Kazánkarbantartás

2018-05-03 08:42:08 | Módosítva: 2018-05-03 08:43:36

Előre bocsátjuk, hogy senkit nem bíztatunk gázkazánjának reparálására. A gázkészülék egy veszélyes üzemű berendezés, csak képzett szakember végezhet rajta karbantartási, javítási munkát. A szakszerűtlen beavatkozás itt súlyos veszélyt, akár tragédiát is eredményezhet. Mostani írásunknak tehát nem az a célja, hogy laikusokat kiokosítsunk, hanem csupán annyi, hogy a felhasználók ismereteit bővítsük.


Mit szabad, és mit nem?

A laikus például figyelheti, sőt figyelnie is kell, kazánjának működését. Ha ezt rendszeresen teszi, akkor ő fogja leghamarább észlelni, ha valami másként működik, mint korábban. Megváltozik a láng színe, gyakran elalszik a gyújtó­láng a régebbi típusú készülékeknél, túlságosan gyenge a fűtés. A legveszélyesebb ezek közül pedig az, ha bejelez a szénmonoxid érzékelő. Remélhetőleg ilyen most már minden gázfűtéses háztartásban van, de a nyílt égésterű gázkazánok mellett mindenképpen. Ne érjük be azzal, hogy most csak véletlenül bejelzett, de alaposan kiszellőztettünk, és most már minden rendben van; most már nem jelez az érzékelő. Ha egyszer jelzett, akkor annak oka volt, valamiért kialakult a tökéletlen égés. Akár azért, mert a kéménnyel van gond, akár azért, mert a kazánnál nem stimmel valami. A pontos diagnózishoz kéményseprőre és gázszerelőre is szükség lehet.

Bármilyen változást érzékelünk, gondoljuk végig, hogy milyen beavatkozás történt az elmúlt időszakban. Nem először és nem is utoljára írunk arról, hogy ha a lakásban nyílászárókat cseréltek, és légtömören záró ablakokat tettek be a régiek helyére, akkor az alapvető problémát okozhat a lakás szellőzésében, de a nyílt égésterű gázkazán (és nem csak gázkazán, hanem minden nyílt égésterű fűtőkészülék, vízmelegítő, de még a gáztűzhely) működésében is. De ugyanúgy problémát, életveszélyt idézhet elő egy konyhai elszívó vagy páraelszívó beépítése is.

Változást idézhet elő az is, hogy pl. a hideg miatt a szerelő megemelte a fűtőláng nagyságát. Ha a gázkészülék tiszta és karbantartott, akkor persze nem okozhat ez gondot, de ha a hőcserélő lemezeit vastagon belepi a ráégett por, sőt a lamellák már összezáródnak, akkor elzáródik a kazán légellátása. A nagy lánghoz nem tud elegendő levegőt szívni, és máris létrejön a tökéletlen égés, szénmonoxid is keletkezik, sőt vissza is áramlik a lakásba, ami életveszélyes!

Egy másik cikkünkben írunk az őrlángos gázbojlerek őrlángjának karbantartásáról. A nyílt égésterű gázkazánnál ez az egység szinte ugyanolyan, és óvatos tisztogatását ugyanúgy el lehet végezni. Máshoz nyúlni már veszélyes. Talán azt még megengedhetjük magunknak, hogy a kazán burkolatát óvatosan leemeljük, és amihez bármiféle bontás nélkül hozzá tudunk férni, azokat a részeket megtisztogassuk. Mondjuk egy fogkefével, vagy hosszú szőrű ecsettel, kefével. Ami viszont leginkább igényelné az alapos tisztítást – a hőcserélő és az égőfejek –, ahhoz már csak a szakképzett szerelő nyúlhat. Le kell vennie a hőcserélő burkolatát, és a lemezeket alaposan át kell tisztogatnia. Ha konkrét hibát, szénmonoxidot, működési problémát nem észlelünk, ezt a műveletet évente akkor is el kell végeztetni, de akkor lehetőleg a fűtési idényen kívül. A gázbojlerek évenkénti karbantartása szintén nagyon fontos, hiszen meleg vizet egész évben használunk, így a kazánénál is nagyobb igénybevételnek van kitéve. A fűtési időszakon kívül arra is van mód, hogy a hőcserélőt megfelelő marószeres vízbe áztassa a szakember, és tökéletesen megtisztíthassa a rárakodott, ráégett szennyeződésektől. Ha szerelőt hívunk, igyekezzünk követni, hogy mit csinál, mennyire alaposan tisztította meg a készüléket. Ha valamit nem találunk elég egyértelműnek, kérdezzünk rá, lehetőségeinkhez mérten ellenőrizzük le a munkát.

A láng nagyságának beállítása fontos, de ehhez laikus nem nyúlhat. A túl magas láng károsíthatja a készüléket, a túl kicsi lánggal viszont nagy hidegben nehéz elérni a megfelelő fűtővíz hőmérsékletet. Ennek optimumát a szerelőnek kell megtalálnia. A fűtővíz hőmérsékletébe már a laikus is beavatkozhat, ezt nagyobb hidegben emelni kell, mert különben nem tudjuk kifűteni a lakást, miközben a kazán folyamatosan kapcsolgat. Az átmeneti időszakokban lehet alacsonyabbra venni; 40-50 fokos fűtővíz ilyenkor már elegendő lehet.

Bizonyos szinten ellenőrizhetjük a kéményünket is. A tisztítónyíláson keresztül lámpával és tükörrel belenézhetünk vagy fényképezőgéppel belefényképezhetünk, és aztán a képet alaposan kinagyítva kielemezhetjük. Lehet, hogy egy beesett madártetemet mi is észreveszünk. Egyenes kéménynél arra is van esély, hogy végig látjuk a kémény falát, tetején a világító égbolttal. Ez megnyugtatóan igazolja a kémény átjárhatóságát. Ha a kémény besötétedik, az valószínűleg csak annyit jelent, hogy elhúzás van benne. A huzatot egy égő papírral ugyan ellenőrizhetjük, de megnyugtató véleményt csak a kéményseprő adhat.


A lamellák csak a gázégőfej és teljes burkolat eltávolításával érhetők el, ezt csak szakember végezheti!


Az égőfej kiemelése


A hőcserélőhöz csak a teljes burkolat a lebontása után lehet hozzáférni


A hőcserélő lamellái alaposan el vannak szennyeződve


A porlerakódás egy kefével eltávolítható


A kéménycső elsötétedését elhúzás is okozhatja


A fűtővíz hőfokának állítása a régi FÉG készüléken

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Helios EasyControls

Megállíthatatlan trend, hogy az embert körülvevő eszközei, tárgyai részt vegyenek a globális információáramlásban, azaz működéséről információt szolgáltasson, kapcsolatban legyenek. Ez a...


Új szabályok a légtechnikában

MESTER+Az épületgépész szakmában az év elején elterjedt, hogy az előírt friss levegő mennyiség idén már csak gépi szellőztetéssel biztosítható az új építésű lakóépületek esetén, ablaknyitással...