Ereszcsatorna tartozékok

Módosítva: 2009-05-06 21:36:37

A neves ereszcsatorna gyártók katalógusaiban keresgélve komplett rendszereket találunk. Egyéni igényeinktől függ, hogy milyen extra kiegészítőket, kényelmi tartozékokat vásárolunk házunkra.

Az ereszcsatorna rendszerek gyártói a függő ereszcsatornák, lefolyócsövek és speciális tartozékok széles választékát kínálják, amik könnyen, gyorsan, házilagosan felszerelhetők a tetőre. A mindenki által ismert, függő ereszcsatorna 3-4 méteres hosszúságban készül, többféle méretben, félkör és négyzetes kivitelben. A csatorna kézi fűrésszel vágható, darabolható.
A függő ereszcsatorna elemek összekötésére kötőidom szolgál. Az idom két végén hornyot alakítottak ki, amelybe öntapadós tömítőszalag kerül. Ezzel a megoldással nem csak az idomok összetoldása megoldott, hanem a hőtágulásból adódó hosszirányú méretváltozás kiegyenlítése is. A lefolyóidom a normál kötőidomhoz hasonló kialakítású, középen lefolyócső csatlakozással ellátott darab. Az idomhoz a saját rendszerben levő lefolyócsövek vagy idomok csatlakoztathatók.
A függő ereszcsatornát elzáró idom olyan kialakítással készül, amely lehetővé teszi a jobb ill. a bal oldali lezárást. Rögzítése ragasztással történik. A függő ereszcsatorna elemek 90°-os szög alatti összekötésére szolgál a sarokidom. Van csatornarendszer, ahol a külső és a belső szögletet külön elemmel, más rendszernél univerzális sarokidommal oldják meg, amely mind a külső, mind a belső sarokkialakításnál használható.
Függőleges síkra vagy függőlegesre vágott szarufavégre rögzített deszkázatra szerelhetők a műanyag csatornatartó konzolok, amelyekbe a függő-ereszcsatorna bepattintható. Abban az esetben, ha a műanyag tartót a tető szélétől távolabb kell elhelyezni, vagy nincs függőleges sík, amire rögzíthető, kiegészítő tartóelemet kell alkalmazni. A hajlított acéltartó hosszabbik ágát a ferde síkra (pl. a szarufára) kell rögzíteni, a függőleges száron helyezhető el a műanyag csatornatartó.
A korrózióvédelemmel ellátott acél csatornatartók a függő-ereszcsatorna profiljával megegyező kialakítású elemek. Szarufára vagy tetődeszkázatra erősíthetők, és a bennük elhelyezett csatornaelem rögzítő lemezekkel rögzíthető. A lefolyócsövek vagy ejtőcsövek normál, illetve extra erős kivitelben készülnek, általában 3 m-es hosszúságban, melyek a betorkoló-csonk segítségével kapcsolódnak a függő-csatornához. A könyökidomok a lefolyócső betorkollásához alkalmazhatók 45°, 67° és 87°-os kivitelben.
A műanyag lefolyócső bilincs a lefolyócsövek téglafalhoz és épületfához történő rögzítéséhez használható. Ha az esővizet nem csatornarendszerbe vezetjük, kiköpőcsonk szükséges. Csatornarendszerbe történő elvezetés esetén íves adaptert alkalmazhatunk. Vannak olyan vízgyűjtő elemek, amik lehetővé teszik az esővíz összegyűjtését. Ezzel a praktikus kiegészítővel könnyen össze lehet gyűjteni az esővizet, és fel lehet használni például locsoláshoz. Létezik vízkifolyó csappantyúval és túlfolyó stoppal ellátott esővízgyűjtő is, ami beszerelhető fém vagy műanyag esővíz levezető csőbe is. Beépítése akár utólag is megoldható.
A lombfogó háló vagy a lombfogó kosár megóvja az ereszt a lehulló falevelektől és egyéb szennyeződésektől, ezzel szükségtelenné téve az egyébként félévenként ajánlott eresztisztítást. Az ereszvilágító szett a ház hangulatos esztétikáját és biztonságát szolgálja. Minden ereszre könnyen felszerelhető, időjárásálló. Létezik fűthető ereszcsatorna is, amely megakadályozza, hogy egy hirtelen megenyhült időben jégdugó alakuljon ki a függő-ereszcsatornában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: eresz, ereszcsatorna

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kipróbáltuk a Sadolin Extreme-et

Különlegesen jó minőségű bevonóanyaggal jelentkezett az AkzoNobel; a vízbázisú, gyorsan száradó, selyemfényű Sadolin Extreme tartós lazúrral. A kifejezetten kültéri használatra szánt védő és...


Falfestékek hatása a belső légtérre

A lakások különféle célokra használt helyiségeinek a belső levegője nagyon eltérő lehet. Egy fürdőszobában például – kellő szellőztetés nélkül – akár túlzott mértékű párásodás is keletkezhet...