Műanyag vagy fém az előnyösebb?

Ereszcsatornák

2010-06-07 21:15:53 |

Az elmúlt téli időszak csapadék szempontjából eléggé bőséges volt. Ezt pedig a tetők, de főként a csapadékot elvezető ereszcsatornák is megszenvedték. Hibáikra a háztulajdonosok már a közbenső olvadási időszakokban is felfigyelhettek, de a teljes állapotfelmérést az enyhébb időszak beköszöntével kell megejteni.

Az adódó hibák ismeretében azt is el kell dönteni, hogy a meglevő vízelvezető rendszer toldása-foldása helyett nem lenne-e gazdaságosabb az egész csatornarendszert, vagy annak egy jelentős részét újra cserélni. Esetenként ezzel számos ismételten megjelenő épületkárosodástól szabadulhatunk meg, mégpedig akár több évtizedre.
Ilyenkor természetesen felmerül számos műszaki és anyagi kérdés is, amely jelentősen befolyásolja a háztulajdonosok döntését. Az új épületeknél pedig különösen arra kell törekedni, hogy a leendő vízelvezető rendszer ne csak megfelelő méretű és jól felszerelt legyen, hanem kevés gondozás mellett is minden szempontból hosszú ideig tartós maradjon. Elsőként mindjárt az a kérdés merül fel, hogy a csatorna alapanyaga műanyag vagy fém legyen? A másik, és legalább ilyen lényeges kérdés a csatorna összköltsége. Ezt pedig csak a különféle anyagú rendszerek előnyeinek és tartósságának az ismeretében lehet eldönteni. Nem utolsó szempont természetesen az esztétikai szempont sem.

A műanyag esőcsatornák is tartósak

Sokakban működnek a régi beidegződések, amikor még a műanyag csatornákat nem megfelelő anyagból készítették, ezért ódzkodnak ezek alkalmazásától. A világ gyorsan változik, és ma már az esőcsatornákat is olyan PVC alapanyagokból készítik, amelyek UV stabilak, időjárás- és ütésállók, formatartók és karbantartást szinte nem, csupán rendszeres tisztítást igényelnek. Sima és vegyileg passzív felületein minimális a gombák és mohák megtelepedése, ami nagyon megkönnyíti a vályúk és lefolyócsövek tisztítását.
A színválasztékuk is bőséges, sőt némelyik még megtévesztően fémjellegű is lehet. Előnyük a könnyű, gyors szerelés, ami az egymásba illeszthető és forrasztást, ragasztást nem igénylő elemcsatlakoztatásoknak köszönhető. A műanyag ereszcsatorna rendszerek félköríves és szögletes profilban is beszerezhetők, méreteik pedig jól illeszkednek a szokásos csatorna méretekhez, jól igazodnak a tető méretéhez, illetve annak vízelvezetési igényéhez. Léteznek olyan rendszerek is, amelyek a fém ereszcsatornát kombinálják a PVC lefolyócsővel, mégpedig forrasztás-mentes, széles csatlakozó csonkok alkalmazásával. E rendszerek főként olyan épületeknél előnyösek, ahol jelentős hosszúságú ejtőcsövek felszerelésére van szükség. A gyártók legalább 10 évig garantálják a tartósságukat, és az sem lényegtelen, hogy a műanyag esőcsatorna rendszereknek előnyös az árfekvésük is, és ezért egyre többen döntenek az alkalmazásuk mellett.

Milyenek a fém esőcsatornák?

