A gyógynövények, fűszernövények többsége mutatós, így a díszkertben is érdemes lehet kialakítatni egy olyan részt, ahová a nem csak a szépségükért tartott fajok kerülhetnek. Az ideális gyógynövénykert mindenkinek mást jelenthet, ám van egy-két olyan jellemző, ami alapján ebbe beválogathatunk növényeket.
A kertészeti termesztésben a gyógynövények csoportja a leginkább faj gazdag a dísznövények után, hiszen jóval több faj tartozik ebbe a kategóriába, mintha a gyümölcsöket vagy zöldségeket nézzük. A gyógynövényes kertrész kialakításakor jó átgondolni, hogy mennyi időnk van a fenntartására, és ha nem túl sok, akkor mindenképp évelő fajokat érdemes beültetni, mert sokkal kevesebb a gondozási igényük, mint az egynyáriaknak.
A gyógynövény és fűszer kategória sokszor összemosódik, hiszen a gyógynövényekkel is fűszerezhetünk, ízesíthetünk, míg a klasszikusan fűszerek csoportjába sorolt fajoknak is van élettani hatásuk. Ez nem is véletlen, hiszen a fűszernövényeket régen nem csak ízesítésre használták. A fűszerezésnek célja volt még a könnyebb emészthetőség, hiszen a fűszerként használt növényfajok többsége emésztésserkentő hatású is. A másik fontos szempont volt, hogy korábban – hűtőszekrény híján – a kész étel nem sokáig állt el. Ám ha antimikrobiális hatású fűszerekkel ízesítették, akkor az az eltarthatóságot is fokozta.
A fűszeres-gyógynövényes kertrészbe olyan fajokat célszerű összeválogatni, amelyeknek tényleg hasznát vehetjük a konyhában – akár a vegetációs időben frissen fogyasztva, akár télire szárítva is. Bár ízlés dolga, kinek melyek a kedvenc fűszerei, gyógynövényei, a mostani válogatás olyan szempontok szerint történt, hogy a minél sokrétűbben használható, főként évelő fajok kerüljenek ide.
Metélőpetrezselyem
(Petroselinumcrispum)
A
petrezselyemzöldje, bár jól fagyasztható, íze a szárított vagy fagyasztott
formájában a friss levelek aromáját meg sem közelíti. Több változata van, a
fodros levelűvel különösen jól lehet díszíteni tálaláskor a tányérokat. Magról
szaporítható a legegyszerűbben, de később akár cserepezhetünk belőle, hogy
télire is bevigyünk a növényből. Idővel felmagzik, és újra elveti magát, így
gyakorlatilag évelőként viselkedik.
Metélőhagyma
(Allium
schoenoprasum, Allium tuberosum)
Sokféleképpen és
egyszerűen felhasználhatók akár turmixokhoz, akár ételek ízesítéséhez, arra
azonban figyelni kell, hogy mindig frissen kerüljön a már kész ételre, tehát ne
főzzük, süssük. Akik kedvelik a vöröshagymáénál enyhébb hagymaízt, mindenképpen
tartsanak belőle a kertben. A schoenoprasum levele hengeres, a tuberosum
szélesebb és laposabb, utóbbit nevezik metélő fokhagymának. Mint a többi
hagymafélének, ennek is ehetőek a virágai, és alkalmasak ételek díszítésére. Az
egyvirágú csillaghagyma (Ipheionuniflorum) is ízletes és látványos, csak
viszonylag rövidebb ideig szedhető. Hagymaszerű íze miatt és szép
megjelenésének köszönhetően a Tulbaghiaviolacea is egyre elterjedtebb. Ez a
növény Afrika déli részén őshonos, és Tanzániában valamint Mexikóban kezdték el
termeszteni. Hátránya, hogy nálunk hidegebb teleken nem biztonsággal fagyálló.
Sedanina
(Apiumnodiflorum)
Ez az évelő,
talajon kúszó növény a zeller egyik rokona. Levelei és fiatal hajtásai intenzív
zeller ízűek, salátákhoz, levesekhez használhatók, de turmixokhoz is ideálisak.
