Kis lakások berendezése

2020-05-06 18:29:39 | Módosítva: 2020-05-06 18:36:59

Minden ember arra törekszik, hogy magának és talán a leendő családjának is lakhatóságot szerezzen. E törekvést azonban az anyagi lehetőségek elég szűk keretek közé szorítják. Így azután a kis lakások iránti kereslet általánosnak mondható. Kis alapterületen pedig köztudottan nehéz kényelmes lakóteret kialakítani.


Apró ötletesség, nagy előny

A bútorzatnál alapvetően fontos a jó helykihasználás, és a sok rakodótér, hiszen a személyes holmikat el kell valahol tárolni, amire általában a szekrények mélye a legalkalmasabb. Vannak ugyan alternatív megoldások, ám ezek nem mindig oldják meg a raktározás sokrétű gondját. Ezen kívül még élettérre is szükség van, a helyszűke ellenére. A zsúfoltság érzetét azonban némi rafinériával és helytakarékos bútordarabokkal csökkenteni lehet. Az ilyen megoldásokhoz az alábbi ötletekkel szeretnék segítséget nyújtani. A probléma nem korosztályfüggő, mivel a nagy lakásokban lakó idős emberek is gyakran kisebb lakásokba szeretnének költözni, és a helyszűkét nekik is meg kell oldaniuk.

Első teendőként azt kell megvizsgálni, hogy lehetséges-e esetleg falbontással növelni a kis helyiségek alapterületét. A lakótelepi lakásoknál ez többnyire megoldható, pl. a konyha és a mellette lévő szoba egybe nyitásával. Ezzel ún. amerikai konyha kerülhet kialakításra, jelentős térérzettel növelve a szobát. Bizonyos esetekben nem is kell a válaszfalat padlóig eltávolítani, az 1-1,5 m magasságban meghagyott falrészre akár étkező pult is telepíthető. Ez azonban csak abban az esetben tehető meg, ha a helységek között csak válaszfal, és nem teherviselő főfal van. Az utóbbi esetben csak statikai vizsgálat és engedélyeztetést követően lehet kiviteleztetni a fal lebontását.

A konyha berendezését illetően további megkötéseket is számításba kell venni. Ez pedig a vízhálózatot érinti. A főzéshez szükség van vízre és a szennyvíz elvezetésére is, a vezetékkiépítésekhez kell igazodni a konyhai berendezések telepítésekor. Némi csővezeték korrekcióra ugyan rövid távolságban a falon kívül vezetett csővezetékek lehetőséget biztosítanak, de ez csak szekrények takarása mögött esztétikus.

Az ablak helye is lényeges, mert többnyire az ablakra merőlegesen tájoltak a keskeny konyhahelyiségek, a helyszűke pedig általában a helyiség szélességében jelentkezik. A főzési teret valamelyik hosszanti fal mentén elhelyezett konyhapulttal, beépített mosogatóval lehet megteremteni, a szemközti oldalra azonban már csak olyan berendezési tárgyak kerülhetnek, amelyek szinte alig foglalnak helyet a konyhában. A lehajtható étkező asztal, az összecsukható székek alkalmilag használhatók, utána összecsukva a fal mellé állítva már kevés helyet foglalnak. Ha viszont van annyi hely, hogy egy kétszemélyes támlás padot is elhelyezzünk, akkor egy kisebb asztal és két támlás szék is elférhet az ablak előtti helyen.

A másik megoldás, a szekrény konyha, azaz egy nagyobb szekrénybe kerül a mosogató és a szükséges főzési, étkezési kellék, sőt ideális esetben még egy elektromos főzőlap is. Használaton kívül a szekrényes kialakításnak köszönhetően az ajtók mögé rejthető az egész berendezés. Ez lehet akár a hagyományos módon nyitható, vagy a redőnyös kivitel is megoldható. Így a konyharész ugyan csak szekrénynyi lesz, ám a konyha alapterületével növelhető a lakószoba, és az étkezéshez is kellő hely biztosítható. Az egybenyitott konyha valamelyik fala mentén végig kialakított dekoratív konyhapult front felületeinek a szoba többi bútoraival történő harmonizálásával egységes hatás érhető el.

