Ablakok, ajtók mázolása

2015-09-17 09:26:04 | Módosítva: 2015-09-17 09:32:20

A lakások régebbi nyílászárói többnyire fából készültek és felületüket zománcfesték fedi. Ez a bevonat elég időtálló, de 5-10 évente – állapotuktól függően – felújításra szorul. Mivel főként fehérre festettek, az évek során fokozatosan – főként a fényszegény helyiségekben – besárgul a színük, és a leverődésekből adódó sérülések is gyakoriak. Az ablakokat pedig az időjárás különösen erodálja, a festékréteg viszonylag gyorsan kezd repedezni, felválni, a faanyag pedig e helyeken előbb elszürkül, majd korhadni kezd. Ezért e mázolt fafelületeket alkalmanként fel kell újítani, mégpedig alaposan, és lehetőleg a régebbieknél korszerűbb zománcfestékekkel.


A felújító munka a bevonatok állapotától függ, ami több egymást követő munkafázisból álló összetett feladat. A megkezdése előtt ajánlatos egy mindenre - nyílászárók szerkezeti szilárdságára, a pántok és a zárak és természetesen a bevonat állapotára is kiterjedő – felmérést végezni. A passzítási munkát – különösen a régi nyílászáróknál – érdemes épületasztalosra bízni. Egyre több vállalkozó ajánlata között lehet válogatni, akik az ilyen munkákra szakosodtak. Ők szakszerűen elvégzik a korhadt vízvető lécek és egyéb erősen sérült fa részek cseréjét, a pántok, ablakzárak, javítását, továbbá a szárnyak és tokok passzítását is. Nútmart résszigetelést is beépítenek az ablakokba, ajtókba, sőt, esetlegesen a külső ablakoknál korszerű, argontöltésű, kétrétegű üvegek cseréjén is érdemes elgondolkodni. Ezzel ugyanis a fűtési költségeket lehet csökkenteni a téli időszakban.

Régi házak ablakai

Az ilyen szakmunkákat főként a régi házak nyílászáróin kell elvégeztetni, mert a keretek és tokok ezeknél többnyire elhanyagoltak, több vastag festékréteg van a felületükön, aminek az eltávolítása elég nehéz, és a nem megfelelő zárásukat befeszülésüket is okozhatja. A külső ablakok javítását, speciális festékkel történő mázolását is célszerű szakemberrel elvégeztetni, amit általában szakműhelyben kiviteleznek, és ezzel a legkényesebb és a leginkább igénybevett felületek szakszerű védelmét hosszú évekre lehet biztosítani. A belső ajtók, ablakok mázolása azonban akár saját kezűleg is elvégezhető, mert a szakmunka bizony sokba kerül. Ez utóbbi munkához adunk most néhány tanácsot.

A speciális, passzító munkák elvégzését követően az ablakok felöl érdemes kezdeni, vagy folytatni a mázolási feladatok előkészítését, majd elvégzését. Az ablakszárnyak leemelhetők a pántjaikról, és egy külön helyen lehet munkába venni őket, természetesen a zárcímerek és a kilincsek eltávolítása után.

A festés állapota alapján viszonylag könnyű eldönteni, hogy elégséges-e egy alapos felületi csiszolás, tapaszolás, ami után már csak alapozni kell, és két rétegben fedőfestéket felvinni. A vastag régi bevonat szinte teljes eltávolítása ritkán szükséges, mert a stabil régi festékek jó alapot biztosítanak az új bevonatnak, feltéve, hogy ez nem gátolja a megfelelő zárást. A repedezett, vagy málló vastag festékrétegnél sem minden esetben kell azt teljesen a nyers fáig eltávolítani, elég a laza részeket huzalkefével vagy kaparóvassal alaposan eltávolítani, majd a felületet tapaszolással feltölteni. Ha a régi festékréteg erősen tapad a felületre, annál csak a leverődések helyét kell feltölteni.


Ha viszont szinte az egész réteg felváló, akkor hőlégfúvóval, vagy festéklemaróval kell azt teljesen eltávolítani. A nyers fát ezt követően félolajjal vagy lenolajkencével szokás beitatni, majd fél óra múlva a felesleget le kell törölni, különben később ragadni fog a felület. Ezt követően ajánlatos egy durva előcsiszolás is, ami elősegíti a tapasz jó tapadását is.

A felületi mélyedéseket, a leverődések krátereit fatapasszal kell kitölteni. A fatapasz helyett használható autókitt is, amely gyorsan szárad, és minimális a térfogatváltozása. Ezután 100-150-es szemcsenagyságú csiszolóanyaggal alaposan síkba kell koptatni a tapaszolt részeket, és a régi festék réteg felületét. Ez rezgőcsiszoló- vagy deltacsiszoló géppel gyorsítható meg, de lehetőleg olyan gépet célszerű használni, amely a porgyűjtőbe szívja a csiszolás közben keletkező port. A csiszolás során elkerülhetetlen a kézi munka, ugyanis a különféle aljazások, íves falcolások felületét csak így lehet simára munkálni, és az alapozó festék tapadását biztosítani. A csiszoláskor soha nem erővel kell dolgozni, mert így hamar eltömődnek a csiszolóanyag szemcséi, és gyakrabban kell azt kicserélni. A régi festékrétegből elég sokat kell lecsiszolni, amivel megakadályozható a mázolt felületek „hízása”, megvastagodása.

A gépi csiszoláshoz tekercsben kapható szalagot érdemes használni, mert ez olcsóbb mint a gyári lapok. Igaz, hogy ennél a porelszívó lyukakat sablon alapján utólag kell kivágni bőrlyukasztóval, és az alakra vágás is szükséges, viszont a szalagos csiszolóanyagokat kifizetődőbb használni. A durva csiszolás után szükség lehet még egy közepes, 150-200-as szemcsenagyságú utócsiszolásra is, hogy a felület simább legyen. Ezzel az alapozófesték rétege is simább lesz a felkenése után.

A festékek kiválasztásakor a kiadósságukat, a száradási- és az átfesthetőségük idejét érdemes összehasonlítani. A vizes bázisú festékek előnye, hogy nem kell hígítóra pénzt költeni, viszont ezeknek kissé hosszabb a száradási idejük. Mindegyik hengerelhető, ami különösen a nagyobb felületek bevonását gyorsítja meg, és egyenletesebb bevonó réteg kialakítását teszi lehetővé. Ám az ecset használata sem mellőzhető, mert a keskeny felületeknél ezek a szerszámok előnyösebben használhatók a lakkozó hengereknél, és a hengerelésnél kialakuló buborékok eldolgozásában is jelentős az oszlató ecset szerepe.

Az alapozó festéket ecsettel célszerűbb felkenni, mert így jobban bedolgozható a felületi egyenetlenségekbe. A száradása szinte általánosan minden festéknél 24 óra. Ha nincs mázolóállvány, megteszi két konyhai ülőke, vagy akár a padló is, amire lefektethetők a keretek. Egyszerre csak az egyik oldalt célszerű lemázolni, és az üvegfelületek mellé kifedő ragszalagot ajánlott felragasztani. A külső ablakokon az üvegrögzítő gitt réteg mellett 2 mm-nyire kell felsimítani, mert majd a ráfestés elzárja a csapadékvíznek az üveg és a gittréteg közé szivárgását. A ragszalag fedések pedig a szélek túlfestését gátolják meg. A lemázolt kereteket a száradás idejére az oldalfalhoz támasztva is lehet tárolni.


A kereteket az alapozás után finom 180-as szemcséjű csiszolópapírral érdemes kíméletesen végigkoptatni, így a felület simább lesz, és a fedőfesték is jobban tapad rá. Sem az alapozót, sem a fedőfestéket nem érdemes túl vastagon felkenni, mert így nehezebben szárad, és a közbenső csiszolást is akadályozza a nehezen megkötő festék. A fedőfestékek megszáradásához is általában 24 óra szükséges 20 fok körüli napi hőmérséklet mellett. Ezt mindenkor célszerű kivárni. Közbenső csiszolásra mindig szükség van az újabb festékréteg jobb tapadás és a simább felület elérése miatt. A pántok nyílásait, továbbá a zárszerkezetek csappantyúit, záró nyelvét pedig még frissiben, oldószeres ronggyal kell megtisztítani. Ez vonatkozik az ablakpárkányokba szerelt régi rugós csappantyúk nyelvére is. A lemázolt kereteket most is a fal mellé állítva célszerű tárolni.

