Egészséges életkörnyezet társasházakban

2021-06-05 21:31:54 | Módosítva: 2021-06-24 10:32:47

Életünk nagy részét otthon töltjük. Körülbelül 1/3-át átalusszuk. Ezért az otthoni környezet nagyon fontos. A belső tér bizonyos paramétereit, például a beszívott levegőt, a terhelő zajt, de a kényelmünkből olykor kizökkentő meleget és hideget is képes a jó szigetelésű épületeknél megfelelően kezelni az ATREA társaság által gyártott hővisszanyerő kényszerített szellőzőrendszer.


Elhasznált levegő, vírusok és a nem kívánatos nedvesség nélkül

Az ATREA már 1990 óta jelen van a légtechnikai rendszerek piacán. Azóta a hővisszanyerő kényszerített szellőzőrendszerek több generációját fejlesztette ki a saját erejéből, gyártotta le és szállította a konkrét megvalósításokba, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a fűtés vagy a hűtés.

Az ATREA cég termékei az ingatlanfejlesztő érdekek széles skáláját kielégítik. A hővisszanyerő szellőztető egységek a kompakt méretüknek, a csatlakozó torkolatok variálható konfigurációjuknak és a kiterjedt szellőztető teljesítménynek köszönhetően mind az új, mind a felújított épületekhez használhatók. Az egyedülálló elektronikus szabályozással együtt olyan rendszerek keletkeznek, amelyek társasházakba, középületekbe, irodai és ipari épületekbe, ipari konyhákba, gasztroközpontokba, de nem utolsó sorban családi házakba is kiválóan alkalmasak.

Az ATREA fejlesztési osztálya számára nagy kihívást jelentett a kényszerített szellőztetés kifejlesztése a társasházakhoz. Szinte minden lakást másképp használnak a nap folyamán, a lakások különböző méretűek, a családok eltérő nagyságúak, és néha látogatót is fogadnak. Ezzel együtt figyelembe kellett venni azt is, hogy nem minden lakó szeretne foglalkozni a légtechnikai rendszerek karbantartásával.

Végül két funkcionális megoldás született. Az első egy központi rendszer, amely a nagy légtechnikai egységek üzemeltetésére hagyatkozik egy bizonyos számú lakáshoz. A másik megoldás a decentralizált rendszer, amelynek alapja a minden lakásra külön működő kis légtechnikai egységek.


Központi szellőzőrendszer

A hővisszanyerős légtechnikai egység rendszerint a ház tetején vagy az alaksorában helyezkedik el. Ez az egység megszűri a friss levegőt, majd hőkezeli, és a ventilátor a központi légtechnikai vezetékbe nyomja. A központi légtechnikai hálózat végpontjain kerül telepítésre a légáramlás szabályozó, amelyből a friss levegő a végső helyére, vagyis a lakóhelyiségekbe jut. Az elhasznált levegőelszívó légtechnikai hálózat hasonlóképpen került kivitelezésre. Az ajánlatban kétféle szabályozó is megtalálható, az egyik az okos „SMART box”, vagy az egyszerűbb az „EASY box”.

EASY box – miért válasszuk?

– Az egyszerűbb EASY box a teljes légtechnikai rendszerben önállóan működő elemként viselkedik. A központi egység teljesítménye úgy szabályozható, hogy a központi légvezetékben állandó nyomást tartson.
– A légtechnikai rendszerhez tetszőleges számú EASY box kapcsolható, hiszen a kapacitásnak csak a központi egység teljesítménye szab gátat.
– Az EASY box kisebb helyigényű a telepítés szempontjából a SMART boxokkal szemben.
– Az EASY boxhoz egy légminőség érzékelő és az intenzív szellőztetést ki-bekapcsoló kapcsoló csatlakoztatható.
– A beruházási költségek sokkal alacsonyabbak a SMART boxokkal szemben.

SMART box – miért válasszuk?

