Világosabb helyiségek és jobb kitekintés

Tetőtéri ablakok-kombinációban

2010-05-06 15:24:10 |

A tetőterek beépítése sok előnnyel jár, ám a helyiségek mérete jelentősen meghatározza, hogy milyen méretű ablakok beépítésével lehet biztosítani a falakon belüli legideálisabb fényviszonyokat. Az ablakok méretét több építészeti szempont is befolyásolja, ún. kiegészítő ablakok beépítésével előnyösen növelhetők. A továbbiakban e lehetőségeket mutatjuk be.

Mivel a tetőterek egyediek, a beépítésük is eltérő módon lehetséges. Az ajánlott bevilágító felület általában a helyiségek alapterületének az 1/10-e, amit az üvegfelületek megfelelő elosztásával lehet szabályozni. Ezért kerülhetnek az ablakok a gerinchez közelebb, mert ezzel a szoba beljebb levő részei is világosabbak lesznek. Ez viszont a kitekintés lehetőségét korlátozza. Ezt csak azt alacsonyabban beépített kiegészítő ablakokkal lehet biztosítani. A magas tetők esetében lényeges a tető hajlásszöge, továbbá, hogy a helyiségek belső tere térdfallal, vagy a nélkül kerül kialakításra, mert ennek megfelelően kell a kiegészítőkkel bővített ablakokat megválasztani.
A térdfallal kialakított helyiségekben a tetősíkjába illesztett ablakok bizonyos ablaktípusok esetében lefelé bővíthetők. Ezek a "pót ablakok" növelik a lakótér világosságát, és nagyobb kitekintést is biztosítanak a külső térbe. Lényeges, hogy csak néhány magasságban gyártják, és csak meghatározott típusú ablakokkal építhetők egybe. Üvegfelületeik csak kívülről tisztíthatók. Ez viszont a nyitható felső ablakokból megoldható.

A különleges szerkezetű tetőerkély végső soron osztott felületű tetőablak A térdfal ablakok ugyanis nem nyithatók, és mindenkor a felső és nyitható tetőtéri ablak tokjával kell egybeépíteni. Főként nappali-, étkező- vagy hálóhelyiségekben előnyösek. Biztonsági, belül rétegragasztott üvegezésük kiváló hőszigetelő képességű, a műanyagkeretek pedig karcmentesek, karbantartást nem igényelnek. A helyiség megfelelő szellőzését a felső nyitható ablakkal lehet biztosítani. E a megoldás nagy előnye a jobb kitekinthetőség és természetesen a helyiségek jobb bevilágítása.

A tetőerkélyt mellé épített és kiegészítő ablakkal is összeépített tetőablakkal ajánlott kombinálniBizonyos esetekben a tetőterek beépítésekor nem alkalmaznak térdfal magasítást a helyiségek kialakításakor. Ez főként akkor mellőzik, ha a tető síkja elég meredek, azt nem kívánják megbontani, a lakóterek alapterületét pedig nem szeretnék ilyen falazattal csökkenteni. Ilyen esetekben a tetősík legfeljebb egy alacsony koszorúszegélyhez kapcsolódik, az oldalfalakba épített nyitható ablakok pedig lefelé a tetősíkját követő alsó ablakkal bővíthetők, de általában csak 20-55 fokos tetőhajlás esetén.
Az ilyen alsó ablakok is csak meghatározott típusú felső és nyitható ablakok tokjához csatlakoztathatók, önmagukban nem építhetők be. Választhatók fix- és nyitható változatok is, utóbbiak felső kilinccsel kezelhetők. A szellőzés ez utóbbi változatnál a kilincs szellőző állásával oldható meg. Az üvegezése ezeknek is biztonsági, azaz belül rétegragasztott, hőszigetelésük pedig kiváló. Keretük a felső ablakokéval azonos, poliuretán borítású vagy lakkozott fa. Árnyékolásuk az előre elhelyezett tartókkal az igényeknek megfelelő árnyékolókkal kiegészítve egyenértékű a felső ablakokéval, ám külön szabályozható. A praktikusságukon túl az így kialakított és megnövelt ablakfelületek esztétikailag is nagyon attraktív hatásúak.

Egyes ablakok nyitható alsó ablakokkal is kiegészíthetők A tetőterek térdfal nélküli nappali vagy hálóhelyisége nemcsak lefelé kiegészített ablakokkal, hanem különleges tető-, pontosabban ablakerkéllyel is világosabbá és egyedibbé tehető. Ez végső soron speciálisan kialakított, osztott felületű, teljesen kinyitható ablak. Az osztott felületű szárnyak kifelé erkélyszerűen nyílnak. A felső szárny felfelé, az alsó pedig kifelé, függőleges helyzetbe billenthető, ami ezzel egy időben és automatikusan két oldalrácsot is kinyit. A felső szárny tisztításkor teljesen átfordítható, és a felső kilinccsel rögzíthető is.
A szellőzés a szellőzőnyílással és a kilinccsel két állásban szabályozható. A tetőerkélynek a körbefutó gumi szigetelés, a tökéletesen záródó szárnyak, továbbá a válaszható üvegezésnek köszönhetően kiváló a hőszigetelése és a légzárása. Az alsó elem biztonságosságát ragasztott belső üvegezés szavatolja. Az előre elhelyezett tartókkal igény szerint kiválasztott árnyékolókkal szerelhető be. Azonos tokszerkezetű, alul kiegészített tetőtéri ablakokkal kiegészítve esztétikailag különleges ablak megoldások kialakítására alkalmas, és e mellett az erkély funkciójának is eleget tesz ez a konstrukció.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan történik a tetőablakcsere

Nehéz elképzelni, hogy egy tetőtéri ablak cseréje mivel jár, hogyan történik, mennyi idő. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


Klímák otthonra

A nyári hónapokban a hőség – különösen a tetőtéri lakásokban – néha elviselhetetlen. Egy klímával azonban képes kellemes hőmérsékletűre lehűteni aszobákat. ABoschnál megtudhatja, hogyan működnek...