Szék reparatúra

Amit lehet megkísérelünk magunk megreparálni. Ez egyrészt magától értetődő, hasznos, mert nem kerül pénzbe, s nem kell a mesteremberekre várni. A minap pl. egy koloniál íróasztal széke szorult egy kis javításra. A lábakat összekötő hevederléc ugyanis önállósítani kívánta magát, a tölgyfából készült alkatrész mind a két csapja eltörött, amihez elég jelentős erőráhatásra volt szükség. A két lábat összekötő ominózus alkatrészbe ráadásul egy másik, középső összekötő hevederléc is csatlakozott, ami viszont - szerencsére - nem sérült meg. A javítást elodázni nem érdemes, mert különben az egész szék rövid időn belül rozogává válhat.

A javítás elég fogós volt, mert nemcsak a törött csapokat kellett pótolni, hanem a hevederlécet ezt követően a helyére kellett illeszteni, a még szilárdan álló székláb közé. Előbb azonban a törött alkatrészt kellett a helyéről kioperálni, mégpedig újabb sérülések előidézése nélkül. Gyanítottuk, hogy a törés alkalmával megroppant a kereszt összekötő ragasztása is, s ha ezt a kötést óvatos feszegetéssel sikerül meglazítani, akkor már félig nyert ügyünk van. Ezért óvatos mozgatással igyekeztünk gyengíteni ezt a csapozást, és nem is csalódtunk; pár percnyi kíméletes mozgatással fokozatosan kezdett kicsúszni helyéből a kereszttartó csapja, majd megadta magát. Egyszer csak a kezünkben volt a T-alakban összeragasztott lécpáros, és az épp csapja sem sérült meg.
Következő dolgunk az ép csapfészek kitisztítása volt. Oldaláról csiszolással távolítottuk el a ragasztó maradékát, a nyílás fenekéről pedig vésővel kapartuk ki a ragasztót. A csapot is lecsiszoltuk, majd a szék lábaiba szakadt lapos csapok maradékát távolítottuk el. A kiálló részeket levéstük, majd a csap vastagságával azonos központos fafúróval fúrtuk ki a beszakadt rész két végét. A lyukak között maradt vékony falat vésővel távolítottuk el, így visszaállítottuk mind két széklábon az eredeti csapfészkeket. Ezzel hát megvoltunk, most már csak azt kellett eldöntenünk, hogy a hevederlécek csapjait hogyan állítsuk helyre.
Az oldalsó heveder csapjait eredetileg magából a lécből marással alakították ki, ám mi csak idegen csap beépítésével pótolhattuk a hiányzó darabokat. Ha viszont lapos idegen csapot építünk be a lécbe, jelentősen meggyengítjük a végeit. Úgy döntöttünk, hogy két 10 mm-es köldökcsapot eresztünk be 30 mm mélyen az anyagba, a közöttük levő hézagot pedig egy másik léc beépítésével töltjük ki. Ezt csak 5 mm-re eresztjük be a lécbe, hogy ne gyengüljön meg túlságosan a csapfészek környéke, viszont az új csapok kinyúló része teljesen kitöltse a lábak fészkét.
A szükséges lyukakat kifúrtuk, a csapokat a helyükre ragasztottuk, közéjük pedig kétszer homorú betétdarabot alakítottunk ki egy vékony keményfalécből. A betétdarabokat a már beragasztott csapok közé ragasztottuk, és az idegencsapok hosszát a csapfészeknél 2 mm-rel rövidebbre fűrészeltük. Helyére próbáltuk a pontos illeszkedés ellenőrzéseként, mivel igazításra nem volt szükség, kiemeltük helyükről az összekötőket, a fészkekbe, a csapokra és környékükre pedig ragasztót kentünk. Újból a helyükre illesztettük a csapokat, majd gumikalapáccsal megütve préseltük ki az illeszkedő részek közül a felesleges ragasztót. Ezt nedves ronggyal azonnal letöröltük, mert később már nehezen ment volna.
Az újból összecsapozott részeket egy széles kárpitos heveder összefogott végeinek pillanatszorítóval történő megcsavarásával préseltük teljesen össze, s így is hagytuk 12 órán keresztül, amíg a ragasztó teljesen megkötött. Ezt követően a széket megszabadítottuk a kötelékétől, s most már bárki nyugodtan ráülhetett, nem kellett attól tartania, hogy összecsuklik alatta. A javításnak nyoma sem maradt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szék, javítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üvegajtók, üvegosztók

Bútorainkon az üveges ajtók adott esetekben igen dekoratív látványt nyújtanak. Láttatni engedik a belső térben elhelyezett tárgyakat, és esetenként ezeket diszkrét belső megvilágosítással este is...


Homlokzati hibák javítása

Egy épület homlokzati burkolatán rendeltetésszerű használat során vagy nem tervezett igénybevételek miatt is bekövetkezhetnek sérülések. Ezek kijavítása fontos, mert a hiba mértékétől függően...