a spórákat is, így hatékonyan vethető be a penész ellen is. Kis mennyiségben is hatékony fertőtlenítő anyag. A lakásban jelenlévő baktériumok és gombák okozzák a rossz szagokat is, ezeket is képes elpusztítani.

Zsíros felületeken és a fürdőszobában is eredményesen használhatók, azonban nem fertőtlenítenek. Felmosófejek, felmosórongyok is kaphatók finom változatban parkettához és durvább a kőpadlóhoz.
A mikroszálas törlőkendők használat után mosógépben akár 60 fokon moshatók, de öblítőt tilos használni, mert elveszítik elektrosztatikusan feltöltődő képességüket, amivel a porszemeket és egyéb szennyeződéseket magukba vonzzák.
2010 Téli lapszámunkban bemutattuk a gőztisztítókat, amelyek a vegyszermentes takarítás elengedhetetlen eszközei. A nagy nyomással kilövellő forró gőz eléri, kitisztítja és fertőtleníti is, a legeldugottabb sarkokat is, végül csak le kell törölni egy ronggyal a vizet a felületről.

Bidé és WC egyben

Akinek fontos a WC használata utáni tisztálkodás, de nincs helye külön bidé telepítésére, megoldás lehet a WC-ülőke bidé funkcióval. Hagyományosan szerelt WC-re – akár panellakásokba vagy régi építésű lakásokba - is telepíthető, utólag. Egykaros hideg-melegvizes csapteleppel működik, a melegvizet kell a WC-hez eljuttatni. Többféle megoldás létezik, ha közel van a melegvíz flexibilisen megoldható. Ha messze van, a falon belül szerelhető, de esztétikus krómozott rézcsövekkel falon kívüli megoldás is létezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terjedhet-e szellőző rendszeren keresztül egy vírus?

A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, a szabályozott szellőzés kialakítása mindenképpen...


Patkányirtás házilag

A patkány az egyik legkellemetlenebb és legkártékonyabb rágcsáló a lakóövezetekben. Túlszaporodott populációjuk hatalmas kárt tehet az otthonokban, elektromos berendezésekben, autókban, de akár...