Szélcsatornában tesztelték a leendő debreceni Nagyerdei Stadiont

MTI

2012-06-26 17:37:00 | Módosítva: 2012-06-26 17:46:21

A debreceni Nagyerdei Stadion tervezési szakaszának egyik utolsó állomásaként szélcsatornás laboratóriumban tesztelték a leendő aréna tetőszerkezetének teherbírását - tájékoztatta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kedden az MTI-t.

Ismertetése szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszékének szakembereitől kapott anyagból kiderül, hogy a szélcsatornás vizsgálati eredmények és a szabványok alapján történt számítások között a szélterhek tekintetében jelentős eltérés mutatkozik.


Varga Árpád tanszéki mérnök a Budapesti Műszaki Egyetem Kármán Tódor szélcsatorna laboratóriumában a Debrecenbe tervezett Nagyerdei Stadion 1:150 léptékű modelljét, a felépítendő épület szerkezetét, a tető teherbírását vizsgálja. MTI Fotó: Balaton József

Ez azt jelenti, hogy a maketten elvégzett, a szélnyomás eloszlására és intenzitására is kiterjedő áramlástechnikai vizsgálatok jelentős anyagi megtakarítást eredményeznek a projekt során - részletezte.

Arról, hogy ez a megtakarítás mekkora lehet, Kósa Lajos néhány héttel későbbre - a tervezési szakasz lezárása utánra - ígért tájékoztatást.

Dezső Zsigmond statikus tervezőnek és csapatának tekintettel kellett lennie arra, hogy az irányadó európai szabvány számos tetőformát és beépítési körülményt részletez, mégis megesik, hogy az egyedi környezeti viszonyok miatt a valóságban eltérőek a szabványtól a szélnyomás-értékek.


Varga Árpád tanszéki mérnök a Budapesti Műszaki Egyetem Kármán Tódor szélcsatorna laboratóriumában a Debrecenbe tervezett Nagyerdei Stadion 1:150 léptékű modelljét, a felépítendő épület szerkezetét, a tető teherbírását vizsgálja. MTI Fotó: Balaton József

A vizsgálat a tervezett stadion méretarányos modelljén a fákat és a stadion környéki domborzati viszonyokat is figyelembe vette, a szakemberek így pontosan kapták meg a terhelési értékeket. Az eredmények felhasználásával véglegesíthető a tetőszerkezet, valamint biztosítható, hogy a játéktér füves talaja megfelelően szellőzzön, ne menjen tönkre a pálya - adott tájékoztatást Kósa Lajos.

A városvezető hozzátette: július derekán lezárulhat a tervezés, utána pedig - még a nyáron - kiírhatják a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást.

Az új - 20020 férőhelyesre tervezett - Nagyerdei Stadion koncepciós terveit májusban mutatták be, akkor elhangzott, hogy a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként - Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével - bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz.

Az aréna építése és környezetének rekonstrukciója a tervek szerint decemberben kezdődhet és 2014 tavaszán fejeződhet be. A beruházás hozzávetőlegesen 12 milliárd forintba kerül majd.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energetikai korszerűsítés a Debreceni Egyetemen

Befejeződött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DETEK) két intézményének energetikai korszerűsítése: a zeneművészeti kar és a Hajdúböszörmény belvárosában található gyermeknevelési és...