Új szabályok a napelemek elszámolásában

2021-09-29 12:35:15 | Módosítva: 2021-09-29 12:47:47

2021. június 30. után megszűnik az eddigi, kedvező feltételeket kínáló szaldós elszámolás a saját tulajdonú napelemes rendszereknél. Ez ugyan semmiképpen nem jelenti a napelemes rendszerek gyors előretörésének végét, de a lehetőségek felismeréséhez érdemes újragondolni a napelemekbe tervezett beruházást.


Nagyon fontos változás

Néhány hónap múlva megváltoznak a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó, eddig kedvező feltételek. Jelenleg akár 50 százalékos állami támogatás is igényelhető egy-egy ilyen beruházáshoz, és a kész rendszerrel az illetékes áramhálózati céggel úgynevezett szaldós elszámolással lehet szerződni.

Attól kezdve a háztáji napelemes rendszer éves termelését összevetik a háztartás éves fogyasztásával, és a különbözetet a szerződött felek pénzben kiegyenlítik egymás felé. A napelemes rendszer pillanatnyi túltermelését (azt az energiamennyiséget, amit a fogyasztó azonnal nem fogyaszt el) a hálózat átveszi, és ingyen tárolja – vagy addig, míg a fogyasztó azt vissza nem kéri, de legkésőbb az éves elszámolásig. Jelenleg a legtöbb napelemes rendszert úgy méretezik, hogy a termelése fedezze az adott háztartás éves fogyasztását.

Az áramtermelés azonban nem egyenletes, nyáron a télinek háromszorosa is lehet, ezért csak a teljes mennyiség 30-40 százalékát tudják felhasználni a tulajdonosok közvetlenül a napelemről. A többit feltöltik az elektromos hálózatba, majd visszavásárolják, amikor szükségük van rá. E szaldós elszámolást július 1-től a bruttó elszámolás váltja fel. Ami azt jelenti, hogy az áramszolgáltató már nem ingyen tárolja a napelemes rendszerek többlettermelését, hanem a hálózatba feltöltött energiáért kevesebbet fizet, mint amennyit a hálózatból vételezett energiáért számláz. Ez praktikusan azt jelenti, hogy mostantól nehezebbé válik „lenullázni” a villanyszámlát és ezzel egyidejűleg kitolódik az ilyen rendszerek, beruházások megtérülési ideje. Az emberek varázsszóként tekintenek a szaldós elszámolásra, mert a legtöbb napelemes rendszert telepítő, kivitelező cég nullás villanyszámlát ígért, és ezt a bruttó elszámolási rendszerben sokkal nehezebb teljesíteni.


Egy optimális rendszer, támogatások nélkül, de szaldós elszámolással többnyire 10-12 év alatt megtérül. Ha ugyanezt a rendszert bruttó elszámolással működtetjük, akkor a megtérülési idő támogatás nélkül 16-18 év lesz. Ez csökkenthető az 50 százalékos támogatással 8-9 évre.

A bruttó elszámolás az otthoni naperőmű tulajdonosa számára veszteséget jelent, mert a megtermelt felesleget fel kell töltenie a hálózatba. Ezért az új elszámolási rendszerben érdemes a naperőművek által megtermelt áramot csökkenteni, és arra törekedni, hogy a napelemek által megtermelt áramot minél inkább közvetlenül a saját háztartás használja fel. Ennek egyik jól bevált módszere lehet, ha a programozható elektromos eszközök (például bojler vagy fagyasztóláda) áramfelhasználásának nagyobb részét a nappali, „túltermelési” időszakokra időzítik. Egy háztartáson belül sok más energiatárolási lehetőséget is el lehet képzelni.


A tervezőknek érdemes hibrid invertert használni, ami képes a hálózatra is termelni, és akkumulátort is tölteni. Egy háztáji rendszerhez később bármikor könnyebben csatlakozható egy megfelelő akkumulátor, amiben nappal eltárolható az éjszakai áramfogyasztásnak megfelelő energiamennyiség. Erre a célra ma már egy kisebb, 11-12 kWh-s lítiumos akkumulátor is tökéletesen megfelel.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelem 100%-os állami támogatással

Az innovációs és technológia miniszter nemrég jelentette be, hogy legkésőbb július végéig kiírják az uniós helyreállítási terv keretében azt a hatalmas, 159 milliárd forintos lakossági napelemes...


Napelemes ponyva

Egy francia autóipari startup, a Gazelle Tech napelemes ponyva fejlesztésével foglalkozik, amely védi, és egyszerre tölti is az elektromos illetve plug-in hibrid autót.