Hangulatok és formák

2013-09-24 15:19:29 | Módosítva: 2013-09-24 15:23:44

Környezetünknek hangulati értéke van, ami jó esetben inspirál, nyugtat, feltölt. A rosszul megtervezett vagy kellően át nem gondolt berendezések, színek, fények rosszul befolyásolják közérzetünket. Ha nem vagyunk elégedettek környezetükkel, lehetőségünk van tenni a pozitív változás érdekében.

Sokan gondolják, hogy a mai gazdasági környezetben erre nincs módjuk, pedig nagyon kevés pénzzel is hatalmas változtatásokat hozhatunk létre. Vannak egyszerű eszközök, melyek látványosan gyors eredményt hoznak. Azt, hogy milyen hangulatú otthonban élnénk szívesen, azt egyszerűen eldönthetjük, mert egyéni ízlés kérdése, mindannyian tudjuk, mit szeretünk, mi nem tetszik. Azt viszont, hogy ezt miként lehet elérni és megvalósítani, már komoly döntéseknek kell megelőzni. Ehhez szükséges az anyagok, árak, piaci lehetőségek feltárása is a stílusismereten, színharmónia látáson túl.

Egy átlagos, modern bútorokkal berendezett lakásból bútorcsere nélkül is sokféle hangulatú otthont hozhatunk létre. A lehetséges eszközöket alkalmazhatjuk szűken és bőségesen is a rendelkezésre álló pénz függvényében. Nézzük meg, mit tehetünk festéssel, textilezéssel, világítással, dekorációs elemekkel az itthon legnépszerűbb stílushangulatok kialakításáért!

Minimalista környezet

A minimalizmus lényege, hogy mindenben a legkevesebb inger érje az adott környezet használóját. Ezért is jött létre, hogy a felfokozott tempójú feszített életmódú emberek otthona a nyugalom szigete legyen.  Ezt érhetjük el a nagyon kevés szín használatával, az egy színben tartással is. Válasszunk a bútor fájához leginkább illő bézs-, krém-, homokszínek árnyalatai közül! Ugyanazon szín jelenjen meg az egyszerű vonalú függönyön is! Leginkább a lapfüggöny, a roló vagy a simán behúzott anyag jöhet számításba. Javasolt az egyszínű szőnyeg és a díszítés nélküli párnák elhelyezése.


A szögletes formájú lámpatestek illenek leginkább ebbe a környezetbe. Dekorációként egyszínű kaspókba helyezett virágokat, fekete-, illetve barna-fehér képeket, fotókat használhatunk.Szinte minden csecsebecsét el kell távolítanunk a lakótérből. Kiválóan illik a képbe minden japán tárgy: bambuszdekoráció, esetleg rizspapírból készült paraván, állólámpa.

Romantikus, kissé angolos hangulat 

Ebben az estben szinte csak festékkel és textilekkel kell dolgoznunk, hogy az alapberendezést átvarázsoljuk. Ez a stílus hangsúlyosan nőies, illik alaposan átbeszélni a család férfitagjaival, mert nem biztos, hogy szívesen felvállalják. Viszont bátrabb döntést kell hoznunk, mert ajánlatos a bútorokat is koptatott, öreg színűre változtatni, antikolni. A különböző mintájú anyagok együttes alkalmazása teremti meg a sajátos, egyedi jellemzőt.


Csíkok, kockák, virágminták, fodrok, csipkék és dús redőzésű függönyök teszik sejtelmessé majd az újjáalakított szobánkat, melynek falát ajánlatos csíkosra vagy bordűrös megosztással virágosra tapétázni. Minél több és többféle párnát készíttetünk, annál inkább eltaláljuk a stílus lényegét. Szőnyegünk viszont lehet egyszínű is. Használhatunk selyemborítású, virágmintás lámpaernyőket, organikus mintájú kovácsoltvas kisbútorokat és kiegészítőket.

Mediterrán jellemzők

A napfényes mediterrán vidékek életigenlése sokak számára vonzó. Az ilyen hangulatú otthont terrakotta cseréppadlójával, antikolt falaival, szép kovácsoltvas bútoraival mindenki felismeri. Hasonló környezetet mindenki teremthet egy meglévő alapberendezés lecsupaszítása majd újraöltöztetése után. 


A falak antikolása többféleképpen is megoldható. A felvitt festéket szivacs vagy puha ruha segítségével törölhetjük vissza, elérve a kívánt hatást. Vásárolhatunk kétkomponensű festéket is, amit széles késsel felkenhetünk a falra, létrehozva egy egyenetlen színt és érdes felületet.
A meglévő bútorok mellé kisebb kovácsoltvas kiegészítőket helyezhetünk. Dekorációként terrakotta kaspókat, örökzöldeket, tájképeket válasszunk. Erőteljes lesz a hatás, ha módunkban áll terméskővel burkolni – akár csak egy egészen kicsi falszakaszt is.

Skandináv nyugalom és egyszerűség

A skandináv stílus egyszerű, letisztult, áttekinthető, természetigenlő. Nem a négybetűs áruház stílusa, de az is beletartozik. Az egészre a téli tiszta színek jellemzők, és a fényes, csillogó felületek. A jeges kék, a napfénysárga, az élénkpiros, a fenyőzöld és a fa természetes szépsége által áll össze ez a hangulat. Használhatjuk a kockás és egyszínű anyagok kombinációját is. 


Mindenféle sallangtól mentesen kell összeállítani a berendezést, kerülni a sok dísztárgyat és a bonyolultságot. Így jutnak érvényre a letisztult formák és a sima felületek A csillogó üvegtárgyak kiválóan alkalmasak a tér derítésére a rajtuk visszatükröződő fények segítségével. Bármelyik stílust is választjuk, a lényeg, hogy fejezze ki lelkiállapotunkat, érzéseinket, hangulatunkat és ízlésünket, tegye lehetővé, hogy valóban otthon érezzük magunkat a lakásunkban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: hangulatok, formák, stílus

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti fáink koronaformái

A lombfakadás előtti időszakban célszerű fáink metszését elvégezni. Sokféle koronaforma létezik, de ezek metszésmódjaihoz nem kell feltétlenül teljesen ragaszkodni. Ha betartunk néhány...


Kisokos építkezőknek, felújítóknak

A tető feladata elsősorban az épület védelme az időjárás közvetlen hatásaitól (eső, hó, szél), valamint a lehulló csapadék elvezetése, Ugyanakkor nagyon fontos az esztétikai igények kielégítése is.