Klímakarbantartás a nyár előtt

2023-06-30 07:03:46 | Módosítva: 2023-06-30 07:08:52

Az elmúlt télen nagyon sokan használták klímakészüléküket fűtésre. Jön azonban a nyár, és most fordul a kocka; a készülékben való hőáramlás, és klímánkat hűtési üzemmódra kapcsoljuk át. Mielőtt ezt megtennénk, érdemes egy idény eleji karbantartást elvégezni, hogy ne a legnagyobb hőségben jöjjön elő a probléma. Hívhatjuk a klímás szakcégeket, talán most még jobban is ráérnek, mint egy hónap múlva, de azért egy kis műszaki érzékkel megoldható a karbantartás saját kezűleg is.


Rendszeres karbantartások

Mindenképp érdemes még a szezon előttre időzíteni. A nem megfelelően karbantartott gép sokkal több energiát fogyaszt és könnyebben meghibásodhat, a nagyobb igénybevétel miatt a készülék élettartama is lerövidülhet, azaz kevesebb ideig tudjuk használni. A klímaszezon közepén pedig nehéz lesz jó szakembert találni, aki gyorsan képes  rendelkezésre állni, és kitisztítani klímánkat.

A készülékeken működés közben jelentős mennyiségű levegő áramlik keresztül. A helyiség levegője óránként ötször megfordul a klímában, és magával viszi a lebegő szennyeződéseket, elsősorban a port, de a polleneket, virágporokat, gomba spórákat és minden mást. Minden készülékben találhatók szűrők, ezek a por egy részét felfogják. A szűrő felülete a használat során fokozatosan feltöltődik a lerakódó szennyeződéssel, és ha megfelelő időközönként nem kerül tisztításra, lassan eltömődik. Egyre kevesebb levegő tud keresztül jutni a szűrőn, ez rontja a hűtő (fűtő) hatást.


A szűrőn a por egy része akadály nélkül átjut, és a készülék belsejében, az elpárologtató felületén rakódik le. Ez pedig itt úgy működik, mint a hőszigetelés. A porréteg vastagodásával egyre inkább rontja a felület hőátadását, ezzel csökkenti a készülék hűtő (vagy fűtő) képességét, vagy szakszerűbben kifejezve, rontja a hatásfokát. Csökken a hűtő hatás, és azonos hőmérséklet eléréséhez a készülék egyre hosszabb ideig működik, egyre több áramot fogyaszt. A hosszabb működés alatt még több por kerül a szerkezetbe, és egyszer csak elkövetkezik az az állapot, amikor a készülék már ki sem kapcsol, mivel a hűtés olyan gyengévé válik, hogy soha nem éri el a beállított hőmérséklet értékét.


A tisztításhoz először is nyissuk fel a beltéri egység előlapját, az alul lévő lamellát (ez az, ami a klíma bekapcsolásakor automatikusan kinyílik, illetve a „swing” üzemmódban folyamatosan mozog) pedig óvatosan pattintsuk ki. Azután vegyük le a szűröknek a fedelét, és emeljük ki a szűrőket. Ezeket a fürdőkádban alaposan mossuk ki. A tisztításban és a fertőtlenítésben is sokat segít egy forrógőz tisztító. Ilyet elfogadható áron lehet kapni, de a célnak megfelel egy forrógőzös vasaló is. Ez az eljárás garantáltan elpusztítja a szűrőkön esetlegesen megtelepedő gombákat, baktériumokat. A forrógőzös fertőtlenítés idejére a készülék alsó részébe terítsünk egy jó nedvszívó törölközőt, hogy ne csurogjon ki a víz a földre. Ha végeztünk, alaposan töröljük szárazra a készülék belsejét, majd tegyük vissza a szűrőket, és pattintsuk vissza az alsó lamellákat.

Ezek után vegyük elő a fertőtlenítő spray-t – ilyen kapható akár a barkács áruházakban, hipermarketekben is, mint „klímafertőtlenítő” –, és alaposan fújjuk be a szűrőket. Végül kapcsoljuk be a készüléket, állítsuk kb. 20 fokosra a kívánt hőmérsékletet, és fél órán keresztül járassuk a készüléket. Aztán ki lehet kapcsolni.

A karbantartás keretében kerül sor a kültéri egység tisztítására is. A kültéri egységet kívülről alaposan tisztítsuk meg, a védőrácsokat pucoljuk át, hogy a bele rakódott szennyeződéseket eltávolítsuk. A kültéri egység tisztítását leghatékonyabban magasnyomású vízsugárral vagy sűrített levegővel végezhetjük. Ha mi magunk kezdünk hozzá, akkor se használjuk soha keféket vagy más olyan mechanikus eszközt, amelytől megsérülhetnek a berendezés szűrői, alkatrészei! A tisztítás megkezdése előtt áramtalanítsuk a készüléket. Ez után vízsugárral vagy sűrített levegő segítségével távolítsuk el a látható lerakódásokat. Száradás után vissza is kapcsolható a készülék, amely működés közben teljesen ki fogja szárítani magát.

Tisztítás közben vagy után fontos leellenőrizni az egység szigetelését, borításának állapotát. Az aktuális gáznyomást csak szakember tudja ellenőrizni, így legalább alkalmanként ne akarjuk elkerülni ezt a lépést. A folyadékkal történő mosás a készülék állapotától függően nem csak víz használatát jelenti, hanem fertőtlenítő hatású szerre is szükség lehet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Legionella

Hazai és amerikai hír is szólt a közelmúltban legionella-fertőzésről. Ez nyáron, klímaszezonban kiemelt figyelmet érdemel. Mennyire vagyunk veszélyben, és hogyan védekezhetünk?


Növényi stressz: stresszelhetünk a növényekkel együtt

A növényeknek is kihívást jelentenek a klimatikus változással összefüggő szélsőséges időjárási jelenségek, amelyeknek főleg a kiszámíthatatlansága okoz gondot. Az ilyenekre egyik élő szervezet...