Szellőztető rendszer optimális kiépítése

2021-12-19 09:16:58 | Módosítva: 2021-12-19 09:18:25

Meglévő épület felújításakor gyakran tapasztalni, hogy az egyes lépések nem helyes sorrendben, nem helyes mértékben történnek meg – írja Keszthelyi István a „Hővisszanyerős szellőztetési rendszerek gyakorlati tapasztalatai” kapcsán. Ez sajnos a szellőztető rendszerekre is igaz. Tény, hogy mindig kialakítható utólagosan akár egy bonyolultabb hővisszanyerős szellőztető rendszer is, hiszen a gyártók a helytakarékos, esztétikus és tartós megoldások széles skáláját dolgozták ki, de az mindig nehezebb és drágább, mint ha eleve terveztünk volna a szellőztetési feladattal. A szükséglet pedig előbb-utóbb, sajnos, felmerül.


Fontos az átgondolt ütemezés

Új épület építésekor viszont számolnunk kel azzal, hogy hővisszanyerős szellőztetésre egészségünk megőrzése érdekében nyilvánvalóan szükségünk lesz. Itt nem lehet kérdés a megtérülés, mert másként egyszerűen nem tudjuk ésszerűen biztosítani az energiafelhasználási normák elérését. Cserébe a néhány kilowattra lecsökkent fűtési- és a helyes építészeti tervezésnél nullára csökkent hűtési igényhez szükséges gépészeti rendszereken jócskán tudunk takarékoskodni.

A beruházási költséget illetően a tipikus árszint kb. 100-150 m2 nettó alapterületnél egy jó szintű hővisszanyerős rendszerrel 1,5-2,5 millió forint, amelynek fele a központi szellőztető gép és kiegészítőinek ára, a másik fele pedig a csőhálózat ára. Talajhőcserélő, párásító vagy hűtve szárító beépítése, persze akár meg is duplázhatja a költségeket.


Előnyös azonban, hogy a költségek nem egyszerre, hanem az építéssel ütemezetten merülnek fel. A talajhőcserélőt értelemszerűen a földmunkákkal, alapozással egy időben kell ki építeni. A csőhálózat kialakítása – amely mára szinte kizárólag a szerkezetbe integrált, csillagpontos flexibilis műanyag csövekből álló rendszer – nyilván a szerkezetépítés idejében történik, míg a központi gépre csak a befejező munkák során vagy akár már lakott állapotban lesz szükség.

Bizonyos szintig igaz ez a lakásokba utólag, vagy már az új építésnél eleve beépített központi porszívókra is.

A központi porszívó rendszerek mai tipikus ára 400-600 ezer forint egy lakásra vetítve, és szintén több lépcsőben építik be őket. A csőhálózatot a szerkezetépítéskor vagy az épületgépészeti alap szereléskor, a központi gépet és a takarító szettet már a lakható állapotban. Helyes tervezéssel egy modern, energiatakarékos és egészséges épület nem kerül többe, mintha öt évvel ez előtt egy átlagos épületet építettünk volna, hiszen a drágább részek mellett sok-sok korábban drága, elsősorban gépészeti rendszer sokkal kisebb teljesítményű, olcsóbb, egyszerűbb lett, lehet.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hővisszanyerő szellőztetés központi géppel

Nem csak a passzív házas építkezéseknél, hanem szinte minden új építésnél, sőt még a komolyabb felújításoknál, korszerűsítéseknél is gyakran szóba jön a hővisszanyerős szellőzőrendszer...


Gépi szellőztetőrendszerek

A szünidő és a nyaralási szezon lezárultával időnk 70-90 százalékát ismét zárt, rosszul szellőző terekben töltjük. A Wavin kutatása szerint a magyarok 80 százaléka a koronavírus megjelenése óta...