Csőszerelés hajlékonyan

Flexibilis vízvezetéki csövek

2009-08-21 12:00:09 |

A házkörüli épületgépészeti munkák alaptevékenysége a vízcsőszerelés. A vizet régen lajtos kocsival szállították a házhoz, ahol kisebb-nagyobb tartályokban, kannákban tárolták, és onnan vették ki a háztartásban felhasználandó vizet. Manapság valamilyen vezetéken keresztül juttatjuk az épületbe.

Kezdetben ólomból készült csöveket használtak. A fémipar fejlődésével tértek át a réz, az öntöttvas, majd az acélcsövek alkalmazására. Idővel, beton, eternit csövek is felhasználásra kerültek. A közelmúltban azonban forradalmi változást okozott a műanyag (polietilén) csőgyártmányok megjelenése.
A házhoz vezetett vizet az épületben el kell osztani. Erre korábban a horganyzott acélcsöveket használták. Aki már vágott menetet 1"-os csővégre, az tudja, hogy ez mit jelent. De itt is teret hódított a könnyen forrasztható rézcső és a különböző bevonatos hajlékony csövek, melyeket előre gyártott idomokkal lehet a többé-kevésbé szabályos falhornyokban elhelyezni.

De nem mindenhol lehet szabályos csővezetési nyomvonalat kialakítani, ide nagyon körülményesen lehet csak az idomos csöveket beilleszteni. Ezeket a szerelési nehézségeket hidalhatjuk át a különböző flexibilis (hajlékony) csövek felhasználásával.
A manapság felhasználható flexibilis nyomócsöveket kialakításuk szerint három csoportba lehet besorolni.

Acélszövettel borított gumicsövet

A szerelvények bekötésnél használhatunk acélszövettel borított gumicsövet, amelynek végein szorító hüvellyel rögzített csatlakozók találhatók. Ilyenek pl. a Nyrosta, KE-OX csövek. Ezek a kiváló minőségű flexibilis csövek az UNE-653.26/2 számú spanyol szabvány szerint készülnek. Ez többek között garancia arra is, hogy a felhasznált gumicső az egészségre ártalmatlan. A gyártás során alkalmazott szigorú minőségi követelmények lehetővé teszik a termékek széleskörű alkalmazását.
Épületgépészeti berendezésekhez - mosdók, csapok, bidék, WC-k, presszógépek, vízmelegítők és egészségügyi berendezések - bekötéséhez egyaránt megfelel ez a csőtípus. Az összes menetes csatlakozó szerelvényhez kézi szerszámokkal egyszerűen csatlakoztatható. Ezeket a csöveket a háztartás összes szerelvényénél könnyen alkalmazhatjuk. Létezik forró és hideg vizes kivitelük, sőt gázszerelvény csatlakozatására alkalmas változatuk is.
A belső cső egészségre ártalmatlan gumiból készül, a 95%-os fedési sűrűségű védőszövet pedig rozsdamentes acélból, Ugyancsak rozsdamentes acél a felhasznált szorítóhüvely, a csatlakozók pedig nikkelezett sárgarézből készülnek, gumitömítéssel.
A 9 mm belső-, 13 mm külső átmérőjű csövek üzemi nyomása 10 bar, üzemi hőmérséklet pedig akár 90 °C is lehet. Hasonlóan kialakított flexibilis tömlőket sok gyártó készít, és rengeteg cég forgalmaz.

Szövetháló erősítésű PVC nyomásálló tömlők

Hasonlóan flexibilis bekötésre alkalmasak a PVC (polivinilclorid) anyagú speciális szövetháló erősítésű nyomásálló tömlők (pl. CREVO Valmon nyomótömlő, Gardena tömlők). Az egyszerű, locsolótömlőkhöz hasonlító, nagynyomású PVC tömlőket a gyártáskor többrétegű szövettel erősítik meg, így akár 20 báros nyomást is elviselnek. Ezek a tömlők vákuum hatására belapulnak, ezért csak nyomótömlőként lehet felhasználni őket. Célszerűen bel- és kültéri nyomócsőként használjuk fel a tömlőket, például a kertben nagynyomású locsoló tömlőként, egyes szivattyúk és tartályok összekötéseként. A beltéren jellegzetesen a mosógépek nyomótömlőinél használhatóak.
A kötésük és csatlakozásuk, ún. tömlővéges, menetes-hollandis idomokkal történik. Az egyes idomokat a tömlőre rozsdamentes AWAB bilincsekkel lehet rögzíteni. A belső oldaluk a szállítandó folyadék igényeihez alkalmazkodóan lehet vegyszer, olaj vagy saválló, a külső oldaluk a kültéri felhasználhatóság miatt speciális UV álló bevonattal rendelkezik. A használatos átmérők az 1/4"-2" tartományba találhatók.

Nagynyomású PVC szívó-nyomó tömlők

A nagynyomású PVC szívó-nyomó tömlők PVC alapanyagúak, és az anyagukba beágyazott PVC vagy acélspirállal megerősítve készülnek. A külső-belső faluk sima a jobb folyadékáramlás elősegítésére. Az anyagukhoz adagolt vegyszerek miatt olaj-, sav- és vegyszerálló változatok is léteznek. A 4-8 bar nyomás és vákuum terhelhetőségű tömlők szívó és nyomócsőként egyaránt felhasználhatók. A használatos méretek 20-100 mm-es belső átmérővel készülnek. Az átmérőjüktől függően 5-20 cm hajlítási sugárral szerelhetők. Az időjárás- és kopásálló tömlőket főleg kültéri medencék töltésénél, ürítésénél, vízforgatásánál használhatjuk -10 és+60 °C közötti hőmérséklet tartományban.
Az ivóvíz szállítására a fehér színű, ún. hidrotechnikai tömlők szolgálnak. A csővégek rögzítésére az ún. csavaros tömlőbilincsek használhatók.
A felsorolt flexibilis csövek segítségével a ház körül jelentkező speciális vízbekötési igények, feladatok könnyen kivitelezhetőek. Nem szükségesek a különleges csőidomok, segédszerszámok, hanem a hagyományos kézi szerszámokkal, egy kis fáradsággal könnyen csatlakoztathatjuk a szerelvényeket a ház vízhálózatához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Milyen és mekkora akkumulátort?

Évről évre növekszik az igény akönnyű és nagyteljesítményű elektromos csónakmotorok és akkumulátorok iránt. Azakkumulátorok ára és tömege atárolóképességük (Ah) nagyságával növekszik. Ha a...


Uponor S-Press PLUS

A többrétegű műanyag csövekhez használatos prés fitting, idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a...