Burkolási módok

2021-09-15 16:34:58 | Módosítva: 2021-09-15 16:38:48

Amikor lakásunk valamelyik helyiségének burkolásán, újra burkolásán gondolkozunk, gyakran a csempe, padlókerámia választékot böngésszük csak. Pedig a burkolás egyik eleme csak a „mivel”, de legalább ilyen fontos a „hogyan” is. Hiába választunk minőségi, drága kerámiát, ha azt aztán a mester – szakmailag ugyan hibátlanul –, unalmasan, semmitmondóan fekteti le. A fordítottja is lehet, az egyszerűbb, olcsóbb csempeburkolatból igazán színvonalas végeredményt hozhatunk ki a burkolat érdekes elrendezésével.


Mikor anyagszükséglet számításra adjuk a fejünket, számos tényezőt figyelembe kell venni a helyiség alapterületén és az adott burkolat méretén túl. Néha a legpontosabb számítás és a 10% ráhagyás ellenére is előfordul, hogy idő előtt elfogy a burkolóanyag. A burkolók ugyanis igyekeznek figyelembe venni a szoba tájolását, a nyílászárókkal és sarkokkal kialakított helyzetét, és ehhez mérten kezdik el letenni a burkolatot, hogy a végeredmény esztétikailag a legjobb legyen. Ehhez persze gyakran olyan vágásokra kényszerülnek, melyek megváltoztatják az eredeti anyagszükségletet.

Az optimális lerakás mellett persze a burkolási metódusok is nagyban befolyásolják a lefektetett lapok felhasználását. A különböző burkolási módok rengeteg lehetőséget teremtenek a helyiség végső megjelenését illetően.

A legáltalánosabb és legegyszerűbb a párhuzamos burkolás, mely azonos méretű négyzetekből áll – amennyire lehet – párhuzamos a falakkal. Természetesen feldobhatjuk az egyhangúnak tűnő falfelületeket némi izgalmas mintá­zattal is. Népszerű metódus és ebben az esetben az anyag kiszámítása sem szokott gondot okozni. Ennek a változata a diagonál, melyben 45 fokkal elforgatjuk a négyzetes lapokat. Izgalmas összkép a végeredmény.
Egynegyedes eltolással is fektethetjük a lapokat – akár a négyzetes, akár téglalap alakúakat is. Kicsivel dinamikusabb az összhatás, mint a párhuzamos burkolás esetében. Anyagszámítás szempontjából itt már adódhatnak meglepetések, attól függően, hogy honnan indítjuk a burkolást, és honnan indítottuk a számolást.

Párhuzamos burkolással a különböző oldalú, például a klasszikus 30x60-as lapokat is fektethetjük padlóra és falra egyaránt. A hatás rendezett és esztétikus lesz, és váratlan anyaghiány sem nehezíti majd a dolgunkat. Ugyanezeket a téglalapokat letehetjük akár változó eltolással is a játékosabb végeredményért. Ebben az esetben már inkább eltérhet a végeredmény az eredetileg számolt anyagszükséglettől, ha a tervtől eltér a minta. Ez előfordulhat akkor is, ha akár csak egy pici dőlés van a falak vonalában.

Falon és padlón egyaránt fantasztikusan mutat az L-kötés., illetve az ahhoz hasonló, ún. chevron chic metódus. A különbség az L-kötés és a chevron chic metódus között az, hogy az egyik esetben téglalappal, míg a másikban rombuszokkal dolgozunk.


Ha pedig tovább akarjuk fokozni az érdekességet, akkor jöhetnek a két méretből kombinálható lapok. Egy-egy falfelületen bátran kipróbálhatjuk, a végeredmény mozgalmas, mégsem tolakodó. Sőt, alkalmazhatunk akár három esetleg négy eltérő méretből álló kerámialapokat is. Főleg kőhatású lapoknál bevett szokás a méretek ilyen módon való kombinálása, hisz a végeredmény még természetesebb hatást kelt.

A fahatású lapoknak további lehetőségeik is vannak méretük miatt. Az egymásra merőlegesen fektetett, hosszabb darabok a terek optikai elválasztására is alkalmasak. Ennek egy különlegesebb verziója, amikor más-más lapokat alkalmazunk az elválasztásra, illetve az elválasztandó terek burkolására.

A hatszögletű lapokkal nem a legegyszerűbb burkolni, ám a végeredmény mindenért kárpótol. Az eltérő formájú, méretű és felületű lapok egymással való kombinálásához igazán rutinos burkolót javaslunk!forrás: Bau-styl


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízszigetelés, csemperagasztás, feszültségcsökkentés

A burkolók számos műveletet végeznek, így alapozást, vízszigetelést, feszültségmentesítést, csemperagasztást vagy habarcsolást. Folyamatosan többféle termékkel kell dolgozniuk, és azokat...


Padlószőnyegek és lerakásuk

Kedveltségüket az egész helyiségben érvényesülő kellemes lágyságuk adja, ám emellett rendkívül változatos a felületük szín- és minta választéka. Bár egyesek szerint porallergiát okoznak, mégis...