A kis alapterületű szobákat is a jól megválogatott, kevés bútorral és a helyiség színeivel lehet derűssé és élhetőbbé tenni. A fekhely mindenképen ággyá nyitható darab legyen, ami nappal az ülőbútor szerepét is betöltheti. A kárpit színe ne legyen túl sötét, színes díszpárnákkal és függönnyel lehet derűsebbé tenni a szoba berendezését. A falakat sem kell túl hangsúlyossá tenni; derűs, világos színűre festve kevésbé lesz nyomasztó a szűk tér. A mennyezet pedig lehetőleg fehér legyen, és ha a nagy belmagasság nyomasztó, akkor a mennyezet fehér színe az oldalfalakon folytatható akár 40-60 cm szélességben is. A csíkhúzás helyett 40-60 mm széles sztirolhab lécekkel lehet szegélyezni az oldalfalakat, vagy szélesebb sarokidomokkal a mennyezet menti sarkokat.

Akár két gyerekfekhely is elhelyezhető egy kis szobában, feltéve, hogy a bentlakók jól megférnek egymással. A fekhelyek méretét meghatározza ugyan a gyerekek nagysága, ám az egyik ágy akár hosszában elhelyezett rakodós szekrény tetején is elhelyezhető. E mellett még egy szerény helyigényű tanuló asztalnak is helyet lehet szorítani.

Az uralkodó fehér színeket világos pasztellekkel lehet összehangoltan változatossá tenni, ami a kárpitokra is vonatkozik. A fekvőhelyek természetesen lehetnek gyári darabok is, ám az adott helyhez ideális változatokat érdemesebb egyedi bútorok készítésével foglakozó kisvállalkozásra bízni. Így helyreszabottak és garantáltan jó minőségűek lesznek. Ha a szoba szélessége meghaladja a 3,5 m-t és az ablak e rövid oldalon van, akkor mellé és fölé keskeny könyvespolcok is állíthatók. Ezzel szélesebbnek tűnik a helyiség, és a túlzott hosszúságát egy étkezőasztallal, mögé a fal mellé helyezett kanapéval és egy kis dohányzóasztallal lehet látszólag csökkenteni. A szemben elhelyezett hosszabb, minimál stílusú fali üveges szekrény helyigénye csekély, ám a tárolási gondokon sokat segíthet.

Ha pedig csak egy szoba van, alapterülete egy megemelt szintű résszel növelhető. Az ilyen dobogók alatt akár egy kettős fekhely is elfér, az emelt szinten pedig íróasztal helyezhető el. Az előtérben kialakított ülősarok kellemes társasági beszélgetéseknek is helyet ad, és egyben az ülő zsámolyoknak is helyet biztosít a kávája alatt. A dobogós szint kényelmes eléréséhez vezető néhány lépcső egyben kihúzható fiók is, ami a tárolandó holmiknak adhat helyet. A teherbíró dobogó sajátkezű kivitelezéséhez nagy gyakorlat, és sok anyag szükséges, ezért az ilyen berendezések kivitelezését jobb szakemberre bízni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakberendezési stílusokról röviden

Az átlagember lakása nem valamilyen szigorúan vett stílus szerint van berendezve, de nem árt egy kis áttekintés, hogy könnyebben el tudjunk igazodni a különböző jellegzetességek között. Ha...


Szivárvány a lakásban

Amikor egy lakás színeit ki kell választani, általában óvatosak vagyunk. Sajnos emiatt sok lakásnak nincsen egyedi hangulata: fehér, esetleg valamilyen pasztell színű a fal. A bútorboltokból is...