Bútorok hangulatfényben

A szekrények belsejét felülről halogén lámpákkal célszerű megvilágítaniA lakóhelyiségeink közül főként a szobákban nyílik lehetőség arra, hogy sötétedéskor a bútorokat különféle megvilágításokkal tegyük hangulatosabbá. Ezekkel az utólag beépíthető, vagy felszerelhető lámpatestekkel főként a belső szekrényrészeket lehet visszafogottan "kivilágítani", és ezáltal este nem hatnak nyomasztó sötét lyukakként. Egyediségük mellett további előnyük az is, hogy kivetülő fényükkel a helyiség visszafogott megvilágítását, hangulatvilágítását jelentősen javíthatjuk. Ez főként vitrinek, nyitott polcok esetében előnyös, mivel az ott elhelyezett tárgyak, könyvek és egyéb dísztárgyak is kellő megvilágításba kerülhetnek.

E célra a kompakt fénycsöves és a halogénlámpák a legalkalmasabbak. Ezeket a bútorok belsejébe rejtetten, vagy akár kívülről látható módon utólag is felszerelhetjük. A cél alapján dönthetjük el, hogy hová és melyiket alkalmazzuk. Bútorvilágításra a gardróbszekrényekben még nappal is szükség lehet, ha az nagy méretű, s nem minden ajtaját nyitjuk ki. Különösen az akasztós részüket célszerű megvilágítani, hogy a vállfákra helyezett ruhák jól láthatók legyenek. Ezt olyan akasztórúddal a legkönnyebb elérni, amely már eleve fénycsővel felszerelt, így 8-21 W-os teljesítményével kellően megvilágítja az egész szekrény belsejét. Az ilyen rudak 580, illetve 860 mm hosszúak, gyárilag alumínium házba szereltek, és zsinóros kapcsoló is tartozik hozzájuk.
A szekrény fedőlapjának aljára felszerelhetünk karcsú, műanyag burával ellátott fénycsöves armatúrát is, de ez esetben helyét célszerű az ajtókhoz közelebb hozni, hogy a szekrény alját is jól bevilágítsa. Választhatunk olyan megoldást is, amely elől a korpusz elé nyúlik, és ebbe a párkánylapba szerelt halogén lámpasor a frontfelületet, és az ajtók kinyitása után a szekrény belsejét is kellően világítja meg. Ez a lámpatestek kellő szögbe állításával érhető el, az előpárkány lapját pedig utólag is felszerelhetjük a szekrény tetejére.
Igényes kivitelű és nagy méretű gardróbszekrényeknél megszokott az előpárkány világítás, ami a belső tér világítását is megoldjaA keskeny, 18 mm talpszélességű és 390-620 mm hosszú fénycsöves armatúrák akár a vastagabb polcokba vágott nyílásokba is könnyen beszerelhetők, és a fénycsövek kellemes szórt fényt vetítenek a polcok fölé s alá is. Az így elhelyezett fénycsöves világítást kombinálni lehet a szekrények belső térébe szerelt halogénlámpás megvilágításával. A szekrények belső megvilágításához olyan lámpatesteket célszerű választani, amelyek armatúráját a fedőlap aljára szerelt tartólemezre lehet felcsavarozni, és csak a tápkábel számára kell átvezető lyukat fúrni a hátlapba. Az ilyen fényforrások helyét a szekrényben tárolt tárgyak megvilágításához igazodva kell megválasztani, mégpedig úgy, hogy fényük ülve se világítson a szemünkbe. A polcok pedig üvegből legyenek, amelyek a felülről jövő fénynek nem állják útját. Természetesen a tárgyak alulra vetülő árnyékával ilyen esetekben számolnunk kell.
A tömör polclapok útját állják a fénynek, és csak a felső részt világítják meg. Ebben az esetben célszerűbb a szekrények tetejére konzolos bevilágító lámpatesteket felszerelni. Ezek szögbe állíthatók, s előröl derítve világítják meg a polcokat. A megvilágításhoz alkalmazhatunk a szekrények oldallapjának élére erősíthető kettős izzóval ellátott, opálburás kis falikarokat is, amelyek visszafogott fénye oldalról világítja meg a polcok "tartalmát". Fényüket a bura kellően tompítja, bevilágításuk pedig megszünteti a fekete lyuk hatást. Ezeket a fényforrásokat főként nyitott könyvespolcos szekrényeknél célszerű alkalmazni, mivel ezek oldalra és alulra is tompított fényt bocsátanak ki.
A gardróbszekrények akasztós részét a rúdba gyárilag beszerelt fénycsővilágítás teszi áttekinthetővéAz opálburás világítótesteknek vannak flexibilis karral szerelt változatai, amelyekkel akár egy kiválasztott dísztárgyunknak biztosíthatunk diszkrétebb kiemelő megvilágítást. Az ideális fényerőt a különböző teljesítményű izzók cseréjével oldhatjuk meg, de 20 W teljesítmény fölé nem célszerű menni. Arra mindenkor célszerű gondolni, hogy az egyik lámpa fénye se zavarjon bennünket, de kellő hangulatot teremtsen az esti aktív pihenéshez.
A kiválasztott lámpák meggondolt elhelyezésekor azonban ne feledkezzünk meg a vezetékekről sem. Ezeket lehetőleg jól rejtetten olyan hajlatokba fektetve kell leerősíteni, ahol nincsenek szem előtt. Ezt talán nehezebb megoldani, mint a lámpák felszerelését. Azt is vegyük figyelembe, hogy a világításokat együtt, vagy külön csoportokban szeretnénk működtetni. A különféle világításokat nem érdemes egy központi kapcsolóra kötni, mert így nem lesz módunk a különféle fokozatok alkalmazására. Célszerűbb egymás alatt elhelyezhető kapcsolókra kötni az eltérő funkciókat ellátó fényforrásokat, ám ezen belül egy kapcsoló működtesse a falikarokat, egy másik a mennyezetvilágítást. A bútorvilágítás a harmadikról legyen kapcsolható, mégpedig lehetőleg a bútor és a bejárat közelében elhelyezett kapcsolóval.
A szerelést jól követhető módon lefektetett vezetékezéssel tegyük áttekinthetővé. Falba csak ritka esetben fektessünk bútorvilágítási vezetékeket, mert ez jelentősen bonyolítja a szoba átrendezését. A vezetékek vízszintesen akár a parketta szegélyléce alatt vagy a mellett, függőlegesen pedig az ajtótok zárléce mellett vezethetők el a kapcsolókig. A szereléshez használhatunk korszerű, dugaszokkal ellátott összekötő kábeleket és ezekhez való dugaszolható sorkapcsokat, amelyek jelentősen megkönnyítik a szerelvények összekapcsolását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Világítási módok

A különféle lámpák közül mindig nehéz kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt, mert ezeknél többnyire a forma az elsődleges, ám a lámpa fényhasznosítása legalább ennyire fontos....


Látni és látszani a biciklin

Számos vita folyik arról, hogy biztonságosabb-e a kerékpárúton kerekezni, mint az autók sávját használni.