Fűnyírás biztonságosan

2022-10-03 21:53:35 | Módosítva: 2022-10-03 21:58:14

Az elmúlt években, már szinte mindent megírtunk a fűnyírásról, a legalapvetőbb tudnivalókat valószínűleg mindenki fel is tudja sorolni, azonban kevesen tartják is be. Amikor új fűnyírót vásárolunk, érdemes végigolvasni a használati utasítást, mert nem csak az adott gépre vonatkozó konkrétumokat tudhatjuk meg belőle, hanem átismételhetjük a biztonságos munkához elengedhetetlen tudnivalókat is. Ebben a cikkben éppen ezt tesszük, sorra vesszük egy új készülék használati utasításának legfontosabb mondanivalóját, amit azoknak is érdemes elolvasni, akiknek évek, akár évtizedek óta nem volt a kezében készülékük használati utasítása. A beüzemeléssel most nem foglalkozunk, mert nem egy adott fűnyírót szeretnék bemutatni, hanem magára a fűnyírási munkára vonatkozó általános biztonsági tanácsokra összpontosítunk.


Minden készülék használati utasításában többször le van írva, hogy megfelelő ruházatban nyírjunk füvet. Igaz látszólag csak „tologatni” kell a fűnyírót, de ne felejtsük el, hogy egy magas fordulatszámon forgó éles kés dolgozik közvetlenül a testünk, a lábunk mellett. Ezért mindig zárt cipőben nyírjuk a füvet, akármilyen meleg van. A gép nagy erővel kidobhat kavicsokat, faágdarabokat, melyek, ha a pucér lábunkat találja el, komoly sérülést okozhat. Az is le van írva minden használati utasításban, hogy állatok és kisgyermekek közelében ne nyírjunk füvet, mert nekik a méretüknél fogva más, még sérülékenyebb testrészei vannak abban a magasságban, ahová kirepülhet valami fűnyírás közben.

A zárt cipő azért is fontos, mert egy papucsban vagy szandálban nem tudunk ugyanolyan biztonsággal lépkedni, mint cipőben. A fűnyírótól függetlenül is beleléphetünk valamibe, ami elbizonytalanítja testtartásunkat, elveszíthetjük egyensúlyunkat, miközben működik a készülék a maga forgó éles késével, és akár véletlenül rá is húzhatjuk a lábunkra.


A zárt cipőn túl, még nagy melegben is szükséges hosszú nadrágban dolgozni, hogy lábszárunk is védett legyen. A nadrág szára viszont nem lehet túl bő, túl laza, mert beleakadhat a gépbe, és akár el is kaphatja a forgó kés a nadrágszárat. Ugyanezért ne legyenek a ruházaton lógó zsinórok, szíjat stb., mert bármennyire divatosak is, veszélyesek fűnyírás közben, mert beakadhatnak, akár fel is csavarodhatnak a forgó alkatrészre.

Kesztyűt is érdemes felvenni fűnyíráshoz, mert akármilyen tiszta is a fogantyú amit fogunk, elkerülhetetlen, hogy hozzá kelljen nyúlnunk akár a fűnyesedékhez, akár a géphez, amikor eldugul vagy ürítjük a fűgyűjtőt. Minél nagyobb füvet vágunk, annál biztosabb, hogy időnként eldugul a kidobónyílás, vagy akár túl sok lerakódás keletkezik a késen.


Lehetőleg 8-10 cm-nél nagyobb füvet ne nyírjunk fűnyírógéppel. Az is előfordul, hogy egy-egy vakondtúrásra rátoljuk a fűnyírót, és ha a talaj kellően agyagos is, akkor biztosan felkenődik a készülék belső falára a sok föld. Se a késről, se a készülék belsejéből ne kézzel vagy lábbal távolítsuk el ezeket a lerakódásokat, fűmaradványokat, hanem kefével, kis seprűvel. Ha nagyon tömör és agyagos a lerakódás, akkor spaklival, de vigyázzunk a vágókés élére, és a műanyag ház is megsérülhet, ha nagy erővel esünk neki.

