Klíma és légcsere

2017-09-25 07:53:31 | Módosítva: 2017-09-25 07:57:45

A nyári, hosszan tartó hőségben azoknak is eszébe jutott a klíma, akik nem kedvelik, akik rosszul érzik magukat a klimatizált helységben. De amikor a kinti hőmérséklet 38 °C, és napok óta éjjel sem hűl 25 °C alá, akkor az ádáz ellenzők is klímáért kiáltanak.


Vajon miért is az ellenszenv?

A rossz közérzetet a klimatizált helyiségben leginkább két tényező okozza: a túlságosan is alacsony hőmérséklet és az alacsony páratartalom. Az első problémán igazán nem gond segíteni, minden szaktanácsadó azt ajánlja, hogy a külső hőmérsékletnél 5-6 fokkal alacsonyabb hőfokot a szobában se akarjunk elérni. Ez minden készüléken beállítható. Valószínűleg kevesen tartózkodnak folyamatosan a lehűtött helyiségben, nem öltöznek fel a túlságosan alacsony hőfoknak megfelelően, ráadásul a készülék előtt helyezkednek el, magukra fújatva a hideg levegőt. Ennek elég hamar meghűlés, végtagfájdalom, nyakmerevedés a vége. Ne kérjünk tehát a klímától csak valamivel alacsonyabb hőfokot, mint a kinti hőség, és figyeljünk arra, hogy a hideg levegőt ne fúvassuk közvetlenül magunkra.

A száraz levegőn már nehezebb segíteni, mert ez a split klíma elvéből következik. A „befúvott” levegő tulajdonképpen csak a belső térben keringtetett levegő, aminek nedvességtartama a kondenzátoron folyamatosan kicsapódik – amit aztán egy csövön keresztül ki is vezetünk a lakásból. Ennek következménye az egyre szárazabb levegő, amit nem is tudunk szellőztetéssel javítani, hiszen akkor odaveszne a split klíma jó hatásfoka. Az alkalmankénti szellőztetés valamit segít, de ez alatt dől be a 35 fokos kánikula, újabb hő sokkot okozva a bent tartózkodóknak.

Ha mobil klímát használunk, a folyamatos légcsere tekintetében némileg javul a helyzet, de ennek súlyos hatásfok vesztés az ára. Az „egy egységbe épített split klíma” ugyanúgy szárítja a levegőt, mint a normál split, ráadásul a kompresszor hőjének és az elvont hőnek egy része is visszafűti a szobát, plusz még zajos is. Ugyanakkor a helyiségből folyamatosan kifújt levegő helyére minden ablakrésen szivárog vissza a kinti forró levegő, ami jelentősen rontja a hűtés hatásfokát, viszont kikényszeríti az állandó légcserét. A beszivárgó meleg levegő lehűl, relatív páratartalma ezáltal megnő, így legalább kevésbé lesz száraz. Vagyis a kicsit hűvösebb levegőért sokat fizetünk, de talán kevésbé érezzük rosszul magunkat benne.

Gondolnunk kell még a mobil klíma egyéb mellékhatásaira is. A folyamatos és igen intenzív levegő kifújás miatt nem csak a friss levegő jöhet az ablakréseken, hanem pl. a központi elszívóban megfordul a légáramlás iránya, és az egész strang levegőjét visszaszívja a lakás, jön az ételszag és más is többi emeletről. Ha nem elég izmos a konyhai szagelszívó, akkor azon keresztül is meleg levegő fog visszaáramolni a lakásba, ahelyett, hogy a főzés illatai távoznának. Beltéri mobil klímánál bizony a lakás egyéb elszívó vezetékeit le kell zárnunk.

Lényegesen jobb a helyzet, a kültérben elhelyezett mobil klímánál, igaz a piacon csak egyetlen ilyet látunk. Ennél a zajt, és a veszteséghőt is kitelepíthetjük a szabadba, így a hatásfok egyértelműen javul a beltéri mobil klímához képest. A hideg levegőt egy vastag csövön nyomjuk vissza a lakásba, így a beltérben nem vákuum, hanem túlnyomás keletkezik. A központi elszívóba, és az ablakréseken át a lakásból kifelé távozik a levegő, melyet a klíma által befújt hűtött levegő pótol. Megvalósul tehát a folyamatos légcsere, és a lehűtött levegő páratartalma is inkább megnő, mint lecsökken. Minden jó lenne, ha mindez nem a hatásfok kárára menne. Mert a kültérben elhelyezhető mobil klíma folyamatosan a kinti forró levegőt hűti le, ami részben a hűtés hatékonyságát rontja, másrészt korlátot is jelent; 35 foknál nagyobb hőséggel már nehezen birkózik meg az ilyen készülék. Mégis azt lehet mondani, hogy alkalmi használatra, ahol a készülék elhelyezésére jó lehetőség kínálkozik, ott az ilyen eszköz jó választás lehet. Különösen akkor, ha a split klíma egészségi hatásait nem tudjuk tolerálni.

Megemlíthetjük még az ablakklímát, de ez túl sok elemzést nem igényel. Ez tulajdonképpen split klíma, csak egy ablakba van bevariálva. Hatásai a split klímáéval azonosak, hatásfoka pedig valamivel rosszabb annál.

Az ún. monoblokk klíma is valahol ehhez áll közel. Ez is „egybeépített split”, csak az egész szerkezet belülre kerül, hogy a külső homlokzatot ne csúfítsa semmi. A kompresszor hűtése, és az elvont hő leadása teljes egészében a szabad levegő segítségével történik; egy vastag csövön, faláttörésen bejön a kinti levegő, és felmelegítve azonnal vissza is megy. A kondenzátor hőleadóján pedig teljes egészében a benti levegő áramlik – ugyanúgy, mint a split klíma beltéri egységén –, így a légszárítás ugyanúgy jelentkezik, „cserében” viszont zajosabb, mint a normál split.

Idén már talán nem lesz nagy hőhullám, a klímakészülékeket is ritkábban fogjuk használni, mint a nyár közepén. De azoknak érdemes mérlegelni, akik az elmúlt forróságban határozták el, hogy a következő nyárra már muszáj gondoskodni valami hűtő berendezésről.


A külső térben elhelyezett mobil klíma hűtött friss levegőt fúj be a lakásba


A split klíma külön választott kültéri és beltéri egységet jelent


Az ablak klíma előnye inkább csak az egyszerűség


Kültésrben is elhelyezhető mobil klíma


Mobil-klima precíz kivezetéssel


Monoblokk klíma beltérben


Monoblokk klíma kompresszorának hűtése a szabad levegőről

A párologtatós ventilátor nem klíma

Még a webshopok is gyakran mobil klímaként kínálják a vízpárologtatós hűtőgépeket. Ne dőljünk be ennek, ezek csak ventilátorok, és semmi közük sincs a mobil klímákhoz – eltekintve a formai hasonlóságtól. Hűteni pont annyira hűt, mint egy normál ventilátor, azaz semennyire. Viszont a mozgatott meleg levegőt könnyebb elviselni, ha a kinti forróság ellen becsuktuk az ajtókat, ablakokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Cipő reklamáció

Már néhány éve is a Békéltető Testületek ügyeinek jelentős része a nem megfelelően kezelt cipőreklamációk miatt indult. Igaz, olyan esetről is hallottunk, amikor egy multi kereskedő cég fordult...


Szellőztető rendszer optimális kiépítése

Meglévő épület felújításakor gyakran tapasztalni, hogy az egyes lépések nem helyes sorrendben, nem helyes mértékben történnek meg – írja Keszthelyi István a „Hővisszanyerős szellőztetési...