Szeret sokat költeni a fűtésrendszerre? Mi sem.

2018-11-19 10:37:54 | Módosítva: 2018-11-28 15:46:04

Meglepő, de egy új építésű család ház esetén is érdemes az első fűtési szezont a fűtési rendszer „átmosásával” kezdeni, ha pedig az ingatlant használtan vásároltuk, különösen igaz ez. Miért is? Pástét Balázs gázszerelővel beszélgettünk.


A kazánokra a legnagyobb veszélyt a fűtővízben keringő szennyeződések jelentik. Ezek a szennyeződések egyfelől az új radiátorokból kerülhetnek a rendszerbe, amelyek a gyártási folyamat után nincsenek átmosva, így olaj és rozsda lehet bennük. Ehhez hozzáadódik a csövek és a radiátorok korróziója során keletkező vas-oxid, valamint a vízkő. Mindezen szennyeződések sokféle problémát okozhatnak: a rendszer hatékonyságának csökkenése miatti jelentősen magasabb gázszámla mellett keringető szivattyúk, szelepek hibásodhatnak meg, valamint a kazán vagy hőszivattyú hőcserélője is károsodhat, és végül tönkre is mehet. Ez különösen igaz a modern, a szennyeződésekre érzékeny kondenzációs kazánokra. 

Felhasználói tudatosság - kialakulóban?

A szakember azzal kezdte, hogy Magyarországon - ahogy az számos más téma esetén sincsen másként - még kifejezetten gyerekcipőben jár a tudatosság és a megelőzés – csak akkor hívják a szerelőt, ha már baj van a fűtési rendszerrel. A probléma az, hogy autónkhoz hasonlóan a fűtési rendszer is igényelné a karbantartást. Ennek több oka is van:

- a szénacél radiátorokba gyártásuk során olaj, illetve vasoxid és szerelési hulladék kerül. Mivel legtöbbször nincsenek átmosva üzembe helyezés előtt, így egy vadonatúj rendszerbe is szennyeződés kerülhet

- a vascsöves fűtési rendszerekben elkerülhetetlen a rozsdásodás, amely a modern kondenzációs kazánok kis keresztmetszetű csöveiben dugulást okozhat

- a legtöbb fűtési rendszerbe a beüzemeléskor nem kerül inhibitor, ami meggátolná a korróziót és a vízkőképződést egyaránt

A legnagyobb károkat és költségeket az okozza, ha a sok szennyeződés következtében cserélni kell a kazánt, vagy a fűtésrendszer egyéb elemeit, ez többszázezres, akár milliós tétel is lehet. Szerencsésebb esetben nem keletkezik komoly kár, és a probléma egy alapos átmosással elhárítható. Fontos még megjegyezni, hogy egy tiszta, szennyeződésmentes rendszerrel hatékonyabban lehet fűteni, így a gázszámla is jóval alacsonyabb lesz.

 

1-2 napnyi fáradtság: akár egy évtizednyi jó működés jár cserébe

A Pástét Balázs vezette Budai Gázkészülék Szerviz Kft. specialitása az egyéb karbantartási munkálatok mellett a fűtési rendszerek tisztítása, amely során a dugulásokat és lerakódásokat tisztítószer (Fernox Cleaner F3, Cleaner F5 Express), illetve egy speciális vízkeringető gép segítségével eltávolítják. A folyamat minimum 5-6 órát vesz igénybe, de akár egy napig is eltarthat, utána pedig a Protector F1 inhibitor kerül a rendszerbe, amely megelőzi a korróziót és a vízkövesedést. Soknak tűnik? Lássuk be, egy-két nap, évente egy két óra rászánt idő, és akár évtizedekkel hosszabbíthatjuk meg fűtési rendszerünk, kazánunk élettartamát, a megtakarított kiadásokról már nem is beszélve.

Amennyiben még nincsen beépítve mágneses iszapleválasztó, hétköznapi nevén szűrő, javasolt beszerelni, ugyanis ezzel szintén hozzájárulhatunk rendszerünk élettartamának megnöveléséhez. Ennek beszerelése után a tulajdonos maga is el tudja végezni a szűrő tisztítását, amely évi egy-két alkalommal ajánlott is.

Összességében fontos hangsúlyozni, hogy fűtési rendszerünk ellenőriztetésével, karbantartásával nemcsak jelentős rezsiköltségeket takaríthatunk meg, hanem hosszú távon komoly javítási vagy alkatrész-csere költségektől is megkímélhetjük magunkat. 

www.fernox.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos fűtésszabályozás

Az energia árak növekedése mindenkit arra késztet, hogy növelje épülete energiahatékonyságát. Az otthon elfogyasztott energia közel 80 százalékát fűtésre és a meleg víz előállítására használjuk...


A kandalló nem szemetes

A tűzre dobott háztartási hulladékok azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban....