Ásványgyapot szigetelőanyagok új generációja

Piacon a környezetbarát üveggyapot

2009-11-10 13:40:36 |

A környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre meghatározóbb szerephez jut az építőiparban. A kivitelezők és lakásépítők ma már nem csupán arra törekszenek, hogy épületeik "ökológiai lábnyoma" minél kisebb legyen, hanem arra is, hogy azok felépítéséhez környezetbarát és fenntartható anyagokat használjanak, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. Ezt a törekvést jól mutatja az a tény is, hogy a következő 5 éven belül otthonukat szigetelni tervező magyar ingatlantulajdonosok 48%-a már környezetbarát szigetelőanyagot tervez felhasználni.

A Knauf Insulation 5 éves kutató-fejlesztő munkával, ECOSE(r) néven, egy olyan új kötőanyag technológiát fejlesztett ki, amely formaldehid és fenol alkalmazása nélkül, egy forradalmian új és természetes kötőanyaggal kapcsolja össze az ásványgyapot szigetelőanyagok szálait.
A hagyományos ásványgyapothoz képest az új eljárással előállított szigetelőanyag hozzájárul az épületek belső levegőjének jobb minőségéhez is, ami azért fontos mert a modern ember idejének 90-95 százalékát épületen belül tölti. Nem közömbös tehát, hogy mennyire egészséges vagy egészségtelen körülmények között. A beltéri levegő minőségére a legnagyobb hatást a formaldehid gyakorolja, amelyet építőanyagok, bútorok, lamináltpadlók, farostlemezek, lambériák, drapériák és egészen mostanáig szigetelőanyagok gyártása során kötőanyag, gyanta gyártásához használt az ipar.

Az új kötőanyag technológia javítja az üveg- és kőzetgyapot szigetelőanyagok környezetvédelmi tulajdonságait, miközben rendelkezik a korábbi szigetelőanyagokra jellemző magas hő- és hangszigetelő, jó páraáteresztő és tűzálló képességgel. Az új eljárás alkalmazása révén csökken a szigetelőanyagok gyártása során felhasznált energia. Mindemellett a szigetelőanyagok környezeti szempontból fenntarthatóak lesznek, ami azt jelenti, hogy a gyártás során elhasznált energia kevesebb, mint az az energiamennyiség, amely alkalmazásukkal megtakarítható.

Az ECOSE(r) technológiával készült ásványgyapot szigetelőanyag új külsővel bír. Az új kötőanyag egyedi, természetes föld színt kölcsönöz a szigetelésnek, mivel az nem tartalmaz hozzáadott szintetikus színezőanyagot és festéket sem. Az új eljárással készült szigetelőanyag egyedi barna színét jól mutatja az átlátszó csomagolás is.
A forradalmian új technológiával készült ásványgyapot könnyebben alkalmazható. Tapintása puhább, nem szúr, kevésbé porzik, szagtalan és könnyebb vágni. A gyártó július 1-től már kizárólag csak környezetbarát technológiával készült, új, természetes barna színű üveggyapot termékeket forgalmazza, miközben az építtetők és kivitelezők számára talán legfontosabb paraméter, a termékek ára, nem változik. A szintén környezetbarát, új technológiával készült kőzetgyapot 2010 elején kerül forgalomba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

URSA Lignin szigeteléssel a tudatosság ösvényén

Aki látott már üveggyapot gyártást, első ránézésre kicsit a vattacukorhoz hasonlítónak látja a szálasanyag halmazt, amelyet az üveghulladék (és egyéb természetes nyersanyagok) megolvasztásával,...


Legjobb nyugdíjelőtakarékosság, ha szigeteli házát

Nyugdíjasként egyre többet költünk gyógyszerre, kezelésekre, nem várt kiadásokra. De kitől várjunk segítséget? Csak magunkra számíthatunk. Még aktív napjainkban gondoljunk a nyugodt idős korra....