Fujitsu Waterstage

Levegő-víz hőszivattyú a rohamosan terjedő megoldás

2020-03-22 07:25:27 | Módosítva: 2020-03-22 07:31:21

Új trend, hogy modern, energiatakarékos, és innovatív „XXI. századi” fűtési megoldást szeretne a felhasználó. Ilyen a levegő-víz hőszivattyú. Milyen szempontokra kell figyelni, hogy a kivitelezett rendszer sok éven át megfelelően működjön?


1. Levegő-víz hőszivattyú képes-e a teljes fűtési szezonban hőszivattyús üzemben fűteni?

A gázkazán függetlenül a külső hőmérséklettől le tudja adni a névleges fűtőteljesítményét, de a levegő-víz hőszivattyúk többsége, a külső hőmérséklet csökkenésével „egyre rosszabbul” teljesít. Sok hőszivattyút emiatt elektromos fűtőbetéttel egészítenek ki, ami lerontja a hatékonysági mutatókat. Olyan berendezést érdemes választani, amely a kiegészítő elektromos fűtőpatron nélkül is képes fűteni -20 °C-ig. A Fujitsu hőszivattyúja akár -25°C külső léghőmérséklet esetén is megfelelően fűt.

2. A hőleadók és a kapcsolódó rendszer alkalmassága

Hiába a prémium hőszivattyú a hőtermelő oldalon, ha a hőleadók nem képesek leadni a megfelelő teljesítményt. A csőhálózat megfelelő méretezése létfontosságú. Elégtelen fűtést eredményezhet, ha tervek nélkül, a fűtésszerelő a saját tapasztalata vagy „ökölszabályok” alapján szereli meg a csőhálózatot.

Az energiahatékonysági mutatók általában a 30-45°C-os fűtővíz esetén a legjobbak. Ezért alacsony hőmérsékletű hőleadók szükségesek, mint pl. felületfűtések, fan-coil, vagy esetleg a növelt felületű radiátor. Gépész tervező bevonása elkerülhetetlen.

3. A hőszivattyú fő alkatrészei és az energiatakarékos üzemelés biztosítása

A hőszivattyúkban jellemzően két fajta hőcserélőt alkalmaznak, a lemezest és a koaxiális ellenáramút. Olyan hőszivattyút érdemes választani, amelynek a hőcserélője nem érzékeny a szennyeződésekre, nincs korróziós probléma, és nem romlik a hatásfoka a szennyeződések lerakódása miatt. A Fujitsu Waterstage hőszivattyúban rozsdamentes tartállyal egybeépített koaxiális, duplacsöves hőcserélő van. Az alacsony működési költség és a magas komfort szempontjából fontos, fő alkatrész a kompresszor. A megfelelően méretezett hőszivattyú csak az üzemidejének 10-30%-ában dolgozik maximális terhelésen. A „maradék” 70-90%-ban a maximális fűtőteljesítmény töredékére van szükség.

A forgódugattyús kompresszornak a szerkezeti kialakítás miatt részterhelésnél csökken az elektromos energia igénye. A Fujitsu Waterstage levegő víz hőszivattyú ilyen kompresszorral van ellátva. Ilyet érdemes keresni.


4. Mire szolgál az elektromos fűtőbetét?

A Fujitsu hőszivattyúk beltéri egységébe is szerelnek elektromos fűtőbetétet, ennek kapcsolása azonban programozható. Ez kizárólag biztonsági tartalékot képez, hisz akár -25°C külső hőmérséklet esetén is működik a hőszivattyús üzem. Az elektromos fűtőbetét dupla biztonságot nyújt.

Fujitsu Waterstage hőszivattyú a maximális energiahatékonyság és a hosszú távú működés szempontjai alapján lett megtervezve.


Bővebb információ:
www.fujitsuklima.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Split vagy multisplit?

Hűtésre és fűtésre egyaránt kézenfekvő megoldás ma már az inverteres klíma. Kicsit másképpen gondolkozunk azonban akkor, ha egy meglévő – pl. gázfűtés – kiegészítéséről van szó, illetve akkor...


Gázról áramra, áramról gázra

A gázfűtéses lakások jelentős részébe építettek be a tulajdonosok hűtő-fűtő inverteres klímát is. Az energia árrobbanás után különösen felgyorsult ez a folyamat. A logika kristály tiszta volt –...