Murva tisztán tartása, tisztítása

2021-07-24 07:12:56 | Módosítva: 2021-07-24 07:18:40

A murva nagyon látványos, fehéres vagy világos árnyalatú tartós kőzettörmelék, szinte mindenhol jól mutat. De ha helytelenül telepítjük és nem „gondozzuk” rendszeresen, akkor világos árnyalata hamar elkoszolódik.


A burkoló anyag rengeteg szennyeződéssel tud keveredni, főleg ha közvetlenül füves terület mellett van, hiszen ott rendszeres a fűnyírás, és lehetetlen megakadályozni, hogy a fűnyesedék rákerüljön. Azt sem tudjuk elkerülni, hogy az apró köveket belehordjuk lábbal a fűbe, ami fűnyíráskor veszélyessé is válhat, ha a forgó kések közé kerül a kődarab. Ezért célszerű a murvát szegélyek közé telepíteni, pl. térkő szegélyekkel, beton/fa/műanyag térelválasztó elemekkel elválasztani a füves területtől. Fontos, hogy a murva elegendő mélységben kerüljön kiterítésre, legalább 10-15 centiméter szükséges. Leterítés előtt tegyünk a talajra gyommentesítő, fekete színű fóliát, ami a vizet fentről átengedi, de alulról zár, illetve a gazok és más növények növekedését meggátolja a fénymegvonásnak köszönhetően.

A murva egyik fontos előnye

Természetes anyagként – az öntisztulás. Igaz kézzel kell eltávolítani belőle a nagyobb szennyeződéseket, mert magától nem tűnik el a növényi hulladék, a falevél, a fűnyesedék, de a rákerülő port és sarat az eső elmossa belőle. A nyári szárazabb hónapokban – pótolandó a csapadék tisztító hatását – kerti locsolóval vagy nagynyomású mosóval alaposan le kell áztatni a murváról a port. Az aláterített fólia a felesleges vizet hamar átengedi a talajba, és a kőzet visszanyeri világos színét.Sok év alatt azonban a fólián is képesek áttörni gyomok és más növények, ilyenkor nem kerülhető el a rendszeres gyomlálás. Ha nagyobb növénycsomó fejlődik már a murva alatt, amit nem tudunk megfelelően eltávolítani gyomlálással, akkor szükséges lehet a kőtörmelék átforgatása, a fólia kicserélése. Ehhez terítsünk a murvás terület mellé egy nagy fóliát a talajra, amire a fémgereblyével fellazított köveket át tudjuk lapátolni. Alaposan mossuk le erős vízsugárral a kitermelt murváról a port és a szennyeződéseket, és amíg elfolyik róla a víz és szárad, hozzuk rendbe a murvaágyást. Távolítsuk el a régi fóliát, gyomláljuk ki alaposan a területet, a gyomok gyökerét teljesen szedjük ki. Ha nagyon gazos volt már a terület, gyomirtóval is kezelhetjük a talajt. A megtisztított talajra terítsünk új fekete színű gyommentesítő fóliát, és a murvát lapátoljuk vissza a helyére. Szükség lehet a burkolat pótlására is, hogy újra meglegyen 10-15 cm, de ugyanolyan szemcseméretűvel és árnyalatúval pótoljuk, mint az eredeti. Így gyakorlatilag teljesen új és tiszta murvás felületünk lesz, amivel évekig nem lesz gondunk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térkövezés, szakemberrel vagy saját kezűleg

MESTER+Kertünk, udvarunk minél nagyobb részét igyekszünk zöldterületként megtartani, de egyes felületeken praktikusabb a szilárd burkolat. Ahol rendszeresen járunk, autónk közlekedik, vagy ahol...


Solar lámpák a kertben

Nem kell hozzá villanyszerelő, nem kell foglalkoznunk az érintésvédelmi osztályokkal és besorolásokkal és 10 perc alatt saját kezűleg telepíthetjük. A kerti solar lámpáknak számtalan előnye van,...