A népi gyógyászatban ismert, mint vízhajtó, valamint a gyomrot és a beleket
nyugtató hatása is jelentős. Vese és légzőszervi megbetegedéseknél is
alkalmazták. A közelmúltban kutatások igazolták, hogy jól használható a
Helicobacterpylori baktériumfertőzés ellen, amely gyakran okozója a
gyomorfekély kialakulásának. Bár ezt a növényt még nem egyszerű hazánkban
beszerezni, helyette metélőzellert is tarthatunk a kertben, ízre nagyon
hasonlóak.
Lestyán
(Levisticumofficinale)
A lestyán is a
zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény. Akár két méter
magasra is megnő, első évben azonban csak gyöktörzset és tőlevélrózsát
fejleszt, a második évben jelenik meg a magszár és a szórt állású levelek.
Igazi univerzális növény, mivel a zsenge leveleit, magjait és gyökerét is
felhasználhatjuk. Minél melegebb és naposabb helyen tartjuk, annál magasabb
lesz az illóolaj tartalma, és annál ízletesebb lesz. Már az ókorban is
használták emésztést serkentő és felfúvódást megelőző hatása miatt. Bingeni
Szent Hildegárd, a híres természettudós apátnő szerint a lestyán köhögés ellen
is igen hatékony, leírása szerint meghűléskor, köhögéskor a gyökeres lestyánnal
összefőzött bor kortyolgatása igen hasznos lehet. Jellegzetes illatú és ízű
növény, a forgalomban lévő leveskockák, leves porok illatát, ízét is a bennük
lévő lestyán határozza meg.
Szurokfű
(Origanumvulgare)
Az ókori
Egyiptomban ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert,
az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az
ételeket a szurokfű olajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől. Egész
Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára
jellemző, gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva. Gyakran használják
paradicsommártás ízesítéséhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez. A
frissen szedett leveleket salátákhoz adják. Sajátságos íze van, mely a
majoránnára és a kakukkfűre emlékeztető. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek,
hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli. A
szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Illóolajat, cseranyagot,
keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt, valamint karvakrolt tartalmaz,az
utóbbi két hatóanyaga a baktériumok szaporodását is gátolja. Többféle változata
van, díszítő jellege miatt érdemes megemlíteni az aranysárga levelűt ezek
közül.
Csombord
(Saturejahortensis)
Másik neve a
borsikafű, amelynél nem véletlen a becézés, hiszen borsos íze van, de a valódi
borsénál jóval enyhébb, emiatt a diétás konyha is használja. Zöldfűszerként és
szárítva is használható. Római közvetítéssel jutott el hazánkba, és a XVI.
század egyik legkedveltebb fűszernövénye lett. Káposzta- és babételek,
húsfélék, gombaételek gyakori ízesítője. Használatával vigyázni kell, mert erős
aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez
keverni. Gyomorerősítő, görcsoldó,
étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van. 20-40 centiméteres
kis tömött bokrot alkot, amely még sziklakertbe ültetve is látványos.
Kakukkfű
(Thymusserpyllum
vagy T. vulgaris)
Dél-Európában
honos, hazánkba római közvetítéssel jutott el. Zöldségek, húsételek kitűnő
ízesítője, a francia konyha egyik alapfűszere. Várandós kismamamáknak és
szívelégtelenségben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása. Számos változata
van: már a serpyllum is több, vadon élő faj gyűjtőneve, a vulgaris pedig a
termesztett változat. Utóbbiból is sokféle létezik a citromos, narancsos
illatúak, ezek főleg sütemények, fagylaltok ízesítésére alkalmasak.
