Kerti tavak buktatói

2018-08-12 07:59:32 | Módosítva: 2018-08-12 08:05:16

A kerti tó amellett, hogy szép állandó párolgásával jó hatással van a kert mikroklímájára. Egy tó lehet egy lesüllyesztett dézsa, egy előre gyártott szabálytalan alakú egyszerűen leásható tómeder, vagy egy ásott, akár medenceként is használható fürdőtó. Mind más funkcióval bír, ám van néhány buktató, amit mindnél érdemes kiküszöbölni. Ehhez szeretnénk most hasznos tippeket adni.


Biztonsági szempontból a tó veszélyes

Az úszni nem tudó gyerekekre nézve, ezért ahol kisgyerek van érdemes megfontolni a tókészítést, de legalábbis körbekeríteni a tavat. Egy kisgyermek akár egy 20 centiméteres vízbe is belefulladhat, ha rosszul esik vagy bepánikol. A körbekerítés legyen esztétikus és biztonságos is. Lényeges, hogy ezen ne legyen vízszintes huzal vagy léc, mert akkor át lehet mászni rajta.

Gyakori, és utólag már nagyon nehezen javítható hiba a tó helyének rossz megválasztása. Az sem jó, ha a tó felszínét állandóan süti a nap, akkor állandó problémánk lesz az algásodással, és a felmelegedés miatt az oxigénellátása sem lesz jó, amit a halak bánnak majd. Ideiglenesen egy kisebb tavat napernyővel, napvitorlával is árnyékolhatunk, de jobb és esztétikusabb megoldás, ha úgy választjuk meg a helyét és a tájolását, hogy egy-egy közeli fa vagy bokor a legmelegebb 11-14 óráig tartó időszakban árnyékot vessen a vízfelület nagy részére. Az oxigénellátás javítható kis szökőkút vagy vízesés beépítésével, ami mozgatja a vizet, és a levegőből állandóan oxigént old bele.Az sem jó, ha a tavat állandóan süti a nap, de ennek az ellentéte sem ideális, ha mélyárnyékban van. Egy óriási diófa alatt lévő tóval például az a baj, hogy szinte soha nem kap direkt napfényt, így a napsugarak fertőtlenítő hatásából nem részesül. Emellett a bele telepített növények sem bírják majd sokáig fény nélkül. További hátránya még, hogy a nagy fáról lehulló lomb nagy része elsüllyed a vízben, bomlásnak indul, ez rontja a vízminőséget, csökkenti az oxigénszintet, szaga lesz a víznek, és a vízforgató szűrőjét is eldugíthatja. A vízbe hulló levelek kiszedését rendszeresen el kell végezni, különben lesüllyednek és bomlani kezdenek. Erre azonban a gereblye alkalmatlan, mert bár egy jó minőségű tófólia sok mindent kibír, a gereblye fogazata nem tartozik ezek közé.

A túl sekély tó is sok problémát fog okozni a későbbiekben, mert szintén hamar felmelegszik, algásodik. Ahhoz, hogy halak is kerülhessenek a tóba, és az egy természetes ökoszisztémához hasonlóan legalább részben önfenntartóként működjön, legalább 80-100 centiméter mélynek kell lennie. Ez jó télen is, mert nem fagy be az aljáig, tehát alkalmas a halak teleltetésére. De nyáron is ideális, mert mélysége miatt nehezebben melegszik fel, vagy ha mégis, mindig vannak hűvösebb részei.A túl meredek part nem ideális, hiszen sok béka elpusztulhat, amelyek ívási időben keresik fel a tavat, de ha csak bemenni tudnak, kimászni nem, az a vesztüket okozhatja. Tehát a tónak legalább bizonyos részei legyenek lankásak, lassan mélyülő parttal kialakítva.

A túl kevés növény is rontja a tó önfenntartó képességét, és szintén algásodáshoz vezet. A parti sávba ültessünk törpegyékényt, nőszirmokat, ezek árnyékolják is a vízfelületet. A tóba telepítsünk vízen úszó növényfajokat is (békalencse, békatutaj), mert ezek a víz felszínén úszó fajok is hozzájárulnak a tó árnyékolásához, csökkentik a felmelegedést és gyökereiken keresztüli tápanyag felvételükkel javítják a vízminőséget.

Aranyhalat és díszpontyot sokan szívesen tartanának a kerti tóban, hiszen e halak alakja, színezettsége olyan, hogy felülről nézve is nagyon látványos. Sajnos azonban, ha túl sok van belőlük az adott víztömeghez viszonyítva, akkor ürülékükkel nagyon gyorsan tudják rontani a vízminőséget. Tehát vagy csak nagy tóba tegyünk ilyen halakat, és ne sokat, vagy vásároljunk a tóhoz szűrővel egybeépített vízforgatót, mely megoldja e problémát.A mozgó víz nemcsak látványos, de meghatározó mértékben hozzájárul az egészséges tavi élővilág megőrzéséhez is, hiszen így nagy mennyiségű oxigén jut a tóba. Néhány növény, mint a tavirózsa, nem szereti a mozgó vizet, tehát e növényeket a vízforgatótól minél távolabbra telepítsük. A víz mozgatása megoldható kis szökőkúttal, kő csobogóval, de egy egyszerű vízpumpával is, ami folyamatosan kiemel a vízből, és egy - akár rejtett - csövön valahol visszaengedi úgy, hogy magasabbról hulljon vissza a vízfelszínre. A tó építési technológiája nagyon sokféle lehet. Az előre vásárolt medrek mérete véges, és alakjuk is adott, bár gyors tartós megoldást biztosítanak. Ha egyedibb megoldást keresünk, akkor magunk ássuk ki a medret, tegyünk bele alátét geotextilt, majd tófóliát, amit a széleken jól lerögzítünk, és a szebb látvány érdekében rejtünk. Gyepszegélykövekkel is gyorsan kirakható egy tómeder, melyre rákerülhet a tófólia, ami a szélső kövek alá visszahajtható, így könnyű a megfelelő módon feszíteni és rögzíteni rajta a tófóliát.


A fekete fólia nem azonos a tófóliával. A tófólia gyakorlatilag egy gumis, rugalmas anyag. ami különféle vastagságokban kapható. A hagyományos fekete fólia sokkal sérülékenyebb, mint a tófólia, így ezzel ne is próbálkozzunk helyettesítőnek, még ha az ára csábítóbb is, mint a tófóliáé.

A teknősöknek nem alkalmas a fóliázott tó, vagy inkább fordítva: a tónak nem alkalmasak a teknősök, mivel karmaikkal előbb-utóbb kárt tesznek a fóliában. Ha a kutya fürdőhelynek használja a tavat, az sem tesz jót a rendezettségének, hiszen a tavirózsák, az úszó növények és előbb-utóbb minden élőlény károsodik, ha egy kutya birtokba veszi a tavat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Algásodás és falpenész megszüntetése

Lakásának falain vagy mennyezetén penész jelent meg? Ez legtöbbször egy nem megfelelően kidolgozott részlet következménye azokon a helyeken, ahol hiányos a hővédelem, és emiatt kondenzációs...


Napelemmel működtetett árnyékolók

Felújította házát, de nem gondolt időben minden részletre? Esetleg már az építkezés megkezdése után értesült a különböző automatizált eszközökről és árnyékoló berendezésekről? A napelemes...