Ásványgyapot szigetelőanyagok új generációja

Piacon a környezetbarát üveggyapot

2009-11-10 13:40:36 |

A környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre meghatározóbb szerephez jut az építőiparban. A kivitelezők és lakásépítők ma már nem csupán arra törekszenek, hogy épületeik "ökológiai lábnyoma" minél kisebb legyen, hanem arra is, hogy azok felépítéséhez környezetbarát és fenntartható anyagokat használjanak, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. Ezt a törekvést jól mutatja az a tény is, hogy a következő 5 éven belül otthonukat szigetelni tervező magyar ingatlantulajdonosok 48%-a már környezetbarát szigetelőanyagot tervez felhasználni.

A Knauf Insulation 5 éves kutató-fejlesztő munkával, ECOSE(r) néven, egy olyan új kötőanyag technológiát fejlesztett ki, amely formaldehid és fenol alkalmazása nélkül, egy forradalmian új és természetes kötőanyaggal kapcsolja össze az ásványgyapot szigetelőanyagok szálait.
A hagyományos ásványgyapothoz képest az új eljárással előállított szigetelőanyag hozzájárul az épületek belső levegőjének jobb minőségéhez is, ami azért fontos mert a modern ember idejének 90-95 százalékát épületen belül tölti. Nem közömbös tehát, hogy mennyire egészséges vagy egészségtelen körülmények között. A beltéri levegő minőségére a legnagyobb hatást a formaldehid gyakorolja, amelyet építőanyagok, bútorok, lamináltpadlók, farostlemezek, lambériák, drapériák és egészen mostanáig szigetelőanyagok gyártása során kötőanyag, gyanta gyártásához használt az ipar.

Az új kötőanyag technológia javítja az üveg- és kőzetgyapot szigetelőanyagok környezetvédelmi tulajdonságait, miközben rendelkezik a korábbi szigetelőanyagokra jellemző magas hő- és hangszigetelő, jó páraáteresztő és tűzálló képességgel. Az új eljárás alkalmazása révén csökken a szigetelőanyagok gyártása során felhasznált energia. Mindemellett a szigetelőanyagok környezeti szempontból fenntarthatóak lesznek, ami azt jelenti, hogy a gyártás során elhasznált energia kevesebb, mint az az energiamennyiség, amely alkalmazásukkal megtakarítható.

Az ECOSE(r) technológiával készült ásványgyapot szigetelőanyag új külsővel bír. Az új kötőanyag egyedi, természetes föld színt kölcsönöz a szigetelésnek, mivel az nem tartalmaz hozzáadott szintetikus színezőanyagot és festéket sem. Az új eljárással készült szigetelőanyag egyedi barna színét jól mutatja az átlátszó csomagolás is.
A forradalmian új technológiával készült ásványgyapot könnyebben alkalmazható. Tapintása puhább, nem szúr, kevésbé porzik, szagtalan és könnyebb vágni. A gyártó július 1-től már kizárólag csak környezetbarát technológiával készült, új, természetes barna színű üveggyapot termékeket forgalmazza, miközben az építtetők és kivitelezők számára talán legfontosabb paraméter, a termékek ára, nem változik. A szintén környezetbarát, új technológiával készült kőzetgyapot 2010 elején kerül forgalomba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Könnyűszerkezetes házépítés

A Knauf Insulation mosonmagyaróvári székhelyű partnere - a Jövő Háza Bt. - 2007 óta épít fa szerkezetű könnyűszerkezetes technológiával házakat. A házak falszerkezetében Ecose technológiával...


Üveggyapot homlokzati hőszigetelő rendszer

A régi Heraklith vakolt megjelenésű szerelt homlokzati rendszert egy nemrég megjelent speciális anyagnak – a fújható üveggyapot hőszigetelésnek – köszönhetően tovább fejlesztették.