Citromfű
(Melissa
officinalis)
Nem hiányozhat
egy gyógynövény kertből sem, hiszen nagyon kellemes tea készül belőle, de
emellett limonádék, bólék, kompótok és sütemények ízesítője is. Halak
készítésénél szinte elengedhetetlen, de bátran használhatjuk gyümölcsös
ételekhez, gombához és szárnyasokhoz is. A növény levele enyhe dörzsölésre
citromillatot áraszt. A boltokban szárítva is kapható. Alvási zavarokra,
kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használjuk.
Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadás gátló. Dél-Európában a
görögök terjesztették el, a méhcsaládok kirajzásának megakadályozására
használták. Meleg, napos helyen érzi jól magát. Április elején magról vetik,
vagy májusban palántázzák. Cserépben,
balkonládában is nevelhető, akár a konyhaablakban is. Magról, zölddugványról
vagy tőosztással szaporítják. Ennek is vannak díszváltozatai a sárgás levelűtől
az időszakosan színes levelű „variegata” változatig sok látványos forma
beszerezhető, persze gyógyhatás és íz szempontjából, mindig az alapfaj a
legjobb.
Tárkony
(Artemisiadracunculus)
Szibériából
származik, Európában a XVI. században terjedt el. Illata ánizsszerű, íze
csípős. Leveleit, szárait ecetben eltéve kellemes ízesítő készíthető belőle.
Frissen vagy szárítva használhatjuk. Mértékkel használjuk, mert túl sokat téve
belőle az ételbe elronthatja annak ízét. Francia, orosz és német változata is
van, ízben mind eltérnek egymástól. Levesek, mártások, hús- és zöldbabételek
fűszerezésére, saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, burgonyafőzelékek
ízesítésére is alkalmas. Teája étvágygerjesztő hatású.
Orvosi Zsálya
(Salviaofficinalis)
E dél-európai
eredetű növény amellett, hogy dísze a kertnek, nagyon hasznos is. Fűszerként
segíti a zsíros ételek emésztését, tehát főleg disznó-, libahús és kolbászfélék
ízesítője, de sajtoknak, leveseknek is jó ízt ad. Erős gyulladáscsökkentő,
összehúzó hatású, szájüregi gyulladásoknál, torokgyulladásnál hatásos
gargarizáló szer. A konyhai felhasználáson kívül a fűszereket előszeretettel
alkalmazzák a kozmetikai iparban, a likőrgyártásban, gyógyító teakeverékekben,
pot-pourrik összeállításánál. Nagyon kellemes illatú szobai füstölő is
készülhet belőle.
Levendula
(Lavandulassp.)
Közel 40 fajuk és
rengeteg hibridjük ismert a levendulaféléknek. Az első példányok az 1700-as
években kerültek Magyarországra. A levendulák igen kedvelt növények illatuk és
díszítőértékük miatt is. Emellett érdemes megemlíteni, hogy míg az évelő
növények többségét 4-6 évente át kell ültetni, a levendula – ha jól érzi magát
–, 15-20 évig is megvan egy helyen. A levendula fajok legjobban száraz, jó
vízelvezetésű homokos vagy kavicsos talajokon fejlődnek teljes napsütötte
fekvésben. Az I.
világháborúban kórházakban használták az illóolaját. Gyakran használják más
növényekkel együtt az aromaterápiában. A levendulavirágokkal töltött párnácska
segíti az alvást és az ellazulást. Nyugtató teakeverékekben szintén
megtalálható. Egy 2010-ben publikált tanulmány szerint magas linalool és
linalil-acetát tartalmú illóolaj kapszulázott formában hatékonynak bizonyult a
szorongás és az ahhoz kapcsolódó alvászavarok kezelésében. Díszítőértéke sem
elhanyagolandó – felhasználási lehetőségei mellett.
A növények sora még folytatható lenne, hiszen a már említett kapor is könnyen tartható, és annak ellenére, hogy egynyári, gyakorlatilag átévelő, azaz évelőként viselkedik, mert magját elszórva újraveti magát. De itt van például a torma, amely szinte csak húsvétkor kerül az asztalra, ám gyógyhatása és könnyű tartása miatt bármelyik kertben helyet kaphat.