Légcsatornák karbantartása

2009-09-17 20:43:07 | Módosítva: 2009-09-20 15:47:19

A központi elszívó rendszert a társasházak rendszerint elhanyagolják, így amellett, hogy a tetőn lévő szellőzőmotorok legtöbbje működésképtelen, maga a szellőzőkürtő is eldugul, átjárhatatlanná válik az évek során.

Magyarországon a 20-35 éve épített panelházak többségének szellőzése, szagelszívása a lapos tetőn elhelyezett elszívó motorhoz csatlakozó függőleges csőrendszeren alapszik, amelyhez csatlakoznak a lakások fürdőszobáiban, mellékhelyiségeiben, konyháiban elhelyezett elszívó csonkok. E rendszer fő funkciója a lakásokban keletkező különféle szagok, illatok elszívása, eltávolítása. Ebbe a rendszerbe akaratlanul háztartási por, főzés közben keletkező zsírkorom és egyéb szennyeződés is kerül. Ezek miatt a szellőzés sajnos nem a legnagyobb hatékonysággal működik.

A hatékonyság csökkenésének leggyakoribb okai:

  • a szellőző csatornák szennyezettsége (a ház megépülése óta, tehát 30-35 éve, soha nem voltak tisztítva),
  • az elszívó motorok, tehát a szellőzőrendszer nem megfelelő hatásfokú működése,
  • konyhai páraelszívó és más készülékek szabálytalan bekötése a rendszerbe,

A panelházakban lévő szellőző rendszerek nem megfelelő karbantartása különböző egészségügyi kockázatot rejt magában. A több éve lerakódott por asztmás és légúti megbetegedéseket okozhat, táptalaja lehet az esetleges lakástűz gyors terjedésének. Veszélyt jelentenek a szennyezett légcsatornában megtelepedett különböző élősködők, gombák. A tisztítás azért is szükséges, mert a szellőző vezetékben szálló por és egyéb kellemetlen anyagok visszajuthatnak a lakások légterébe.
A lakók kisebb felújítási munkái (pl.: nyílászáró csere, egyéb más mechanikus elszívó rendszer bevezetése) okozhatják a - különböző szagok formájában érzékelhető - visszaáramlás lehetőségét. Több nagyvárosban a gyorsan terjedő lakástüzek egyik oka az elszívó rendszer függőleges légcsatornáinak nagyfokú szennyezettsége volt. Az alsó lakásból kiinduló lakástűz felfelé terjedése így okozhatott tüzet a feljebb lévő lakásokban is.

A tisztítási technológia

  • A szellőzőmotorok típustól függő leszerelése vagy felhajtása, amellyel szabaddá tehető a tisztítandó szellőző-elszívó vezeték
  • A szellőzőmotor-ház és ventilátorlapátok megtisztítása valamint a szűrőbetétek kivétele és kitakarítása
  • A függőleges szellőzőcsövet speciális, száraz forgókefés módszerrel tisztítják. Az erre a célra kialakított speciális kefe biztosítja a szennyeződés eltávolítását, melyet egy nagyteljesítményű ipari porelszívó segítségével szívnak el
  • A szellőzőmotorok visszaszerelése, üzembe helyezése
  • A csövekből eltávolított szennyeződés elszállítása

Hogyan válasszunk szellőzőtisztító céget?

Ha nincsenek korábbról tapasztalataink szellőzőtisztítás terén, valószínűleg tanácstalanul fogunk ülni az internetes kereső által megjelenített találatok előtt, s csak találomra választunk egy céget, mellyel végül üzletet köthetünk. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre korlátlan idő és pénzmennyiség, érdemes a döntést a lehető legjobban felkészülve meghozni.
Egy céget korábbi munkái alapján tudunk a legkönnyebben megítélni. Az első lépésünk tehát az lehet, hogy felkeressük a cég honlapját (odafigyelve a telephelyre és a fő tevékenységi körre), majd megnézzük azt az oldalt, ahol felsorolják különböző referenciáikat. Egy másik út lehet egy cégre találásban, hogy más társasházak, lakásszövetkezetek kivel dolgoztattak. A nagyobb, elismertebb házakat kezelő cégek magas szintű szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező tisztító szakértőkhöz ragaszkodnak, olyanokhoz, akik már sok ügyféllel dolgoztak együtt.

Hogyan válasszunk kivitelezőt

Egy építési, felújítási munka során az első kérdés, hogy hogyan találjuk meg a megfelelő kivitelezőt. Ár-érzékenyek vagyunk, elsőként gyakran a várható költségek döntenek.
Pedig az ár egy nagyon szubjektív dolog, számos eltérő nézőpontból lehet tekinteni rá. Feltétlenül az adott munkának megfelelően kell eldöntenünk, mennyit szeretnénk és tudunk áldozni a kivitelezésre, mennyire fontos számunkra az ár. Az esetek többségében a jobb hírnévvel és nagyobb szakmai tudással rendelkező cégek magasabb áron dolgoznak, mint a kevésbé elismertek, de minőségében jobb lesz az elvégzett munka.
Mikor felmerül az ár kérdése, mindig elmondhatjuk, hogy a tisztítási piacon erős verseny folyik, az árakat tekintve pedig az egységesség jele sem figyelhető meg. Egy 10 emeletes panelház 1 darab szellőző csatornájának tisztítását el lehet végezni akár 10.000 Ft-ból is - ilyenkor elég kicsi az esélye, hogy jól sikerül -, és el lehet végezni akár 40.000 Ft-ból is. Előfordulhat, hogy egy cég a versenyeztetés során a többi cég alá ajánl csak azért, hogy a munkát megkapja.
A cégek szakmai tapasztalata, tudása változó. A nagy cégek szakértőket felhalmozva szerteágazó szakterületeken lehetnek otthon, a kisebbek inkább egy speciális szaktudással rendelkezhetnek egy konkrét területen. Kérdezzünk rá bátran, hogy korábbi munkái közül mit gondol projektünkhöz hasonlónak. A tudás közel áll a tapasztalathoz, hiszen a cégek tudásuk alkalmazása során juthatnak hozzá. A tudást illetően térképezzük fel, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak, és hogy azok mennyire változatosak. Vegyük figyelembe, hogy egy cég mennyire hajlandó elmagyarázni, ha valami nem működik. Egy szakmai tapasztalatokkal és megfelelő tudással rendelkező vállalkozás biztosan segíteni fog számunkra a lehető legjobb megoldás kiválasztásában, míg egy kevésbé tapasztalt társaság szó nélkül elvégzi a munkát, de nem tud tanácsot adni pl. energiatakarékos megoldásokra, esetleg szükséges felújításokra. Ha ajánlanak egy jól használható alternatívát, fel tudnak hozni a való életből merített példákat igazuk bizonyítása érdekében, akkor valószínűleg megbízhatunk bennük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Panelházak épületgépészeti problémái

A lakótelepi lakások komfortját, használhatóságát jelentősen befolyásolja azok épületgépészete. Mivel állandó, vagy időszakos használatuk során intenzív terhelésnek vannak kitéve, ezért cseréjük...


Hővisszanyerős lakásszellőzés

A hőcserélős, hővisszanyerős szellőzőrendszerekről korábban is írtunk már. Mostani cikkünkben e rendszerek elvi lehetőségeit mutatjuk be olvasóinknak.