– A SMART box egy továbbfejlesztett változat, amely már kommunikál a központi légtechnikai egységgel. Ennek a kommunikációnak köszönhetően optimalizálható a központi egység teljesítménye, és az átáramló levegőmennyiség is. Ez kedvező hatással van: a központi egység energiafogyasztására, és csökkenti a lakások légáramlásának fojtószelepén keletkező zajokat.
– A SMART box interneten keresztül is vezérelhető a lakásban telepített fali vezérlő nélkül.
– A SMART box légvezetékekre a lakás szintjén zónacsappantyúk telepíthetők. Ezek hatékonyan osztják el a friss levegőt a lakásban, amikor a közös helyiségeket nappal szellőzteti intenzíven, míg a hálóhelyiségeket éjjel.
– A SMART box lehetővé teszi több kapcsoló és légminőség érzékelő telepítését az intenzív szellőztetéshez.
– A SMART box-szal szerelt légtechnikai rendszerrel könnyen kiszámítható a központi egység üzemi költsége a rendszer egyes lakások általi használatával.

Decentralizált szellőzőrendszer

Ha a ház belső nem jelent korlátozó tényezőt, közvetlenül a lakásokba telepíthetők a kis „helyi” hővisszanyerő szellőzőegységek. Az egységet rendszerint a lakás műszaki helyiségébe vagy a folyosó, a fürdőszoba vagy a vécé álmennyezetébe telepítik. De ettől függetlenül is meg kell oldani az összes emelet központi vezetékhálózatának telepítését, legalább a használt levegő elszívása miatt. A friss levegő bevezetése egyszerűbben oldható meg az épület külső falán át.

A tulajdonképpeni szellőző egység ezután biztosítja a levegő szűrését és a hőkezelését. Ehhez az egységhez a szabályozás fejlettségi szintjétől függően telepíthetők a segédvezérlő és irányító elemek, például a levegőminőség érzékelők, az intenzív szellőztető kapcsolók és a zónacsappantyúk. A szabályozás legfejlettebb változatánál a vezérlés a webes felületen végezhető, és nincs szükség fali vezérlő telepítésére.

Milyen rendszert válasszunk tehát? Központi vagy decentralizált rendszert?

Az ATREA mindkét rendszert kínálja anélkül, hogy bármelyik rendszert preferálná. A döntés számos körülmény függvénye, például a szellőző egységek, a szabályozó boxok és a zajtompítók elhelyezési lehetőségei, továbbá a szellőztetett lakások száma, az egyéni légszűrési igények megoldásának szükségessége. Nem feledkezhetünk meg a dolog pénzügyi oldaláról sem, ahol nemcsak a beszerzési költségeket, hanem a jövőbeli üzemi költségeket és a szervizműveletek végrehajtását is figyelembe kell venni.

Az ATREA tisztában van a problematika komplexitásával. Ezért kiterjedt ügyfélszolgálatot tart fenn a légtechnikai eszközök tanácsadásától, a tervezési, kivitelezési és az üzembe helyezési szakaszon át egészen a garanciális és garancia utáni szervizelésig. Az ATREA műszaki és kereskedelmi csapata örömmel várja az együttműködést.


ATREA Magyarország Kft.
1152 Budapest, Szentmihályi út 137.
Telefon: +36-70-674-7783
email: atrea@atrea.hu

www.atrea.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klíma és légcsere

A nyári, hosszan tartó hőségben azoknak is eszébe jutott a klíma, akik nem kedvelik, akik rosszul érzik magukat a klimatizált helységben. De amikor a kinti hőmérséklet 38 °C, és napok óta éjjel...


Szellőztető rendszer optimális kiépítése

Meglévő épület felújításakor gyakran tapasztalni, hogy az egyes lépések nem helyes sorrendben, nem helyes mértékben történnek meg – írja Keszthelyi István a „Hővisszanyerős szellőztetési...