Fujitsu Waterstage

Levegő-víz hőszivattyú a rohamosan terjedő megoldás

2020-03-22 07:25:27 | Módosítva: 2020-03-22 07:31:21

Új trend, hogy modern, energiatakarékos, és innovatív „XXI. századi” fűtési megoldást szeretne a felhasználó. Ilyen a levegő-víz hőszivattyú. Milyen szempontokra kell figyelni, hogy a kivitelezett rendszer sok éven át megfelelően működjön?


1. Levegő-víz hőszivattyú képes-e a teljes fűtési szezonban hőszivattyús üzemben fűteni?

A gázkazán függetlenül a külső hőmérséklettől le tudja adni a névleges fűtőteljesítményét, de a levegő-víz hőszivattyúk többsége, a külső hőmérséklet csökkenésével „egyre rosszabbul” teljesít. Sok hőszivattyút emiatt elektromos fűtőbetéttel egészítenek ki, ami lerontja a hatékonysági mutatókat. Olyan berendezést érdemes választani, amely a kiegészítő elektromos fűtőpatron nélkül is képes fűteni -20 °C-ig. A Fujitsu hőszivattyúja akár -25°C külső léghőmérséklet esetén is megfelelően fűt.

2. A hőleadók és a kapcsolódó rendszer alkalmassága

Hiába a prémium hőszivattyú a hőtermelő oldalon, ha a hőleadók nem képesek leadni a megfelelő teljesítményt. A csőhálózat megfelelő méretezése létfontosságú. Elégtelen fűtést eredményezhet, ha tervek nélkül, a fűtésszerelő a saját tapasztalata vagy „ökölszabályok” alapján szereli meg a csőhálózatot.

Az energiahatékonysági mutatók általában a 30-45°C-os fűtővíz esetén a legjobbak. Ezért alacsony hőmérsékletű hőleadók szükségesek, mint pl. felületfűtések, fan-coil, vagy esetleg a növelt felületű radiátor. Gépész tervező bevonása elkerülhetetlen.

3. A hőszivattyú fő alkatrészei és az energiatakarékos üzemelés biztosítása

A hőszivattyúkban jellemzően két fajta hőcserélőt alkalmaznak, a lemezest és a koaxiális ellenáramút. Olyan hőszivattyút érdemes választani, amelynek a hőcserélője nem érzékeny a szennyeződésekre, nincs korróziós probléma, és nem romlik a hatásfoka a szennyeződések lerakódása miatt. A Fujitsu Waterstage hőszivattyúban rozsdamentes tartállyal egybeépített koaxiális, duplacsöves hőcserélő van. Az alacsony működési költség és a magas komfort szempontjából fontos, fő alkatrész a kompresszor. A megfelelően méretezett hőszivattyú csak az üzemidejének 10-30%-ában dolgozik maximális terhelésen. A „maradék” 70-90%-ban a maximális fűtőteljesítmény töredékére van szükség.

A forgódugattyús kompresszornak a szerkezeti kialakítás miatt részterhelésnél csökken az elektromos energia igénye. A Fujitsu Waterstage levegő víz hőszivattyú ilyen kompresszorral van ellátva. Ilyet érdemes keresni.


4. Mire szolgál az elektromos fűtőbetét?

A Fujitsu hőszivattyúk beltéri egységébe is szerelnek elektromos fűtőbetétet, ennek kapcsolása azonban programozható. Ez kizárólag biztonsági tartalékot képez, hisz akár -25°C külső hőmérséklet esetén is működik a hőszivattyús üzem. Az elektromos fűtőbetét dupla biztonságot nyújt.

Fujitsu Waterstage hőszivattyú a maximális energiahatékonyság és a hosszú távú működés szempontjai alapján lett megtervezve.


Bővebb információ:
www.fujitsuklima.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alacsony hőmérsékletű fűtés

A fűtés-technológia gyors fejlődése és az épületek korszerűbb szigetelése lehetővé tették, hogy manapság 55°C-os vagy ennél is alacsonyabb hőmérsékletű vizet használjanak házak megfelelő...


Autóklíma karbantartása

Új személygépkocsit szinte már alig árulnak klímaberendezés nélkül. Autóklíma használata azért ajánlatos, hogy biztonságosabban, kényelmesebben vezethessünk, be tudjunk állítani egy állandó...