Semmi nem tart örökké!

Ereszcsatornák cseréje

2009-06-07 16:02:25 |

Egy épület nagyon sok káros hatásnak van kitéve. Értékes a számunkra, hiszen benne lakunk, ezért állandó karbantartással igyekszünk az állagát megőrizni. Ennek fontos része a háztető és az arról lefolyó csapadék biztonságos elvezetését biztosító ereszcsatorna. Ennek állapota azonban nem csak esztétikai kérdés, mivel hibái az égész épületre kihatással van.

A rossz, szivárgó ereszcsatorna rendszer eleinte csak alattomban a falat nedvesíti kisebb nagyobb foltokban, ami hosszabb távon a vakolat leválását idézi elő, és ha erre sem figyelünk fel, akkor már a meztelen falazat fog minden esőzéskor nedvesedni, ami már akár a lakás beázását is okozhatja.
Az ilyen csatornahibák okozhatják az ereszcsatornán átbukó esővizet. Az elemek, pl. az ejtőcsatorna rossz illeszkedése, repedése miatt szivárgások csorgások keletkeznek. Az ilyen hibákat természetesen okozhatja a lefolyórendszer elszennyeződése is. Ezért is kell évente legalább egyszer az egész rendszert alaposan kitisztítani, és megszüntetni a belehullott falevelek miatt kialakult szennygátakat. Erre kiválóan alkalmas a magasnyomású mosóberendezés, amely a csapadékvíz okozta akadályokat hathatósan eltávolítja az egész rendszerből.

...a kerek forma pedig kecsesebb Ezzel azonban csak a csapadékvíz gyors elvezetését tesszük lehetővé, de a csatornarendszer szivárgásait nem szüntetjük meg. Alkalmi tömítésekkel ezeket talán még ideig-óráig megszüntethetjük, ám ha maga az ereszcsatorna már élemedett, korrodált, hasznosabb, ha helyébe új csatornát szerelünk. Esetenként talán elég lenne a hibás szakasz kicserélése, ám esztétikailag egy teljesen új esőcsatorna rendszer szakszerű felszerelésével nemcsak az összes eddigi beázási problémától szabadulunk meg, hanem a ház külső megjelenését is előnyösebbé tehetjük. Az ilyen munkához azonban csak ritkán elég egy megfelelő magasságú létra, biztonságosabb a szilárd állványzat.
Ha a csere mellett döntünk, akkor érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy milyen csatornát válasszunk. Kisebb családi házaknál célszerű olyan gyártmány mellet dönteni, amit esetleg saját kezűleg is felszerelhetünk. Ilyen esetekben az új csatorna méretét úgy kell megválasztani, hogy a felrakása után is képes legyen elvezetni a csapadékvizet. Ezt ellenőrizhetjük, ha azt vesszük alapul, hogy 100 m2 felületről 1,5-2 l/s csapadékvíz folyik le. Ezt egy 100 mm keresztmetszeti profilú ereszcsatorna már biztonságosan elvezeti, amit nem érdemes túlméretezni. Bonyolultabb alakzatú tetőknél azonban célszerűbb ezt a munkát szakemberre bízni, aki biztonsággal ki tudja választani az új rendszerhez szükséges összes elemet, és a munkájára garanciát is vállal.

A csatorna cseréhez gyakran nem elég egy létra, állvány kell hozzá Manapság többféle alapanyagú komplett ereszcsatorna rendszerek közül lehet választani. Így könnyen kiválasztható közülük a házunk stílusához, színvilágához legmegfelelőbb termék. A teljes rendszerek minden elemet magukban foglalnak, ám különböznek anyagukban, színükben és alakjukban is. Természetesen többféle méretben gyártják őket, amit a tetőfelület nagyságához igazodva érdemes megválasztani. Ez fontos, mert pl. a 150/ 100-as méretű vályúk akár 150 m2 tetőfelületről is képesek biztonsággal elvezetni a vizet, míg a 125/87 mm-es ereszcsatorna már csak 80 m2-nyi tetőfelületig megfelelő. Az alak szempontjából a legtöbb típus félkerek, vagy szögletes kivitelű. Anyaguk PVC, alumínium-, horganyzott és festett acéllemez, vörösréz- és titáncink lemez, amelyek élettartama több évtized is lehet.

Különféle anyagú esőcsatornák

A komplett csatornarendszerek elemei minden helyzethez alkalmazhatókA PVC anyagú színezett ereszcsatornák ma már tartósak, összeszerelésük is egyszerű és változatos színekben kaphatók. Előnyük, hogy színtartók, anyaguk rugalmas és korróziómentes, UV-állók, még a savas eső sem tesz kárt bennük. E mellett könnyen tisztántarthatók, és a csatornacsere gyorsan megoldható.
A horganyzott acéllemezekből készült csatornák ma már nem korszerűek, mert bár olcsók, ám sérülésük esetén gyorsan korrodálódnak, felületükön pedig tartós nedvesség esetén hamar cinkrozsda alakul ki. Ráadásul csak forrasztással erősíthetők össze a rendszer különféle elemei. Kötelező lemezvastagságuk min. 0,6 mm.
A színezett és horganyzott lemezcsatornák viszont többrétegű bevonat rendszerűk miatt a legkorszerűbb termékek közé tartoznak. Előnyük, hogy horganyrétegük a vágások élét és egyéb sérüléseket a cink ionok újra bevonják, kombinált bevonatrendszerük pedig telesen időjárás és időállóvá teszik.
A natúr alumínium lemezből készült csatornák korróziómentesek, festett változataik pedig jól igazíthatók az épületek színvilágához. Hátrányuk, hogy az általában 0,7 mm vastagságú anyagból készült elemeket csak popszegecsel és szilikonos tömítővel lehet összeerősíteni. Festett változataik színezésük miatt kedveltebbek.

A vízelvezetési hibákat a rendszeres tisztítással meg lehet előzni A titáncink lemezanyagból készült ereszcsatornák speciális ötvözetüknek köszönhetően igen hosszú élettartamúak. Natúr kikészítésben a 0,65 mm-es lemezek fényes felületén idővel szürke védőréteg, ún. patina alakul ki, némely típus már eleve, gyárilag ilyen. Igen tartós és igényes gyártmányok, amelyek feltétlenül szakszerű felszerelést igényelnek.
A vörösréz lemezből készült csatornák főként a dekoratív, fénylő megjelenésükkel hódítanak. Természetesen az általában 0,6 mm vastag, csillogó felületű lemezek fénye idővel oxidálódik, előbb sötét barnára változik, majd zöld védő patina alakul ki a felületükön, ami megvédi a további korróziótól. Hosszú életű, dekoratív megjelenésű, csatornarendszer, felszerelése szakembert igényel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ereszcsatornák

Az elmúlt téli időszak csapadék szempontjából eléggé bőséges volt. Ezt pedig a tetők, de főként a csapadékot elvezető ereszcsatornák is megszenvedték. Hibáikra a háztulajdonosok már a közbenső...


Lindab Rainline Ereszcsatorna-rendszer

A házépítés összetett folyamatának egyik fontos kérdése a tető, és a hozzá tartozó esővíz elvezetés helyes megválasztása.