A kérdésre csak a különféle rendszerek tulajdonságainak ismeretében lehet jó választ adni. Aki ár/méter szerint választ csatornát, nem árt, ha a felszereléséhez szükséges tartozékokat is számba veszi, mert ezek is e vízelvezető rendszer fontos részei. Azt sem árt figyelembe venni, hogy a fém ereszcsatornákat forrasztással, illetve szegecseléssel rögzítik egymáshoz, amit az esetek többségében szakember végez el. Az ún. szerelhető rendszerek költségtakarékosabbak, és univerzálisabban is alkalmazhatók a legkülönfélébb épületeken. Méreteik keresztmetszetükben, hosszukban mondhatni megegyezők, vagy nagyon hasonlók. Ami pedig a tartósságukat illeti, ezt csak márkás, minőségi termékektől lehet elvárni.
A hagyományos horganyzott esőcsatornák ára a legolcsóbb, ám választáskor számolni kell azzal, hogy ezeket a visszaperemezett vályú elemeket és a hozzá tartozó kiegészítő elemeket többnyire csak forrasztással lehet összeilleszteni. Ezt a csatornát csak kevés kéndioxidot tartalmazó, vidéki vagy peremvárosi épületeken célszerű alkalmazni, mert a vízzel tartósan érintkező cinkfelületeken gyorsan kialakul a cinkrozsda, a sérülések helyén pedig az acéllemez gyorsan korrodálódik, a vékony anyag kilyukad, ami csurgásokat és beázásokat okoz.
Egyes gyártmányoknál a tűzi horganyzott bevonatot már egy ellenállóbb, műanyagbázisú, több rétegű és színű bevonattal is ellátják, ami az előzőknél sokkal nagyobb védelmet biztosít az agresszívabb vegyi hatásokkal szemben is. Jelentősen növeli az ilyen ereszcsatorna rendszerek tartósságát, továbbá esztétikailag is jól illeszthetők az épületek megjelenéséhez.

A korszerű gyártástechnológiával, svédacél alapanyagból készült esőcsatornák kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alapanyagot a tűzi horganyozott bevonaton kívül többrétegű, környezetbarát bevonati rendszer védi a korrózió ellen. Ezek a csatornák nemcsak ellenállók, rugalmasak, hanem a színtartásuk is kiváló, és a káros UV sugárzásnak is ellenállnak. A rendszer minden elemére 15 év a garancia, és a különféle kialakítású tartozékoknak köszönhetően akár saját kezűleg is kiépíthető a komplett csatornarendszer. Az elemek segédanyagok nélkül, szivárgásmentesen csatlakoztathatók egymáshoz, és a bő méret továbbá elemválasztéknak köszönhetően gyors szerelést tesznek lehetővé. Változatos színválasztékuk miatt pedig bármely épülethez jól illeszthetők ezek a gyártmányok.
Az alumínium ereszcsatornák is különfélék. A natúr lemezekből készítettek sem korrodálódnak, bár kissé jellegtelenek. Popszegecsekkel és szilikonos tömítőanyaggal szerelhetők össze. Karbantartást nem igényelnek, és időállók is. Ennek igényesebb és sokkal időállóbb változatai a színes alumínium ereszcsatornák, amelyekre akár 40 év garanciát is ad a gyártója. Ezt a különleges gyártási technológia garantálja, amelynek során az alumínium alapanyag nemes felületi bevonatot, majd teljes felületén több ráégetett és színes védőréteget kap. A csatornák színválasztéka gyártmánytól függően változó, és egyre bővülnek a színeik. Ezek természetesen nagyon tartósak, vetekednek a színes műanyag bevonatú acéllemez esőcsatornákkal. Szerelésük szakembert igényel.

Tartósság, költség és esztétikai szempontból is a horgany-titáncink és a vörösréz ereszcsatornák viszik el a pálmát. Szakszerű szerelést igényelnek, ám csatornák felületén évek alatt keletkező speciális oxidréteg szinte időtlen időkig megvédi az alatta levő fémet a további károsodástól. Az ilyen csatornarendszereket forrasztással lehet összeszerelni, egyéb karbantartást nem igényelnek. A vályúkban, ejtőcsövekben, hattyúnyakakban lerakódó szennyeződések rendszeres eltávolítása viszont szükséges.
Az új felületkezelésű és nemes anyagokból készült esőcsatornák a korszerű gyártástechnológiáknak köszönhetően karbantartást már nem igényelnek, de 10-15-40 évi, vagy ennél hosszabb élettartamuk nagyban a szakszerű összeépítéstől függ. A szerelhető rendszereknek ezért igen nagy a jelentősége, mert általuk megtakaríthatók a szerelési költségek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízterelés és vízelvezetés szivárogtató blokkokkal

A telkünkön megjelenő víz terelése, elvezetése fontos feladat. Ennek ellenére sokan erre nem fordítanak elég energiát, hiszen amikor ezzel kellene foglalkozni - az építkezés vége felé - már az...


Teraszok eső elleni védelme

A teraszok előnyeit ugyan csak kellemes időjárási körülmények között élvezhetjük, viszont elkészítését a zordabb, csapadékosabb időszakok körülményeihez igazodva kell megoldani. Nagyon fontos, hogy...