A nyílászárók tokjait, valamint a nagyobb méretű és súlyos ajtókat csak a helyükön lehet lefesteni. E műveleteknél kimondottan előnyösek a különféle szélességű szivacsos lakkozó hengerek, amelyekkel egyenletes rétegben lehet a festéket felteríteni. A felhordáskor esetlegesen keletkező apró hólyagokat oszlató ecsettel lehet simára eldolgozni. A tokok széle mellett felragasztott kifedő szalagokkal akadályozható meg a túlfestés, továbbá ajtóknál az esetleges eltérő színű kazetták ráfestése is. A kisebb ajtókat előnyösebb fektetve lemázolni, ám a méretesebbeknél ez mellőzhető, lakkozó hengeres festéssel akár pánton is lemázolhatók. Ilyenkor ügyelni kell a lecseppenő festékre, amit az ajtók alá és tokok mellé erősített műanyag fólia alátétekkel előzhetünk meg. A pántokat és környéküket kinyomkodott ecsettel érdemes bevonni, mert a lakkozó hengerrel ezekhez nehéz hozzáférni. A lecsöppenő festéket pedig azonnal fel kell törölni.

Az alapozó és a fedőfestéket a fentiek szerint jól eldolgozva és vékony rétegben kell a felületre juttatni, különben hosszabb ideig tart a száradás, és jelentősen megnő a felhasznált festék mennyisége is. Ha a mázoláshoz oldószeres festéket használunk, akkor ajánlatos az állandó szellőztetés, ami a festék kötését is lerövidíti és a kellemetlen oldószer szagát is jelentősen csökkenti.


Mivel általában e munkákat több napig folyamatosan kell végezni, a festő szerszámokat a munka végeztével minden nap ki kell mosni. Az oldószeres festékeknél előbb jól kinyomkodva, majd oldószerben áztatás közben a sörte szálak közül alaposan kimosható a festék maradéka. A sörte kinyomkodása után fóliába csomagolva tároljuk másnapig.

Újabb használata előtt még nem árt az ecseteket egy száraz rongyban megint kinyomkodni, majd használatba lehet venni őket

A festékeket pedig minden használat előtt alaposan fel kell keverni, ezzel a doboz aljára éjjel leülepedő pigment anyag egyenletesen eloszlatható és a festéknek ideálisabb lesz a fedőképessége. A besűrűsödött festékeket csak kevés hígítóval szabad összekeverni, különben csökken a fedőképességük. Ennek érdekében a munka befejeztével a festékes doboz fedelét mindig jól le kell zárni, hogy a bőrösödést és a hígító elpárolgását megakadályozzuk. A maradék festéket pedig lehetőleg egy kisebb és jól záródó dobozban célszerű a későbbi javításokhoz eltárolni, pl. leverődések gyors kijavításához.


Mázolás előtt az ajtók, ablakok passzítását és egyéb javítását ajánlatos épületasztalossal elvégeztetni


Az ablakok erősen sérült vízvető léceit mindenképpen cserélni kell


A nyers fáig letisztított részeket félolajjal beeresztve kell impregnálni


A lecsiszolt felületeken maradt szilárd régi festék a beeresztés és tapaszolás után már alapozhatók


A nagyon vastag festékrétegeket célszerű teljesen eltávolítani


A vastag festékrétegeket hőlégfúvóval meglágyítva lehet spatulyával lehántani


A teljesen nyers fáig letisztított fafelületek félolajos beeresztésére feltétlenül szükség van


A keretek és tokok sarok illesztéseinél kialakuló hézagok tapaszolással tüntethetők el


A nem túl testesen mázolt nyílászárók felületei az alapozáshoz deltacsiszolóval is gyorsan simára koptathatók


A hornyolások felületeit erős huzalkefével is meg lehet tisztítani


A nagyobb felületek simára koptatásánál a porgyűjtő tartályos gépek szinte pormentesen használhatók


Az aljazások simára munkálásánál a kézi csiszolás sem mellőzhető


Az ajtók, ablakok üvegezésénél a ragszalagos kitakarással megelőzhetők az ecsetes túlfestések


A lakkozó hengeres festésnél szükség lehet az oszlató ecsetes eldolgozásra

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Varázsoljuk szebbé környezetünket

A jó idő beköszöntével nagyon sokan felfrissítik régen lefestett kerítésüket és egyéb házkörüli tárgyaikat. Ilyenkor egy kis változtatást is érdemes eszközölni. Egy új színnel újjávarázsolhatjuk...


Építkezzünk tudatosan

Az emberekben ősidők óta él avágy, hogy saját házat, otthont teremtsenek, mégis sokan nehezen szánják el magukat, hiszen rengeteg kérdés merülhet fel bennük egy építkezéssel kapcsolatban: mihez,...