Amikor a gép belsejébe be kell nyúlnunk, lehetőleg húzzuk ki a konnektorból, akkus gépeknél vegyük ki a biztonsági kulcsot. A gép leállítása után a kés még foroghat. Mindig várjuk meg, amíg teljesen leáll, soha ne próbáljuk kézzel vagy lábbal megállítani a kést, akármilyen vastag kesztyűben vagy vastag cipőben is dolgozunk. Ha elakadunk vagy eltömődik a fűnyíró valamelyik része, soha ne emeljük meg a gépet, amíg forog a kés. Ha feltétlenül kell, egy nagyon keveset megdönthetjük, de csak annyira, hogy a burkolat meg tudja akadályozni, hogy kirepüljön valami. Állítsuk le, majd utána nézzük meg, hogy mi történt. A burkolat nélkül soha ne dolgozzunk a fűnyíróval. A fűgyűjtő levétele előtt is le kell állítani a gépet.

A fűnyírás nagy része valóban sokszor csak „tologatás”, de legyen a „tologatás” nagyon tudatos. Soha ne húzzuk magunkra a gépet, vigyázzunk a lábunkra. Ha hátrafelé húzzuk, óvatosak legyünk, nehogy megbotoljunk valamiben. Csak lépéstempóban toljuk a fűnyírót, ez biztonságos is, és a késnek van „ideje” levágni a füvet. Lejtőkön keresztben haladjunk, 15-20 fokos lejtőnél meredekebb helyen pedig egyáltalán ne használjunk fűnyírót.


Tisztítás, karbantartás

Ha végeztünk a fűnyírással, mielőbb tisztítsuk meg a fűnyírót. Igaz már soha nem lesz olyan szép tiszta, mint amikor kivettük a dobozból újonnan, mert a por és a fűnyesedék szinte elárasztja mindenhol. Ettől még rendben kell tartani, hogy hatékonyan tudjunk majd dolgozni vele legközelebb is. Az elektromos és akkus fűnyírók leállított és áramtalanított állapotban az oldalukra fordíthatók, a benzinmotoros fűnyírók viszont nem. Távolítsunk el minden lerakódást kívül-belül, és kiskefével poroljuk le a burkolatot is. Időnként porpisztollyal vagy nem túl magas nyomáson sűrített levegővel a kefével elérhetetlen helyekről, szellőzőrésekből is fújjuk ki a port és a nyesedéket. Ne tisztítsuk folyóvízzel –, főleg ne nagynyomású mosóval. Ha nagyon koszos a burkolat, vizes ronggyal lemoshatjuk, de vigyázzunk, hogy ne kerüljön víz az elektromos részekbe.

Ellenőrizzük, hogy a csavarok és az anyák meg legyenek húzva, ha szükséges húzzunk meg. Ha a gép rezeg, vagy szokatlan hangokat ad ki, a kés rögzítőcsavarját mindenképpen ellenőrizzük, és húzzuk meg rendesen. Laza késrögzítő csavarral tilos használni a fűnyírót.

Akkumulátoros gépek esetén, ha 1 méternél magasabbról leesett az akku, akkor sem szabad használni többet, ha sértetlen az akkuház, mert a cellái belül megsérülhettek, vegyünk új akkumulátort. A téli időszakban ne feledkezzünk el az akkuk töltéséről – kb. havonta egyszer –, nem szabad hagyni, hogy túlságosan lemerüljenek, mert tönkremennek.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepgondozás nyáron

A gyep ápolási munkái leginkább tavasszal esedékesek, ilyenkor nyáron elég csak nyírni, és élvezni a kerti fű zöldjét, puhaságát. Ha jól nyírjuk, azzal szebb, hosszabb életű lesz a füves rész,...


Szuperbiztonságos repülő

A szuperbiztonságos repülőgép koncepcióján két orosz konstruktőr már három éve dolgozik.