Lakáshőközpont

2020-04-20 09:15:51 | Módosítva: 2020-05-06 18:25:37

MESTER+  Korábban el sem tudtuk képzelni, hogy tudjuk függetleníteni magunkat a társasházban lévő közös elosztó-rendszerektől. Fűtési költségosztókkal, lakásonként 2-2 hideg és meleg vizes vízmérő órával volt lehetőségünk a fogyasztásarányos elszámolásra. Amennyiben függetleníteni akartuk magunkat a nem fizetőktől, és nem akartunk fűtés vagy meleg víz nélkül maradni, egyedüli lehetőségként a fali kazánok beépítése jöhetett szóba, rengeteg kis kéménnyel, néha szakszerűtlen kivitelezéssel.


Energiamegtakarítás és a komfort

A HMV-ellátás egy társasház életében kardinálisnak mondható. A nagy mennyiségű betárolt használati meleg víz tárolása, hőn tartása, cirkuláltatása, beszabályozási problémák, legionellafertőzési potenciál – hogy csak felsorolásszinten említsük a problémákat.

Ma a távhőszolgáltatások térnyerésével, hatékonyságuk növekedésével környezetvédelmi megfontolásból új helyzet adódott a korszerű energiaellátásra, fogyasztásmérésre, elszámolásra. A lakáshőközpontok, lakásfűtő készülékek itt kerülhetnek előtérbe. Miben különböznek egy fali kazántól? Ebben nincs se tűz, se gázcsatlakozás, csak egy hőcserélő, amely fogadja a távhő (központi kazán, hőszivattyú) energiáját. A felhasználás helyén, azaz a lakásokban, lépcsőházakban (radiátorokhoz, és/vagy padlófűtéshez, falfűtéshez) fűtési meleg vizet, használati meleg vizet készít, hidegvízmérővel és hőmennyiség-mérővel ellátva. Ezáltal biztosítható a lakás fűtése, és meleg víz ellátása.


Beépített szerelvények, lemezes hőcserélő, igény szerint szivattyú(k) és a szabályozók. Fontos azt tudni, hogy a méretük olyan, hogy akár egy válaszfalba is beépíthetők, ráépíthetők, akár dizájnburkolattal is elláthatók. A hőcserélőn keresztül megvalósítható a maximum 5 °C fokos ellenáramú hőcsere is, így egy korszerű hőszivattyúval is biztosíthatjuk rendszerünk megfelelő működését. A kívánt térfogatáram, illetve hőmérséklet beállítható, és az elektronikus szabályozón keresztül állandó szinten tartható.


forrás: OventropTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komplett fűtési rendszer saját kezüleg egy nap alatt

Az ADAX elektromos radiátorokat ilyen könnyű felszerelni. "Elektromos radiátorok??? De hiszen az Elektromos fűtés méregdrága" - hangzik az általános vélekedés. Ezzel szemben a tény az, hogy a...


Apró tippek a hatékony fűtésért

Az idei télen a fűtési hatékonyság és a takarékosság nagyon felértékelődött, hiszen az energiaárak emelkedése miatt egy-egy család költségvetésének egyre nagyobb hányadát teszi ki a fűtési költség.